Ciocanul rotopercutor (hammer drill/rotary hammer/roto-drill) este o masina electro-portativa, care se foloseste pentru a gauri materiale dure, precum betonul, piatra, metalul, lemnul. In secolul al XIX-lea, firma germana Flottmann a conceput si a pus in vanzare ciocane de gaurit pentru minerit si pentru industria constructiilor de tuneluri.
In 1932, compania Bosch a lansat pe piata primul ciocan rotopercutor, actionat electric. Pana la data respectiva, secole de-a randul, perforarea materialelor dure a fost o munca deosebit de obositoare, o prima solutie apartinand intreprinzatorului german Wilhelm Emil Fein, considerat a fi inventatorul masinii de gaurit electrica, dirijata manual, dar care nu era foarte eficienta in cazul betonului si al pietrei.
Burghiul ciocanului rotopercutor, pe langa miscarea de rotatie, realizeaza si o lovire simultana in material, a carei putere se masoara in Joule (unitate de masura pentru lucrul mecanic, denumita astfel dupa numele fizicianului care a definit-o – James Prescott Joule). In cazul masinii de gaurit, perforarea se realizeaza cu ajutorul unor discuri zimtate (ca la ferastrau), atasate unui mandarin (o piesa calibrata pentru executarea gaurilor), care face sa vibreze axul de sfredelire, pentru a produce dezagregarea materialului, in locul respectiv.
Ciocanul rotopercutor (electromecanic sau electropneumatic) exercita o lovire (printr-o miscare continua inainte-inapoi, cu o frecventa de 10 000 de batai pe minut), in paralel cu miscarea rotativa a axului de perforare (burghiul), ceea ce faciliteaza strapungerea materialelor dure. Este contraindicata, totusi, utilizarea ciocanului rotopercutor in cazul materialelor care se faramiteaza usor, precum betonul celular, caramida, ceramica etc. Fiind o ustensila puternica, se foloseste, frecvent, la realizarea unor gauri cu diametru mare, prin care sa treaca tevi sau cabluri., la lucrari de demolare (in interior sau exterior), pentru inlaturarea dalelor de gresie, de beton etc.
Un ciocan rotopercutor profesionist ajunge pana la o putere de 10 Joules, dar, pentru cineva care vrea sa se foloseasca de un asemenea aparat, pentru lucrari la domiciliu, este suficienta o masina de 1,5-3 Joules. Ciocanul rotopercutor electromecanic functioneaza gratie unui sistem mecanic de lame si resorturi, iar cel electropneumatic, cu aer comprimat si pistoane (fiind potrivit pentru lucrari mari). Este prevazut, de asemenea, cu buton care permite selectarea functiilor dorite si a vitezei de perforare. Un maner lateral face posibila alegerea unghiului celui mai potrivit, pentru ca efortul, din partea utilizatorului, sa fie minim. Este obligatoriu ca, in timpul functionarii unei astfel de masini, sa se foloseasca manusi si ochelari de protectie.
Cine vrea sa achizitioneze un ciocan rotopercutor, trebuie sa aiba in vedere tipul lucrarilor pe care intentioneaza sa le execute. Pentru gauri cu diametrul si adancimea mai mici, in materiale cu duritate scazuta, se recomanda o masina de gaurit. In privinta ciocanelor rotopercutoare, trebuie stiut ca sunt de marimi diferite, cele mai grele (in jur de 10 kilograme) avand un recul mai mic si, deci, o mai mare stabilitate. Fiecare aparat are burghiuri de forme si marimi diferite (pentru metal, de exemplu, se foloseste varful conic, pentru lemn, burghiul cu trei varfuri), cu dibluri si holsuruburi compatibile, cu limitator de adancime (foarte util mai ales cand trebuie date gauri de adancimi egale) si cu sablon (cu diametrul mai mare decat burghiul, cu un milimetru), pentru ca lucrarea sa se execute cu acuratete.
Pe piata romaneasca, cele mai vandute marci de ciocane rotopercutoare sunt Bosch, Hitachi, Makita, Skil, Black & Decker, Einhell, cu preturile intre 200-300 lei si 5000-6000 lei.