Citadela din Ierusalim, cunoscuta si ca “Turnul lui David”, a fost un punct de reper istoric si turistic inca din cele mai stravechi timpuri. Citadela se afla pe partea de vest a Vechiului Oras, chiar in sudul Portii Jaffa. Orasul a fost folosit drept fortareata peste 2000 de ani, poate si datorita faptului ca era situata pe dealul de vest, avand o pozitie strategica deosebita. Orasul a jucat, totodata, si un rol important in istoria Ierusalimului. Este de precizat, cu toate ca nu exista o legatura intre structura propriu-zisa si regele biblic David, ca turnul lui David a fost construit intre anii 960 si 586 i.Hr, perioada Primului Templu.

Prima expeditie arheologica a citadelei, precum si lucrarile de excavatie au avut loc intre anii 1934 si 1947, sub reunificarea orasului, care, iarasi, s-a petrecut intre anii 1968 si 1988. De fapt, in aceasta perioada, situl istoric a fost pregatit pentru a fi inclus in circuitul turistic. Constructia Citadelei din Ierusalim, inceputa in 960, a fost continuata sub regii hasmoneeni, acestia fiind si cei care au fortificat zona. Mai apoi, intre anii 37 si 34 i.Hr, Irod cel Mare a decis extinderea cetatii, prin adaugarea a trei turnuri solide, dintre care doar unul mai poate fi vazut astazi de catre turistii interesati. Este vorba, bineinteles, despre turnul Phasael, ce se afla printre fortificatiile din nord-vest.

Un aspect interesant este ca, in perioada bizantina, pelerinii crestini au identificat in mod gresit acest turn ca fiind Turnul lui David. Despre istoria Ierusalimului, Benjamin Disraeli, fost prim-ministru britanic, a spus ca este istoria lumii si, mai mult, istoria pamantului si a raiului. Iar cum lumea a fost pusa, de-a lungul existentei sale, la tot felul de incercari care mai de care mai anevoioase, inevitabil, si Citadela din Ierusalim a trecut printr-o serie de vremuri zdruncinate.

Citadela din Ierusalim11

De pilda, in anul 70 d.Hr., trupele romane au preluat, in sfarsit, controlul asupra cetatii, ca mai apoi, in secolul al IV-lea, orasul sa treaca in proprietatea unei comunitati de calugari. Prin urmare, fiecare perioada si-a pus amprenta asupra zidurilor citadelei, amprenta ce, uneori, poate fi indentificata si in stilul arhitectonic al orasului.

Citește și:  Casa pictorului Renoir: Obiective turistice Franta - Cagnes-sur-Mer

Mai mult chiar, in fundatiile citadelei sunt ingropate ramasitele fortificatiilor Ierusalimului de la sfarsitul perioadei monarhice (din secolul al VIII-lea pana in secolul al VI-lea i.e.n). Dupa ce trupele romane au preluat controlul asupra orasului, in anul 638, o comunitate musulmana a ocupat, la randul ei, citadela, ca mai apoi, aceasta comunitate sa fie inlocuita de cruciati in anul 1099.

Citadela din Ierusalim111

De asemenea, si turcii otomani au pradat Ierusalimul in secolul al XVI-lea, orasul fiind cumva luat de la egiptenii mameluci. De altfel, se poate spune ca acestia sunt cei care au adus cetatea in forma sa actuala, adaugandu-i turnuri si alte constructii menite sa imbunatateasca strategiile de aparare. Pentru garnizoana au adaugat o moschee, cu un minaret de-a dreptul remarcabil, aceasta constructie fiind cea care, in cele din urma, a devenit cunoscuta sub numele de Turnul lui David.

Inevitabil, odata cu trecerea timpului, Citadela din Iarusalim a trecut de la o religie la alta, pentru ca, intr-un final, sa devina un centru al mostenirii culturale. Orasul este protejat de un zid foarte inalt, precum si de turnuri mari, fiind inconjurat si de un sant adanc. Turistii ar trebui sa stie ca intrarea in citadela se face prin partea de est, mai precis printr-o poarta exterioara, usor indepartata, mergand pe un pod ce trece deasupra adancului sant.

Citadela din Ierusalim111

In prezent, Citadela din Ierusalim gazduieste Muzeul de Istorie, expozitia aflandu-se in cetatea recent renovata. Cei 4000 de ani subliniaza fundalul istoric al unui loc cu totul si cu totul special, detaliile unei lumi demult apuse, dar inca vie in constiinta cultural-istorica a omenirii. Citadela din Ierusalim este, fara doar si poate, cel mai reprezentativ si mai trainic reper istoric din Ierusalim, acesta fiind, poate, principalul motiv pentru care, an de an, mii de turisti isi incep calatoria lor spre lumea demult apusa cu aceasta citadela minunata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.