In prezent, aproape ca nu ne mai putem imagina cum ar fi daca nu am putea pastra alimentele in frigider, un aparat electrocasnic indispensabil pentru sanatatea noastra alimentara si esential pentru economiile la bugetul familial. In interiorul frigiderului se pastreaza o temperatura medie cuprinsa intre 2-6 grade Celsius, in timp ce compartimentul destinat congelarii conserva o temperatura in jur de -18 grade Celsius. Denumirea “frigider” este o marca a companiei suedeze Electrolux, fondata in 1910, ale carei produse s-au bucurat (si inca se mai bucura) de un imens succes, ceea ce a facut ca termenul sa intre in limbajul comun pentru a numi orice fel de aparat casnic de racire. Altfel, denumirea neutra a acestui obiect este “refrigerator” (din latinescul “frigus” – “frig”).

bucatarie cu frigider

Primele tentative de racire a unui spatiu inchis (similar frigiderului) dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, cand au fost concepute niste sertare captusite cu tabla zincata, izolate cu pluta, paie sau rumegus, in care se punea gheata, care se schimba periodic. Incepand cu 1850, fratii Carre, Edmond si Ferdinand, ingineri francezi, inventeaza, initial, un aparat frigorific cu apa si acid sulfuric si, ulterior, o masina cu amoniac, capabila sa produca gheata incontinuu. Aceasta a fost prezentata la Expozitia Universala de la Londra, in 1862, si era destinata exploatarii industriale.

Un frigider pentru uzul casnic a fost conceput in 1876, de catre inginerul german Carl von Linde, dar a fost folosit, pentru prima data, in Statele Unite ale Americii, in 1895. Era un aparat cu compresor, care functiona pe baza de amoniac lichid, transformat in vapori. Compresorul actionat electric comprima amoniacul in stare gazoasa, readucandu-l in stare lichida, caldura eliberata fiind cedata in mediul ambiant.

Un frigider cu absorbtie de gaz a fost realizat, in Suedia, de catre Baltzar von Platen, in 1922. Prin  absorbitor, trecea amoniacul amestecat cu apa, iar o sursa de caldura (o flacara cu gaz, de exemplu) lichefia amoniacul, care putea fi folosit din nou pentru racire.

Primele tipuri de frigider, Foto: chevykaylor.wordpress.com
Primele tipuri de frigider, Foto: chevykaylor.wordpress.com

In 1926, “frigiderul lui Einstein”, construit de celebrul savant, impreuna cu un fost student de-al sau, Leo Szilard, a atras atentia specialistilor. Era mai performant decat alte frigidere, dar presupunea un cost de productie foarte ridicat si, in plus, era prea zgomotos, motive pentru care nu a fost niciodata comercializat.

Dupa 1950, modelele de frigidere au fost imbunatatite constant, iar in prezent se fabrica aparate de racire cu dezghetare automata, cu afisaj LCD, cu programare a temperaturii in functie de alimentele care trebuie conservate si care indica si data limita pana la care alimentul respectiv poate fi consumat. Unele modele includ si avertizoare pentru penele de curent, implicit atentionari pentru alimentele care sunt in pericol sa se altereze.

Citește și:  Mitraliera – O armă de foc mortală ce a influențat rezultatul multor războaie

In urma cu cativa ani s-au pus la punct frigiderele magnetice, silentioase, ecologice si relativ ieftine, facute dintr-un aliaj de cobalt, mangan, siliciu si ceramica industriala si care nu au nevoie, pentru racire, de niciun fel de gaz. Singura lor problema este campul magnetic foarte ridicat.

Frigiderul ecologic este un frigider cu absorbtie, dar foloseste lumina solara ca sursa de energie. Initial, acesta a fost gandit pentru tarile in curs de dezvoltare sau pentru zonele in care nu exista curent electric, dar se pare ca a devenit din ce in ce mai tentant pentru orice fel de piata.

Bucatarie moderna, Foto: mewritesalot.wordpress.com
Bucatarie moderna, Foto: mewritesalot.wordpress.com

Criterii pentru alegerea unui frigider

  • Primul criteriu este volumul frigiderului, care se masoara in litri. Se recomanda sa se opteze pentru 150 de litri, pentru o persoana, iar pentru cazul in care aparatul este destinat unei familii cu mai multe persoane, se mai adauga cate 50 de litri pentru fiecare, pentru a se calcula capacitatea optima. Asadar, pentru o familie formata din doua-trei persoane, volumul potrivit este de aproximativ 200 de litri (iar pentru congelator, de 60-80 litri), pentru trei-patru persoane, 250-300 litri (congelator 80-100 litri) etc.
  • Clasa energetica este un criteriu care exprima raportul intre volumul frigiderului si consumul de energie electrica. Incepand cu luna iulie, 2012, potrivit etichetei europene indicatoare a consumului, aparatele cele mai economice sunt cele din clasa A+ ++ si A++ (cele sub A+, cu consumul cel mai mare, nemaifiind acceptate pe piata). Chiar daca pretul frigiderelor A+++ este mai ridicat, avand in vedere ca este un aparat care merge 24 de ore din 24, reprezentand, de regula, un sfert din factura de electricitate, cheltuiala va fi amortizata.
  • Organizarea interioara a spatiilor de depozitare a alimentelor este un alt criteriu de luat in seama, in functie de preferintele si nevoile din fiecare casa.
  • Sunt preferabile frigiderele cu termometru exterior, pentru a se putea citi oricand temperatura din interior, fara a deschide usa frigiderului, gest consumator de energie.
  • Modelele mai noi au cuva facuta din material tratat anti-bacterian, fapt specificat in cartea tehnica, de aceea ar trebui sa faceti o astfel de alegere, pentru o mai mare securitate a alimentelor.
  • Optati pentru un frigider pe roti, care sa permita deplasarea usoara, atunci cand se sterge praful sau se schimba amplasamentul aparatului.

Frigiderul este un aparat electrocasnic care se cumpara pentru mai multi ani, de aceea trebuie sa fie practic, economic, sa aiba un design modern, sa fie fiabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.