Telefonul mobil nu este o inventie in sensul clasic al termenului, ci, mai degraba, asocierea inovatoare a mai multor tehnologii, dintre care unele erau cunoscute inca din anii ’40 ai secolului trecut. Telefoanele portabile functioneaza pe baza de unde electromagnetice, asa cum se intampla si cu radioul sau cu televiziunea.

In 1947, o inventie, decisiva pentru progresul tehnologic in domeniu, se produce odata cu descoperirea celulelor hexagonale pentru telefoanele de la Bell Labs (Bell Telephone Laboratories sau AT&T Bell Laboratories), din Statele Unite ale Americii (societate care, din 2009, face parte din centrul de cercetare Alcatel-Lucent), care puteau sa trimita si sa primeasca semnale din trei directii.

Inventatorul telefonului mobil – Martin Cooper

Martin Cooper, inventatorul telefonului mobil, Foto: libertaddigital.com
Martin Cooper, inventatorul telefonului mobil, Foto: libertaddigital.com

Inventarea telefonului mobil este atribuita lui Martin Cooper (la vremea respectiva, director la compartimentul comunicare, in cadrul companiei Motorola), primul care a realizat un apel folosind un telefon celular, in aprilie 1973. Se spune ca, in dimineata zilei de 4 aprilie’73, in apropierea hotelului Hilton, din Manhattan (SUA), Cooper se afla in strada (parand usor nervos) si tinea in mana un obiect cam ciudat, voluminos cat o caramida, greu cam cat un laptop de astazi, cu o antena de aproximativ 10 centimetri.

Mai avea in apropiere o echipa formata din sapte persoane, care il ajutau cu un echipament destul de complicat, pentru a face primul apel telefonic, din afara unei masini. Trebuie spus ca un fel de “stramos” al telefonului mobil a fost telefonul de masina, care nu putea fi transportat altfel, care trebuia incarcat de la motorul autovehiculului si care costa o adevarata avere. Cooper l-a ales ca destinatar al apelului pe Joel Engel, rivalul sau, de la compartimentul de cercetare al Bell Labs, un specialist, de altfel, foarte respectat.

Primul telefon veritabil – Motorola DynaTAC 8000X

Motorola DynaTAC 8000X
Motorola DynaTAC 8000X

Experienta a fost un succes, iar telefonul mobil incepea sa devina realitate. Se mai spune ca Martin Cooper a marturisit ca ar fi fost inspirat de capitanul Kirk, din serialul “Star Trek”. A fost nevoie sa mai treaca o vreme pentru ca telefoanele fara fir sa fie suficient de miniaturizate pentru a fi cu adevarat “mobile”. In 1983, Motorola a lansat pe piata americana primul telefon mobil veritabil – Motorola DynaTAC 8000X, in zece ani de cercetare, in acest scop, cheltuindu-se peste 100 milioane de dolari.

Astazi, exista mai multe dispozitive mobile decat populatia globului la un loc. In drumul sau pentru a-si castiga gloria, telefonul celular a trecut prin schimbari importante de design si de tehnologie incorporata, acest dispozitiv devenind una dintre cele mai de succes inventii ale secolului al XX-lea. In mai putin de douazeci de ani, aceasta tehnologie a cucerit globul, transformandu-se intr-o necesitate pentru mare parte a populatiei, asigurand comunicarea, indiferent de locatie si de distante.

Aparitia SMS-ului (Short Message Service)

Scopul initial al acestor dispozitive a fost de a facilita telecomunicatiile, dar odata cu aparitia SMS-ului (Short Message Service), din anii ‘90, telefoanele care incorporau acest serviciu au devenit un dispozitiv revolutionar, care permitea mai mult decat simpla comunicare de voce. Telefoanele mobile sunt astazi dispozitive care incorporeaza functii precum camera foto si video, MP3 player, radio FM, dar permit user-ilor si conectarea la internet, prin intermediul ultimilor retele 3G.

Fiecare stadiu de dezvoltare a acestui telefon a asigurat o crestere a industriei, de la comunicarea simpla de voce si pana la conexiunea la internet de tip WAP si GPRS si, in ultimul timp, conexiunea la internet de mare viteza, aratand ca telefoanele celulare sunt una dintre tehnologiile performante, de varf, in industria inceputului de secol XXI.

Citește și:  S-a descoperit proteina cu rol cheie in functionarea memoriei

mobile phone

Lejeritatea pe care acest dispozitiv mobil a adus-o in vietile utilizatorilor a schimbat perspective, facand ca aflarea ultimelor noutati, de la stiri, pana la piete bursiere si bancare, sa vina extrem de rapid, cu o usurinta nebanuita anterior. Tara in care telefoanele mobile se dezvolta cu o viteza fantastica este, asa cum era de asteptat, Japonia, aici lansandu-se tehnologia 3G cu mult inaintea tarilor europene.

Studiile recente atesta faptul ca viitorul in ceea ce priveste tehnologia mobila este reprezentat de sistemul de retea 4G, sau a patra generatie de mobile, care permite o retea de acces avansata, cu semnale mai clare, la viteze mult mai mari (banda larga de viteza foarte mare, de aproximativ 100 de ori mai rapida decat tehnologia 3G) si o conectare performanta la internet. In momentul de fata, tehnologia 4G este considerata un salt urias si o adevarata revolutie tehnologica in ceea ce priveste industria telefoanelor mobile.

Odata cu dezvoltarea telefoniei mobile s-a dezvoltat si o adevarata industrie subsidiara, determinand aparitia produselor ca Bluetooth, Symbian (sistem de operare special conceput pentru telefoanele celulare, in special cele de tip android), dar si a software-urilor si aplicatiilor care ruleaza pe aceste noi sisteme.

Aceste tehnologii au dus la imbunatatirea interactiunii intre utilizatorii de telefoane celulare, asigurand o mai mare lejeritate in privinta comunicarii. Din ce in ce mai multe companii de profil incearca sa patrunda pe piata de telefonie mobila, dezvoltand sisteme de operare pentru PDA (personal digital assistant), care este inclus in componenta unui smartphone si care are abilitatea de a se conecta la internet. De asemenea, are incorporat un display vizual, un browser pentru internet, capacitati audio, poate accesa internetul, prin intermediul unei retele Wi-Fi (sau wireless), PALM sau Linux.

supermobilul

Telefonul mobil a reusit sa schimbe viata a milioane de utilizatori, asigurand o comunicare rapida si eficienta. Privind si din cealalta perspectiva, a dezavantajelor, din ce in ce mai multe discutii sunt legate de influenta extrem de nociva pe care o au radiatiile emise prin folosirea telefoanelor celulare, dar si radiatiile antenelor GSM, care favorizeaza aparitia unor boli grave. Pe langa aceste aspecte se suprapune si dependenta pe care o da acest aparat mobil, utilizatorilor sai, de la dormitul cu el sub perna, pana la inlocuirea alarmei ceasului cu alarma telefonului sau inlocuirea ceasului cu telefonul. Folosirea telefonului mobil in timpul sofatului distrage atentia, indiferent daca sunt folosite castile, handsfree-ul sau aparatul in sine.

Iti mai amintesti cand ti-ai achizitionat primul telefon celular? Poate era pe la mijlocul anilor ’90, cand costa o avere, sau dupa 2000, cand aveai la dispozitie abonamente de voce (la un pret modic) si telefoane destul de scumpe sau dupa 2005, cand oricine isi putea achizitiona un telefon, la un pret ce nu depasea costul unui kilogram de rosii.

Fiecare are propria sa poveste in ceea ce priveste dispozitivele mobile si nu este exagerat sa observam ca telefonul mobil reflecta stilul si personalitatea utilizatorului sau. In momentul de fata este aproape imposibil de imaginat o lume fara convorbiri telefonice sau mesaje text si este evident ca standardele se vor schimba pe masura ce tehnica va evolua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.