Situat pe str. Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca, Cimitirul Hajongard este unul dintre cele mai vechi cimitire din oraş, datând de la finalul secolului al XVI-lea. Cea mai veche piatră de mormânt se află în zona luterană a cimitirului şi a fost pusă în anul 1599.

Cimitirul Hajongard1

Originea denumirii sale a făcut obiectul unor dezbateri. O ipoteză este aceea că „Hajongard” provine de la „Hazinschart”, numele familiei care avea în proprietate terenul unde s-a construit cimitirul. Alţi specialişti consideră că denumirea vine de la grădina aflată înainte în acest loc, şi anume Hasengarten („Grădina cu iepuri”) sau Haselgarten („Grădina cu Alune”).

Cimitirul Hajongard11

Acesta a fost înfiinţat în contextul epidemiei de ciumă din anul 1585, când cimitirul din centrul oraşului, din jurul Bisericii Sf. Mihail, a devenit neîncăpător. Cimitirul Hajongard a fost extins de mai multe ori. În secolul al XVII-lea, s-a deschis cimitirul luteran, iar în anul 1840 cimitirul evreiesc.

Cimitirul Hajongard111

În anul 1885, a avut loc o reorganizare a cimitirului, astfel că s-au plantat arbori, s-au desemnat parcelele, iar pietrele funerare ale celor deshumaţi au fost plasate la intrare. Ulterior, la sfârşitul secolului al XIX-lea, cimitirul şi-a mărit din nou suprafaţa: în 1892, în partea de sud, au fost înfiinţate cimitirul soldaţilor şi un alt cimitir evreiesc.

Citește și:  Colonia din Petroșani: povestea primului cartier muncitoresc din Valea Jiului

Cimitirul Hajongard1111

Cu excepţia cimitirului luteran şi a celui evreiesc, la Hajongard, nu există o împărţire a mormintelor în funcţie de confesiune, astfel că locul adăposteşte laolaltă catolici, protestanţi, ortodocşi, evrei etc.

cimitirul-hajongard.jpg

Cimitirul Hajongard se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 14 hectare, iar mormintele sale variate, aparţinând unor familii de nobili, precum şi impresionantele monumente funerare, l-au transformat într-un adevărat obiectiv turistic. Aici, sunt înmormântate şi o serie de personalităţi de seamă, printre care scriitorul Ion Agârbiceanu (1882-1963), guvernatorul Transilvaniei Gyorgy Banffy (1746-1822), arheologul Constantin Daicoviciu (1898-1973), criticul literar Adrian Marino (1921-2005), speologul Emil Racoviţă (1868-1947) etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.