Ridicata, ca un raspuns la o durere inimaginabila, de catre fostii sclavi care si-au rupt de unii singuri lanturile, dupa declararea independentei, Citadela Laferriere, situata in interiorul Haiti, aproape de coasta ce se afla in nordul tarii, mai cu seama in Parcul Istoric National, este o capodopera arhitectonica a carei insemnatate merge dincolo de tot ceea ce noi ne-am putea imagina vreodata. Asemenea palatului Sans Souci sau complexului de cladiri Ramiers, aflate, de altminteri, tot in Parcul Istoric National, si aceasta citadela simbolizeaza eliberarea, dupa ani de durere in captivitate, tarii de sub jugul Frantei, Haiti castigandu-si atunci independenta.

Citadela Laferriere1

Astfel, toate aceste cladiri au fost ridicate in prima jumatate a secolului al XIX-lea de catre sclavii negri, imediat dupa ce Haiti si-a declarat independenta fata de Franta in anul 1804. Interesant este ca dupa ce Haiti a reusit, in sfarsit, sa se distanteze de „nemiloasa” Franta, regele Henri I al Haiti, cunoscut si ca Henri Christophe, a ordonat construirea imediata a unor structuri fabuloase, de-a dreptul impresionante, poate si din dorinta ca noul stat haitian sa ajunga la acel nivel cu fostul sau stapan, Franta, unde astfel de lucrari arhitectonice se gaseau aproape la tot pasul in acele vremuri.

Numai ca inca exista o teama ca Franta va recastiga controlul asupra statului Haiti, drept pentru care, prima sarcina pe care fostii sclavi negri au trebuit sa o duca la bun sfarsit a fost asigurarea securitatii, in eventualitatea unor represalii din partea Frantei, deloc multumita de lupta ce o pierduse. Aceasta teama sau, daca vreti, disperare, resimtita puternic in randul fostilor sclavi, se observa in uriasa citadela construita in varful muntelui, citadela Laferriere aflandu-se la 27 kilometri distanta de Cap-Haitien.

Citadela Laferriere11

La ridicarea citadelei Laferriere au lucrat peste 20.000 de muncitori, diferenta dintre munca prestata sub jugul Frantei si cea de acum fiind legata de motivarea lor de a finaliza cat mai curand lucrarile de constructie, pentru a nu ramane descoperiti in fata unor eventuale represalii venite din partea Frantei. Si nu degeaba, locuitorii haitieni au fost sfatuiti ca, in cazul in care Franta va incerca iarasi sa invadeze tara, sa se refugieze in citadela Laferriere, nu inainte insa de a distruge absolut tot din calea dusmanului.

Citadela a fost, de fapt, construita pentru a rezista, folosindu-se piatra masiva. Ridicata timp de 15 ani, mai cu seama intre anii 1805 si 1820, impresionanta constructie, ce dainuie peste imprejurimi din varful muntelui Bonnet a L’Evoque, la o altitudine de 914 metri si intinsa pe o suprafata de 10.000 metri patrati, era echipata cu 365 de tunuri. Mai mult decat atat, zidurile sale ating o inaltime de 40 de metri. Aici puteau intra aproximativ 5.000 de oameni, citadela putand depozita, totodata, hrana necesara supravietuirii timp de un an.

Citadela Laferriere111

Si contrar celor crezute de haitieni, francezii nu au atacat niciodata citadela Laferriere; in schimb, cei optimisti ar spune ca macar Haiti s-a ales cu unul dintre cele mai populare obiective turistice din tara, precum si cu un simbol national al rezistentei si al luptei impotriva oricarui alt popor ce mai atenteaza la libertatea oamenilor. In definitiv, citadela Laferriere poate fi considerate capatul pana la care haitienii au luptat pentru un ideal care astazi ni se pare neimportant: libertate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.