Cintezoiul de cactus (Geospiza scandens) este o specie endemica din Insulele Galapagos si face parte din familia Emberizidae – a presurilor din Africa, Asia si Europa, a vrabiilor din Lumea Noua si a mancatoarelor de seminte din America de Sud si de Nord.
Cintezoiul de cactus apartine grupului de cinteze darwiniste – nume ales in onoarea lui Charles Darwin – cel care a apreciat aceste specii avand in vedere teoria evolutiei. La distanta de cca. 970 km de America de Nord se gasesc aceste insule Galapagos care alcatuiesc un minunat arhipelag format din nu mai putin de 16 insule mari si multe insule mici imprastiate in Oceanul Atlantic si care printre altele impresioneaza prin 14 specii de cinteze care locuiesc doar aici, s-au stabilit pe aceste tinuturi cu mult timp in urma.
Cercetatorii au clasat trei tipuri de cinteze – 6 specii de cinteze de sol care se hranesc cu flori si seminte de la sol, 6 specii de cinteze care se hranesc in copaci, si speciile de cinteze insectivore care prind insectele de pe cactusi.
Cintezoiul de cactus este prima specie studiata de cercetatori in Insulele Galapagos. Ea prefera zonele cu vegetatie uscata, cu tufe mici si cactusi multi. Aceasta specie obisnuieste sa consume in special semintele de Opuntia cacti – un cactus ce a fost recent introdus in multe parti ale globului. De asemenea, culege insectele de pe cactus si este interesata si de florile acestuia din care consuma polenul si nectarul. Ocazional se hraneste si cu viermi si fructe de padure.
Intre mascul si femela apare un dimorfism sexual pus in evidenta de coloritul penajului. Masculul este in intregime negru, iar femela este predominant maronie cu dungi in nuante de culori mai deschise. Lungimea corpului ajunge la 14 cm, iar greutatea la 21-22 g.
Comparativ cu alti cintezoi acesta are ciocul lung, puternic si limba pronuntat despicata. Ochii sunt mari, cu irisul de culoare inchisa, picioarele de lungime medie, gri-inchis, coada scurta, iar aripile sunt lungi, intunecate si ascutite la varf.
Perioada clocitului coincide cu sezonul ploios. Cele doua pasari isi construiesc un cuib in tufisuri sau pe un cactus, in care femela depune o ponta alcatuita din trei sau patru oua. Timp de 12 zile ouale sunt clocite de femela, apoi ele eclozeaza si apar puii. Acestia sunt hraniti la inceput de parinti cu insecte, polen si nectar. Dupa 2 saptamani puii reusesc sa zboare, parasesc cuibul si isi cauta hrana singuri.
Cintezoiul de cactus este o specie pe cale de disparitie.
Video – Cintezoiul de cactus (Geospiza scandens):
https://www.youtube.com/watch?v=WT6GGgJBWPY