Frisbee este un disc de plastic “zburator”, plat, cu un diametru (traditional) de douazeci de centimetri, care planeaza pe o anume distanta atunci cand este lansat, imprimandu-i-se o miscare de rotatie.
Inventatorul lui este Walter Frederick Morrison, un antreprenor american, inspirat, prin anii ’40, ai secolului trecut, de faptul ca studentii de la Universitatea Yale se amuzau aruncand ambalajele rotunde de la prajiturile pe care campusul studentesc le primea de la furnizorul oficial, Frisbie Pie Company. Initial, Morrison s-a gandit sa fabrice discuri de bachelita, pe care le-a numit “Flying-Saucer”. In 1957, compania californiana de jocuri Wham-O ii cumpara inventia si comercializeaza discurile sub denumirea de “Pluto Platter”. Un an mai tarziu, compania schimba numele jucariei in “frisbee”, pentru a aminti de Frisbie Pie Company, de la ambalajele careia a pornit respectiva idee.
Forma si calitatea discului frisbee, astazi, variaza si au o influenta semnificativa asupra distantei pe care o pot parcurge. Cele in forma de inel, numite “aerobies” zboara pe distante mai mari decat cele traditionale. “Disc golful” are dimensiuni mai mici si este facut dintr-un material mai dens, special construit pentru a avea mai multa stabilitate.
Ultimate frisbee
Frisbee de competitie a aparut in 1960. Societatea Wham-O a creat Asociatia Internationala de Frisbee, cu regulament, cluburi si competitii. In 1967, elevii de la Columbia High School au inventat un sport nou, pe care l-au numit “Ultimate”, care astazi se bucura de mare succes, fiind practicat in peste 50 de tari. Ultimate frisbee este un sport colectiv, mixt, autoarbitrat, opunand doua echipe formate din cate cinci jucatori.
Jocul consta in a trece discul (ca la rugby) printr-o zona aflata la extremitatile terenului de competitie. Alta varianta este “Goaltimate”, diferenta fata de Ultimate fiind ca se joaca pe terenuri mai mici si un arbitru supravegheaza desfasurarea jocului si respectarea regulilor. Un jucator care ajunge in extremitatea de teren adversa poate marca unul sau doua puncte, in functie de distanta de la care a lansat discul.
Schtick frisbee
Schtick este tot un joc de echipa care se joaca cu doua frisbee. Jucatorii trebuie sa faca sa aterizeze un disc intr-un spatiu marcat din jumatatea de teren a adversarului. Terenul poate sa aiba diverse dimensiuni, dar inscris, in general, intr-un patrat cu latura de 50 de metri. “Tinta” (scoreboxe), unde trebuie sa aterizeze discul are latura de doi metri si este situata la 20 de metri de linia de centru.
Echipele sunt formate din 4-10 jucatori, care pot sa alerge cu discul in mana pentru a atinge tinta, dar daca frisbee-ul este atins de un jucator din echipa adversa, in partea de teren a acestuia din urma, trebuie sa cedeze discul celeilalte echipe. De asemenea, daca un frisbee atinge solul, acesta revine echipei in partea careia a cazut.
Durango Boot
Durango Boot (sau Boot) este un joc cu frisbee numit asa deoarece s-a jucat, pentru prima data, la Durango (in Colorado). Terenul, in acest caz, nu are dimensiuni standard. In centru se afla o arie delimitata prin doua linii paralele, situate la aproximativ noua metri una de cealalta, zona numita “take-back”.
Pe fiecare dintre cele doua linii, la o distanta de 32 de metri, se afla cate doua conuri-tinta si altele doua de fiecare parte a take-back-ului. Jucatorii trebuie sa atinga unul dintre cele patru conuri cu discul lansat sau tinandu-l in mana. Frisbee-ul se paseaza de la un jucator la altul, dar nu poate fi pastrat mai mult de sase secunde, caz in care discul trebuie cedat echipei adverse.
Disc golf se joaca dupa regulile golfului, cu diferenta ca, in loc de minge se foloseste frisbee.
Guts presupune confruntarea a doua echipe, scopul fiind ca discul sa fie aruncat energic, pentru a ajunge in partea opusa a terenului, fara ca vreun adversar sa il poata prinde.
Freestyle frisbee vizeaza abilitatea jucatorilor de a stapani rotatia discului, de a reusi aruncari foarte lungi sau foarte frumoase.
TMA (Timpul Maximum in Aer) este o alta intrecere care inseamna ca va fi declarat castigator cel al carui disc ramane mai mult in aer, dupa care trebuie sa il prinda, fara ca frisbee-ul sa atinga solul.
Frisbee nu este doar un sport destinat oamenilor. Cainii sunt incantati sa prinda discurile in zbor, discuri special concepute pentru ei, mai suple si mai rezistente. Exista, in prezent, chiar competitii de “disc dog”.