Situat pe Licoln Avenue, in Lincoln Park, Chicago, Statele Unite ale Americii, cinematograful Biographeste unul dintre cele mai vechi din Chicago, reprezentand, totodata, un etalon pentru restul constructiilor de acest gen ridicate mai tarziu. Este, de fapt, un exemplu de arhitectura pentru primele sali de cinematograf. Biograph a devenit cunoscut indeosebi datorita faptului ca aici avea sa fie ucis delincventul John Dillinger de catre agentii FBI, despre aceasta poveste de viata, parand smulsa, iata, dintr-o pelicula, discutand mai pe larg in cele ce urmeaza.
In fine, arhitectul Samuel N. Crown avea sa primeasca, in anul 1914, sarcina de a proiecta acest cinematograf, ce mai tarziu devenea celebru in intreaga lume. Crown a proiectat o fatada simpla, nelipsita de elementele clasice; cinematograful a ramas aproape neschimbat pana in zilele noastre. De remarcat este faptul ca holul de la intrare are latimea unei vitrine, asa cum se obisnuia construirea acestor incaperi la salile mici de cinema din acele vremuri.
Tot aici, se afla, desigur, si ghiseul de bilete, precum si un acoperis din sticla, ce sta prins intr-o armatura de fier. Acest impresionant acoperis este cel de la intrarea principala, care mai apoi avea sa fie minutios restaurat. Sa revenim, asadar, la povestea pe care o invocam la inceput. Cinematograful Biograph este, fara doar si poate, un fel de altar al criminalitatii, acesta ocupand, de altminteri, un loc extrem de important in istoria criminalitatii. Cel denumit „Inamicul public nr. 1” de catre Biroul Federal de Investigatii, adica FBI, John Dillinger (1903-1934) facuse nenumarate faradelegi, lasand in urma sa multe cadavre.
Nu de putine ori, acesta a reusit sa scape de FBI, evadase de doua ori din inchisoare, fapte care, bineinteles, i-au adus un soi de notorietate stranie in cultura populara, devenind, daca vreti, un fel de erou, in special din cauza saraciei din perioada Marii Crize. De fapt, se spunea ca John Dillinger fura de la oamenii putrezi de bogati pentru a-i ajuta pe cei saraci. Dillinger era, ba chiar, mult mai celebru ca alti criminali si mai violenti.
E drept, pe de alta parte, ca si mass-media din acele vremuri exagera, faimosul delincvent aparand in diferite ipostaze de curaj. Mai mult, acesta era descris ca avand o personalitate puternica si fiind, de asemenea, foarte milos. In sfarsit, guvernul a ordonat sa se ia de indata actiuni federale impotriva acestuia si oamenilor din jurul sau, astfel incat J Edgar Hoover avea sa se gandeasca la un proiect si mai puternic si deopotriva sofisticat pentru a invinge crima organizata, Hoover folosindu-l pe Dillinger si pe cei din jurul acestuia pentru platforma de campaniei a lansarii FBI-ului.
Intr-un final, acest delincvent devenise o problema pentru stat, dar mai ales pentru agentul FBI Melvin Purvis, care, pana la urma, a reusit sa-l captureze pe Dillinger in seara zilei de 22 iulie 1934. Melvin Purvis avea sa il prinda pe John Dillinger in timp ce iesea din cinematograful Biograph, unde vazuse filmul Melodrama din Manhattan, alaturi de doua prietene, si l-a impuscat.
Partea interesanta sau, daca vreti, cea conspirativa apare abia acum. Se spune ca una dintre prietenele lui Dillinger, Anna Sage, ar fi incheiat o intelegere cu FBI, pentru a nu fi trimisa inapoi in tara de origine. S-a mai spus, de altfel, ca tara de origine a acesteia era Anglia, numai ca aceasta ipoteza nu este adevarata. Numele adevarat al Annei Sage era Ana Cumpanasu, prietena lui Dillinger fiind, deci, romanca. Aceasta era prostituata si matroana de bordel in Chicago. Iar conspiratiile continua; se spune, de asemenea, ca cel care a fost ucis in seara zile de 22 iulie 1934 nu a fost John Dillinger, ci un alt membru al lumii interlope, si anume Jimmy Lawrence. Astfel, Dilinger si-ar fi batut joc de agentul care il tot urmarea. Aceasta teorie a fost indelung sustinuta de autorul Jay Robert Nash, in The Dillinger Dossier. Nash era de parere ca Dillinger a scapat din gheara mortii de la cinematograful Biograph prin simplul fapt ca nu se afla acolo.
Mai mult decat atat, acesta sustine ca ofiterul din cadrul Politiei din Chicag, Martin Zarkovich, a luat parte la instrumentarea acestui scenariu. Autorul care a lansat o asemenea teorie isi bazeaza spusele pe faptul ca amprentele celui ucis nu se potriveau celor lui Dilinger, avea o inaltime mult mai mare, culoarea ochilor era alta, identificandu-se si afectiuni pe care John Dilinger nu le avea in mod sigur. Plus, atunci cand tatal delincventului a fost chemat sa isi vada fiul, acesta a spus ca acel cadavru nu este al fiului sau. Tocmai de aceea cinematograful Biograph a devenit cunoscut in intreaga lume, in anul 2001, spre exemplu, acesta fiind desemnat unul dintre simbolurile orasului Chicago. Chiar si in prezent, acest cinematograf este deschis publicului.