Termosul, de asemenea cunoscut ca și „balonul vidat”, este utilizat în principal pentru a păstra temperatura unui lichid, fie ea scăzută sau ridicată. Cu ajutorul acestui aparat ne putem bucura cu ușurință de o ceașcă de cafea, de ceai sau de oricare altă băutură caldă oricând și oriunde. De ani de zile, este unul din cele mai importante aparate din casele din întreaga lume.
Balonul vidat a fost inventat în 1892 de către chimistul scoțian Sir James Dewar. Dewar a fost un chimist și fizician cel mai bine cunoscut pentru munca sa cu fenomenele legate de temperaturile scăzute. Acesta a studiat la Universitatea din Edinburgh și a fost profesor atât la Cambridge, cât și la Institutul Regal al Marii Britanii.
Dewar a inventat balonul vidat sau termosul ca un container pentru a-l ajuta în lucrul cu gazele lichide. Dispozitivul în sine este format din două flacoane, unul aflat în interiorul celuilalt, separate de un vid. Vidul reduce semnificativ transferul de căldură, prevenind astfel o schimbare a temperaturii.
Pereții sunt realizați în general din sticlă, pentru că aceasta este un slab conductor de căldură. Suprafețele sale sunt de obicei căptușite cu un metal reflectorizant pentru a reduce transferul de căldură prin radiație. Metalul utilizat de către Dewar a fost argintul, dar poate fi folosit la fel de bine și aluminiul.
Întreg balonul fragil se sprijină pe un arc ce are rolul de a amortiza șocurile și este plasat într-un container din plastic sau metal (aerul dintre balon și container oferă o izolație suplimentară). Termosul obișnuit este o adaptare a balonului Dewar. Chiar dacă inventase ceva cu adevărat deosebit, Dewar nu s-a gândit să își breveteze descoperirea. Așa se face că alții s-au gândit la valoarea ei.
Balonul vidat nu a fost fabricat pentru uz comercial până în 1904, când doi suflători de sticlă germani au format Thermos GmbH. Cei doi au ținut apoi un concurs în 1907 pentru redenumirea balonului vidat. Un rezident din Munchen a venit cu ideea „termosului” (ce vine de la cuvântul grecesc „therme” ce înseamnă fierbinte). Chiar dacă Dewar i-a dat în judecată pe cei doi germani, faptul că nu își brevetase invenția l-a făcut să piardă orice drept bănesc, aceasta în timp ce compania Thermos s-a îmbogățit. Din cauza popularității, oamenii obișnuiți au început să se refere la balonul vidat folosind termenul de termos chiar dacă și alte companii produceau dispozitive similare, iar numele așa a și rămas.
În 1907, Thermos GmbH. a vândut drepturile pentru marca înregistrată „Thermos” către 3 companii independente: „The American Thermos Bottle Company” din New York, Statele Unite ale Americii, „Thermos Limited” din Tottenham, Marea Britanie și „Canadian Thermos Bottle Co. Ltd. din Montreal, Canada.
În 1909, în cadrul Expoziției „Alaska Yukon Pacific”, termosul a devenit câștigătorul Marelui Premiu, datorită designului său revoluționar și a ideei inovatoare. În 1923, compania a introdus Thermos Jumbo Jug, care era în esență un borcan mare izolat pentru păstrarea alimentelor. În 1928, aceștia au mai realizat și un vas de sticlă inovativ ce era izolat prin vid.
În 1939, termosul a jucat un rol important în Al Doilea Război Mondial, din moment ce forțele militare britanice îl aveau în echipamentul lor de luptă. În aceeași perioadă, termosul era folosit și în laboratoarele de energie atomică.
În 1957, popularitatea produsului atingea cele mai înalte cote, iar din acel moment a fost cunoscut în toată lumea. Tot în acea perioadă a fost folosit și pentru a transporta diferite tipuri de materiale precum insulina, țesuturile și plasma sanguină.
În ziua de astăzi există o multitudine de tipuri de termos, de la cele de plastic, la cele de metal și sticlă. Toate acestea au în general pereți cu goluri. Prin utilizarea de vid pentru a le izola termic, transferul de căldură prin convecție sau conducție poate fi prevenit. Important pentru acest dispozitiv este un anumit tip de deschidere iar folosirea plasticului ca dop are rolul de a menține vacuumul.
În funcție de cum este produs, un termos poate ajuta la păstrarea lichidelor reci sau calde până la 24 de ore.
Termosul nu este folosit doar pentru a stoca băuturi, ci și pentru unele elemente precum azotul și oxigenul sau pentru elemente scumpe și importante cum ar fi heliul lichid.