In amintirea colectiva, cimitirele au ramas poate unele dintre cele mai infricosatoare locuri din cate exista, insa putine mai sunt cele care inca mai poarta aceasta pecete in zilele noastre. Si totusi, exista, in Europa, astfel de locuri care, de mai bine de un secol, dainuie in mintile oamenilor drept un loc cu totul si cu totul sumbru, dar si impresionant, prin trupurile personalitatilor care se odihnesc acolo. Un exemplu graitor in acest sens este, fara doar si poate, Cimitirul Highgate din Londra, cel mai cunoscut cimitir din capitala Angliei, situat pe colina Highgate.

Cimitirul Highgate1

Acest cimitir a fost infiintat din cauza necesitatii cat mai urgente a crearii mai multor locuri de ingropaciune in capitala, pentru a decongestiona cimitirele existente, care erau, in adevaratul sens al cucvantului, pline pana la refuz. De mentionat este faptul ca o lege din anul 1836 prevedea amenajarea de cimitire, de catre Compania Cimitirelor din Londra, in nordul, sudul, respectiv estul metropolei.

Astfel, arhitectul companiei, Stephen Geary – cel despre care se spune ca ar fi proiectat primul palat al ginului din Londra – avea sa conceapa planurile de amenajare a cimitirului Highgate, unde a fost si inmormantat, de altminteri, in anul 1854. Si nu degeaba mentionam de arhitect, intrucat amenajarea peisagistica a fost executata cu stil, cu alei circulare in jurul mormintelor, monumentelor, coloanelor cu stil egiptean si al obeliscurilor, cu o multime de copaci si catacombe uimitoare, multe pastrandu-se chiar si in zilele noastre.

Cimitirul Highgate11

Ba, mai mult decat atat, un asemenea monument enorm este o copie a Mausoleului din Halicarnas, una dintre cele sapte minuni ale lumii, ridicat pentru Julius Beer, finantist si proprietar al ziarului Observer. Apoi, nu e de mirare faptul ca Highgate a constituit, inca de la bun inceput, o atractie turistica, oamenii simtindu-se atrasi de locul acesta, dar si de grandoarea conferita de imprejurimi si monumentele ridicate; cu alte cuvinte, Cimitirul Highgate este vizitat deoarece oamenii sunt interesati sa viziteze mormintele unor personalitati care au facut istorie.

De pilda, cel mai faimos monument de aici ii apartine lui Karl Marx. Si nu trebuie sa uitam nici de Christina Rossetti si cei mai multi membri ai familiei sale, care sunt inmormantati tot la Highgate, inclusiv sotia lui Dante Gabriel Rossetti, Elizabeth Siddal, impreuna cu unicul exemplar al culegerii sale de poeme (sicriul sau a fost deschis in anul 1869, pentru a fi recuperate poemele). Mai mult chiar, in Cimitirul Highgate mai sunt inmormantate si trupurile altor personalitati celebre, printre care ii mentionam pe filozoful Herbert Spencer, romaniciera Mary Ann Evans (pseudonimul literar George Eliot), savantul Michael Faraday, sotia lui Charles Dickens, Catherine, actorul sir Ralph Richardson, crainicul Jacob Bronowski si bucatarul de la TV Philip Harben.

Cimitirul Highgate111

Insa nu doar cimitirul propriu-zis constituie o atractie turistica, ci si imprejurimile, peisagistica ce s-a creat de-a lungul vremii, conferindu-i locului un aer sumbru dar, in acelasi timp, minunat. De fapt, din cimitir se deschid privelisti cu adevarat minunate asupra Londrei, acesta fiind presarat cu statui si monumente, ingeri, viori sfaramate, urne drapate si alte simboluri ale mortii, dar si cu animale, inclusiv cainele lui Tom Sayers, campion la luptele dintre caini. Turistii interesati sa viziteze Cimitirul Highgate trebuie sa stie ca acesta se afla langa Parcul Waterlow, poarta principala a cimitirului aflandu-se chiar in nordul lui Oakshott Avenue.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.