Ciocnirea asteroizilor cu Pamantul este un lucru la care oamenii de stiinta sunt tot timpul atenti. Fiecare obiect din sistemul solar a fost lovit de cel putin un asteroid, pe durata vietii sale. Pamantul a fost lovit de zeci de ori, cea mai recenta ciocnire cu un asteroid avand loc in urma cu mai putin de 100 de ani in Siberia. Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem nu este daca va mai avea loc o ciocnire pe viitor, ci cand se va intampla si daca suntem pregatiti pentru acest lucru.
Obiectele mici se ciocnesc de Pamant cu o regularitate uluitoare. Ciocnirile cu asteroizi au loc atat de des, incat stiinta a creat un model de prezicere a impacturilor cu obiecte mai mari. Oamenii de stiinta au prezis ca asteroizii care au diametrul de peste un kilometru se ciocnesc de Pamant o data la fiecare 500 000 de ani. Ciocnirile cu asteroizi care au diametrul de peste 5 kilometri au loc o data la fiecare 10 milioane de ani. Asteroizii care au un diametru cuprins intre 5 si 10 metri se indreapta spre Pamant in fiecare an, insa acestia ard in atmosfera. Tot ceea ce vad oamenii in cazul acestor asteroizi sunt niste dungi luminoase pe cer.
O ciocnire cu un asteroid care are diametrul de peste 50 de metri are loc o data la 1000 de ani. Se crede ca un incident de acest fel s-a petrecut langa raul Tunguska din Siberia, in anul 1908. Zona este indepartata, cooperarea rusilor este scazuta, iar stiinta a avut putine sanse sa studieze aceasta ciocnire, dar se stie ca au existat consecinte ale acestei ciocniri (devastarea padurilor si pierderi de vieti omenesti).
NASA crede ca sansele ciocnirii cu un asteroid sunt suficient de reale, de aceea a creat programele SENTRY si NEAT pentru a studia asteroizii din apropierea Pamantului. In urmatorii 28 de ani, se presupune ca vor exista doua ocazii in care niste asteroizi se vor apropia destul de mult de Pamant. Niciunul din acesti asteroizi nu se va ciocni de Pamant, insa ei se vor apropia indeajuns de mult pentru ca gravitatia Pamantului sa ii scoata de pe orbitele lor – acest lucru ar putea insemna ca data viitoare cand se vor apropia de Pamant, se vor si ciocni de planeta noastra. Sa speram ca pana atunci, NASA va avea la dispozitie un robot (sau ceva asemanator) pe care sa-l trimita pe acesti asteroizi pentru a colecta mostre si alte informatii.
Dovezi ale ciocnirilor dintre asteroizi si Pamant exista peste tot pe planeta. Se crede ca un asteroid mare s-a ciocnit de Pamant si a schimbat mediul indeajuns de mult incat sa cauzeze disparitia dinozaurilor. Nu exista niciun corp in univers care sa nu aiba cratere de coliziune cu asteroizi pe suprafata sa. Nu ne ramane decat sa speram ca vom fi pregatiti pentru urmatorul asteroid periculos care loveste Pamantul.