Desi am fi tentati sa credem ca faxul este o inventie recenta, a trecut mai mult de un secol de cand, in 1843, inventatorul scotian Alexander Bain (a nu se confunda cu filozoful Alexander Bain) a patentat un telegraf-copiator, care, cu ajutorul unui dispozitiv metalic, a reusit sa citeasca imaginile alb-negru si sa le transforme in semnale electrice, pentru a fi expediate unui destinatar, intr-un timp scurt.

 Alexander Bain, Foto: Alexander Bain
Alexander Bain, Foto: Alexander Bain

In 1846, Bain a obtinut un brevet pentru un telegraf electro-chimic, pentru care a conceput un alfabet similar sistemului Morse. Gratie acestui procedeu, mai tarziu, Edison a perfectionat un telegraf cu ajutorul caruia a reusit sa transmita 1057 cuvinte, in doar 57 de secunde.

pantelegraf
pantelegraf

Primul fax (pantelegraf) a fost vandut in 1861, de catre fizicianul si inventatorul Giovanni Caselli, adica la vremea cand telefonul inca nu fusese inventat (abia in 1876, Alexander Graham Bell, pune la punct primul telefon). Aparatul lui Caselli putea transmite copia fidela a unui text, a unui desen sau a unui portret, dar era folosit, mai ales, pentru trimiterea de semnaturi autografe.

Primul serviciu de telefax comercial a fost infiintat la Paris (apoi la Lyon), in 1865, in acest an inregistrandu-se 4800 de mesaje intre cele doua orase. Initial, faxul s-a dovedit foarte util politistilor si redactiilor de ziar, domenii in care informatia trebuie sa circule rapid. Hartia, ca suport pentru transmiterea, in aceasta maniera, a mesajelor, a fost folosita, pentru prima data in 1888, de catre Elisha Gray.

In 1902, germanul Arthur Korn face primul transfer de fotografii, prin telefon. Inventia sa va fi perfectionata, in 1907, de Edouard Belin, care construieste un “belinograf” (denumire data dupa numele sau), care a fost intens utilizat in presa, de catre reporteri, pana prin anii 1960-1970.

belinograf

Documentul era asezat sub un cilindru mobil, analizat de o celula fotoelectrica si transformat in frecvente (inalte pentru alb, grave pentru negru) si transmis. La capatul celalalt, un sistem cu un cilindru identic, avea rolul de a converti frecventele primite in intensitati luminoase, dupa care se developa hartia fotografica, pentru a obtine o copie fidela a originalului. Procesul de transmitere a unei fotografii alb-negru, de 14X18 centimetri, dura in jur de zece minute. Dupa 1960, hartia fotografica a fost inlocuita cu hartie termica si, ulterior, cu hartie obisnuita (odata cu utilizarea imprimantelor).

Dupa Primul Razboi Mondial, Richard H. Ranger, inginer si inventator american, este cel care pune la punct un aparat – un radio-fax – in cadrul RCA (Radio Corporation of America), foarte apropiat de ceea ce inseamna astazi faxul.

In 1966, Rank Xerox lanseaza pe piata de profil LDX1, un fax care avea nevoie doar de 4 secunde, pentru transmiterea unei text pe coala A4.

Compania japoneza Ricoh, in 1970, inventeaza primul fax digital, iar in anul urmator apare faxul cu tehnologie laser.

digital fax

Functionalitatea unui fax este asigurata de un modem care codifica/decodifica semnalele, un scaner si o imprimanta, iar aparatele sunt concepute in functie de anumite standarde care reflecta progresul tehnologic de la un anumit moment.

Faxul inventat de Alexander Bain, Foto: en.wikipedia.org
Faxul inventat de Alexander Bain, Foto: en.wikipedia.org

In prezent, faxul virtual  – trimiterea si primirea faxurilor prin intermediul unei adrese de e-mail – este o varianta rapida, comoda si economica (se plateste numai un abonament, la care se poate renunta, in momentul in care utilizatorul nu mai doreste folosirea serviciului respectiv). Numarul de fax asociat contului de e-mail este activ non-stop, din orice locatie.

Cuvantul “fax” este varianta prescurtata a termenului “facsimil”, care inseamna “redare exacta a unui text, a unui desen”/”dispozitiv care preia rolul teleimprimatorului de la telex”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.