În mai multe articole (Originea numelui Sfintei Fecioare) am prezentat semnificaţiile religioase ale Sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, prima sărbătoare importantă din noul an bisericesc care începe la 1 septembrie, am evidentiat obiceiuri şi tradiţii legate de această sărbătoare, precum şi aspecte referitoare la semnificaţia numelui Maria şi a derivatelor – Mariana, Măriuca, Marinela. Marioara, Marian, Marin etc.

O anume controversă este legată de numele Marius, pe care unii îl consideră ca aparţinând aceleiaşi familii onomastice, o variantă masculină a numelui Maria, dată fiind asemănarea fonetică.

În realitate, Marius, potrivit opiniilor celor mai mulţi lingvişti, nu este un derivat/corespondent al numelui feminin Maria, ci îşi are originea în numele zeului roman al războiului – Mars – nume prezent în forma aceasta în latina arhaică, iar în textele poetice antice – Maurs/Mauors/Marmar – cu rădăcina în cuvântul indo-european Māwort, desemnând o divinitate războinică, patron, în acelaşi timp, al fertilităţii şi al agriculturii. Alte etimologii posibile sunt în cuvântul etrusc “maru” (om/individ) sau în radicalul indo-european “mer mor”, însemnând “bărbat tânăr, femeie tânără”, din care a provenit în latină “maritus” (căsătorit).

Citește și:  Cum este corect – blugi/blug/bluejeans/jeans/jeanşi?

Geoge Dumezil, celebru lingvist şi estetician francez, consideră că Mauors provenea, de fapt, din numele zeului indian al furtunii – Maruts – însoţitor al zeului Indra (zeul suprem în mitologia vedică, orientală).

Adjectivele latineşti derivate din numele Mars (cu această origine îndepărtată, la care am făcut referire anterior), însemnând “referitor la Mars”, sunt martius, martialis (din care a derivat în franceză şi cuvântul marţial) si stau la baza numelor proprii Marius, Martin, Marcu.

Controversat ca origine, dar prezent în toate limbile romanice, in diverse variante, numele Marius şi-a dobândit popularitatea şi datorită faptului că a fost purtat de celebrul om de stat şi conducător militar roman Gaius Marius (157 i.Hr. – 86 i.Hr.) şi, ulterior, de personalităţi din perioada Renaşterii şi a revoluţiilor burgheze din Europa.

3 COMENTARII

  1. V-am descoperit intamplator si am constatat ca ceea ce prezentati este interesant si foarte interesant !
    Cred ca va mai caut !
    Succes pe mai departe si…Sarbatori Fericite !

  2. Multumim pentru aprecieri si pentru ca ne cititi! 2016 sa va aduca multe bucurii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.