Chitcanul de copac de Borneo cu coada neteda este o specie endemica din Insula Borneo, din regiunile cu paduri tropicale, de la altitudini cuprinse intre 900-1500 m. Aceasta specie face parte din familia chitcanilor de copac (mamifere mici care se aseamana cu veveritele si au un stil de viata exclusiv arboricol).

Un exemplar ajuns la maturitate poate avea lungimea corpului de aproximativ 9-15 cm si greutatea de 35-60 g. Corpul sau este alungit si zvelt, iar capul destul de proeminent, are cutia craniana mare. Blana care acopera corpul are un colorit in nuante de bej si maro-deschis pe partea superioara si in tonuri maronii-roscate pe partea ventrala. Coada este lunga de 10-15 cm si acoperita de fire de par mai lungi, netede, de la care ii vine si numele de chitcanul de copac de Borneo cu coada neteda. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte dar robuste, se termina cu degete groase prevazute cu gheare curbate, tari si ascutite, perfect adaptate la cataratul in copaci. Botul este lung, prevazut cu vibrize pe partea superioara, care ii amplifica simturile si il ajuta in orientare. Urechile sunt mari, cu marginile rotunjite si acoperite cu fire de par pe partea din spate. Pe partile laterale ale capului apar ochii mari si rotunzi, cu irisul de culoare inchisa, neagra sau maro. Acuitatea vizuala este foarte dezvoltata, la fel si simturile olfactiv si auditiv.Chitcanul-de-copac-de-Borneo-cu-coada-neteda-Dendrogale-melanura-650x558.jpg

Citește și:  Galago sud-african (Galago moholi) face salturi înalte de până la 1,5 m

Chitcanul de copac de Borneo cu coada neteda este un animal arboricol care traieste solitar, este activ in timpul zilei, cand isi cauta hrana preferata formata din insecte. Isi marcheaza teritoriul prin glandele abdominale si il apara de orice intrus. Mirosul persistent produs de aceste glande reprezinta si un mijloc de comunicare intre exemplare. Are obiceiul sa se tarasca pe burta ajutandu-se de membrele din fata si ghearele acestora ascutite. Se catara cu abilitate pe crengile si trunchiurile copacilor, alearga pe cele patru picioare cu mare viteza, iar prada o depisteaza cu labele din fata, cu botul ascutit si simturile sale foarte bine dezvoltate. In timpul noptii doarme in scorburi de copaci, in cuiburi pe care le captuseste cu frunze. In perioada de imperechere masculul si femela traiesc in pereche. Femela are o perioada de gestatie de 50 de zile, apoi face un numar de 3-4 pui pe care ii hraneste si ocroteste singura. Dusmanii sai naturali cei mai mari sunt serpii, pasarile de prada si felinele care se catara in copaci.

Chitcanul de copac de Borneo cu coada neteda este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Dendrogale melanura si face parte din ordinul Scandentia, familia Tupaiidae.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.