Cimitirul Assistens din Copenhaga, Danemarca sau Cimitirul Asistatilor face parte din cele cinci astfel de locuri amenajate dupa anul 1711, cand o epidemie avea sa duca la moartea unei treimi din populatia orasului. Intins pe 25 de hectare, cimitirul, care a fost inaugurat la 6 noiembrie 1760, era destinat familiilor cu venituri reduse, acesta fiind construit, totodata, si pentru a decongestiona celelalte cimitire supraaglomerate. Abia in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, mai cu seama in anul 1785, cand Johan Samuel Augustin, un cetatean bogat, a decis sa fie inmormantat in Assistens, cimitirul a devenit un loc unde oamenii instariti doreau sa fie inmormantati.

Cimitirul Assistens1

Treptat, burghezia din Copenhaga a inceput sa vada acest cimitir drept un loc tihnit si frumos. Mai tarziu, si anume in prima jumatate a secolului al XIX-lea, Cimitirul Assistens avea sa devina locul de odihna preferat de oamenii instariti, insa si de personalitatile vremii. Hans Christian Andersen, Soren Kierkegaard, Christoffer Wilhelm Eckersberg sunt doar cateva personalitati ale caror ramasite se odihnesc in acest cimitir.

In prezent, Cimitirul Assistens (Cimitirul Asistatilor) din Copenhaga este acelasi loc linistit, cu flori, arbusti si copaci, precum si cu mii de monumente funerare specifice vremurilor respective, ridicate cu un scop precis, si anume pentru a arata bogatia si statutul social ale celor inmormantati aici. Mai mult decat atat, diversitatea este trasatura dominanta a acestui loc, deoarece stilul mormintelor difera foarte mult, acesta fiind specific fiecarui secol in care au fost amenajate.

Cimitirul Assistens11

Chiar si asa, turistii care vor vizita acest cimitir vor constata ca stilul predominant este clasicismul, cu influente puternice neogotice. In prezent, parte a districtului Norrebro, Cimitirul Assistens este o destinatie turistica extrem de populara. De pilda, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, acest loc avea sa devina un loc unde se organizau picnicuri, locuitorii din Copenhaga venind aici pentru linistea ce domina cimitirul. Cu toate acestea, autoritatile au interzis consumarea de bautura sau mancare ori ascultarea de muzica in cimitir sau in preajma acestuia. Situatia s-a inrautatit, Cimitirul Assistens devenind mai degraba un loc de promenada, decat un loc tihnit, unde trupurile neinsufletite ale oamenilor trebuiau sa-si gaseasca odihna vesnica.

La un moment dat, s-a dorit introducerea unor taxe de intrare, insa aceasta idee nu a fost niciodata materializata. In sfarsit, in cimitir sunt inmormantati peste 250.000 de oameni, printre care amintim de ramasitele celebrului Hans Christian Andersen. Insa acest loc reprezinta mult mai mult, in special pentru turistii straini: acestia pot observa evolutia culturala si sociala a orasului Copenhaga, a oamenilor, de-a lungul vremii, acest cimitir fiind considerat unul dintre cele mai linistite si deopotriva frumoase locuri din oras.

Cimitirul Assistens111

De mentionat, de asemenea, este faptul ca Cimitirul Assistens din Copenhaga este impartit in sectiuni, dupa cum urmeaza: Sectiunea A, unde se afla mormintele lui Soren Kierkegaard si a pictorului Chresten Kobke, aceasta fiind cea mai veche parte a locului de odihna, Sectiunea D, dedicata Reformei Catolice, precum si mormintelor rusesti, Sectiunea, care initial a functionat sub tutela Catedralei Vor Frue Kirke. Turistii mai pot vizita aici si un mic muzeu dedicat scriitorului si artistului Herman Stilling, inaugurat in anul 2003. Muzeul a fost initial un grajd pentru cai. In afara de expozitia propriu-zisa, aici se mai afla si o cafenea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.