Datorită distanței mari față de ocean și climatului preponderent deșertic, Ciadul este deseori numit „inima moartă a Africii”.
Istoria Ciadului demonstrează prin gravurile de pe strânci și prin desenele rupestre că înaintea extinderii Saharei, în urma cu 7.000 de ani, aici locuiau populații preistorice. Drumurile de caravane care ajungeau în Africa, venind dinspre Marea Mediterană și de-a lungul Saharei, începând din secolul al XI-lea, au dus la întemeierea, în jurul lacului Ciad, a numeroase regate.
Astfel, Ciad își relatează istoria ce coboară până în secolul al XI – lea, când marile state islamice Kanem, Ouddai și Bagirmi ocupau zonele nordice ale țării și când un rol important în susținerea economiei l-a avut comerțul cu sclavii proveniți din Africa. Începând cu anul 1897 și până la declanșarea primului război mondial, Ciadul este controlat de francezi, fiind inclus în Africa Ecuatorială Franceză, în anul 1958. Doi ani mai târziu, în anul 1960, Ciadul își proclamă independența față de foștii coloniști sub conducerea lui Francoise Tombalbaye. Moartea acestuia stimulează conflicte civile interne care au durat peste 2 decenii, fapt ce a dus la baza instabilității politice, sociale și economice. Erau puțini care se ocupau de administrația coloniei și doar sudul țării era condus corespunzator. Sistemul educațional a suferit mult din această cauză.
În conformitate cu relieful țării, Ciadul se împarte în mai multe regiuni, printre cele mai importante enumerându-se zonele deșertice din nordul țării, centura Sahel ce ocupă regiunile centrale ale țării și savana suedeză cu cele mai fertile pământuri ale țării, situate în regiunile sudice. Unul dintre cele mai mari lacuri din lume, lacul Chad, de la care a pornit numele țării face ca Ciadul să fie a doua țară din Africa traversată de ape.
Capitala țării se găsește în vestul acesteia, cunoscută sub denumirea de N’Djamena. Ea a fost construită în anul 1900, pentru ca 2 decenii mai târziu să fie recunoscută drept centru administrative. Astăzi, capital este un important nod rutier făcând legături cu celelalte orașe din Africa. Pe lângă cele câteva instituții de învățământ superioar, orașul este gazda faimosului Muzeu Național ce deține importante colecții de palentologie și etnografie. Construcțile religioase sunt nelipsite, printer ele numărându-se Marea Moschee și Catedrala Catolică.
Regiunile Sahelini care sunt delimitate de deșertul Sahara și de regiunea savanei reprezintă locul unde se află unul dintre cele mai imprtante orașe din țară, Abeche – la 750 de kilometric depărtare de capitala N’ Djamena. Orașul se remarcă printr-un aer pitoresc având străzi placate cu piatră cubică, iar printre atracțiile turistice se numără ruinele fostei moschee și palatului sultanului. La 450 de kilometri distanță de capital, pe malul râului Logone se află cel de-al doilea mare oraș al țării, Moundou devenit în ultimii ani central industrial al țării, în timp ce în nordul țării cel mai important este orașul Faya al cărui economie este bazată pe agri ultură.
Chiar dacă suma conflictelor militare nu est foarte mică, Ciadul poate să își convingă turiștii să o exploreze. Iar printre ele se enumeră Rezervația Națională Zakouma, aflată în sudul țării pentru care, în ultimii ani au fost făcute eforturi considerabile pentru conservarea habitatului natural al populațiilor de elefanți.