Initial folosit de o comunitate de calugari (Recoletos Descalzos) si, in prezent, cunoscut sub denumirea de Cimitirul La Recoleta, acest loc este unul emblematic in istoria moderna si nu numai a Argentinei. Calugarii au construit, in aceasta zona, o manastire in anul 1917 si o biserica baroc in anul 1732, de aici incepand, daca vreti, perioada in care locul s-a transformat in cimitir. In aceasta zona, locuiesc cei mai bogati oameni din oras, acestia mutandu-se aici imediat dupa ce o epidemie de febra galbena s-a instalat. In acel an, mai precis in 1781, multi dintre locuitori, in special cei instariti, au fost aproape obligati sa plece din sudul orasului spre nord.
Chiar si asa, cartierul Recoleta din Buenos Aires din Argentina nu este cunoscut tocmai datorita oamenilor instariti care locuiesc aici, ci mai degraba Cimitirului La Recoleta. Cei mai celebri oameni ai Argentinei, de la poeti la presedinti, de la piloti de curse la avocati si alte personalitati marcante ale tarii, au fost inmormantati aici, cimitirul fiind locul in care ramasitele trupesti ale acestora sunt pastrate. Ba chiar, li se aduc si omagii— s-au ridicat monumente in cinstea lor, s-au creat drumuri de acces speciale pentru a ajunge la mormantul lor etc. Calugarii Ordinului au ajuns in aceasta zona, iar apoi au migrat spre suburbii in prima jumatate a secolului al XVIII-lea.
Cimitirul este construit in jurul unei manastiri si al unei biserici, Iglesia de Nuestra Senora del Pilar, construita in anul 1732. Ordinul a fost desfintat in anul 1822 si gradina manastirii a fost, in cele din urma, transformata in primul cimitir public din Buenos Aires. Inaugurat la 17 noiembrie, in acelasi an, sub numele de Cementerio del Norte, cimitirul a fost creat de catre guvernatorul Martin Rodriguez, care mai apoi a fost inmormantat in acest cimitir, dar si ministrul Bernardino Rivadavia. De fapt, acea gradina din jurul manastirii era considerata a fi un teren sfintit, acoperind cinci hectare.
Despre Cimitirul La Recoleta se poate spune, mai mult sau mai putin, ca este asemenea unui mic oras, cu cele 4700 de cripte, aliniate intr-o ordine covarsitoare de-a lungul aleilor marginite de copaci si a potecilor inguste, care, an de an, sunt strabatute de vizitatorii dornici sa admire arhitectura si istoria Argentinei. Imediat ce vom intra in cimitir vom da cu ochii peste o poarta de-a dreptul maiestuoasa, construita in stil neoclasic si incadrata poate de cele mai reprezentative coloane dorice din intreaga Argentina. Totodata, ne va fi dat sa admiram diferitele pietre de mormant si mausoleele din marmura, frumos cioplite si decorate, ornamentate chiar si cu statui si placi de bronz sau alama, pe care stau scrise numele personalitatilor ingropate acolo.
Insa dincolo de toate aceste detalii, nu trebuie sa uitam ca cel mai vizitat mormant din Cimitirul La Recoleta este monumentul Art Deco, ridicat in cinstea Evei Peron, cea de-a doua sotie a presedintelui argentinian Juan Domingo Peron. Pe acest monument sta scris faptul ca Eva Peron a murit in anul 1952, plus un citat apartinand Primei Doamne a Argentinei: “Volvere y sere millones”.
Un motiv pentru care mormantul Evei Peron este atat de vizitat ar putea fi legat de simpatia, afectiunea pe care fosta actrita si cantareata le-a castigat, atunci cand a decis sa vina in sprijinul oamenilor saraci. Ba mai mult decat atat, aceasta s-a alaturat sindicatelor din tara, militand pentru respectarea drepturilor muncitorilor. Ramasitele ei lumesti au fost depuse intr-un sicriu, asezate intr-o cripta cu trapa sub placa de marmura, pentru a-i tine departe pe jefuitorii de morminte. In timp ce multe din mausolee se afla in conditii excelente, fiind bine intretinute, altele au cazut in paragina.
Chiar daca Cimitirul La Recoleta este vizitat an de an mii de turisti, unele morminte sunt, in adevaratul sens al cuvantului, improscate cu gunoaie. Pe de alta parte, nu putem omite nici contributia considerabila pe care unii dintre cei mai mari sculptori argentinieni au adus-o acestui cimitir.
Printre acestia ii amintim pe Luis Perlotti si Lola Mora. Printre mormintele conventionale ale personalitatilor din Argentina se afla insa mormantul Lilianei Crociati de Szaszak, ce are un aspect cu totul si cu totul neobisnuit.