Cladirea Postei Centrale din Dublin, Irlanda, este unul dintre cele mai cunoscute edificii din acest oras, fiind, totodata, si ultima constructie in stil georgian care a fost ridicata in capitala. Iar ceea ce face aceasta cladire cu totul speciala este faptul ca aceasta constructie poarta amprentele a doua perioade foarte diferite din istoria Irlandei, perioade, de altminteri, reprezentative.

In primul rand, arhitectura acestei constructii se inspira din perioada georgiana, cand Dublinul era unul dintre cele mai mari orase din Imperiul Britanic. Apoi, mai important, totusi, este faptul ca, asa cum ne spun documentele vremii, cladirea a jucat un rol considerabil in Revolta de Paste, din anul 1916, cand rebelii irlandezi au inceput, ce-i drept, cu mult curaj, miscarea de independenta de sub dominatia britanica, eveniment care a schimbat radical cursul istoriei irlandeze.

Cladirea Postei Centrale din Dublin1

In sfarsit, Cladirea Postei Centrale din Dublin sau General Post Office (GPO), asa cum este cunoscuta, a fost construita in perioada 1814-1818 intr-un stil impresionant, neoclasic, des intalnit la edificiile care aveau scopul de a gazdui institutii publice. Si nu e de mirare ca edificiul a fost ridicat in acest stil grandios, cu atat mai mult cu cat a fost proiectat de Francis Johnston, numit arhitect al Consiliului pentru lucrari si cladiri publice din Dublin, in anul 1805.

Arhitectul a decis sa proiecteze GPO intr-un stil renascentist grecesc, acesta fiind o ramura a neoclasicismului tot mai des intalnita in Europa si America de Nord, in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Si, asa cum s-a intamplat cu majoritatea constructiilor de acest gen, si Cladirea Postei Centrale din Dublin, Irlanda, avea sa treaca prin momente mai putin fericite sau, poate, decisive din punct de vedere istoric, din cauza faptului ca devenise un fel de simbol al rezistentei.

Cladirea Postei Centrale din Dublin11

Astfel, cum spre sfarsitul secolului, monumentalitatea cladirilor era o imagine a ambitiilor cercurilor conducatoare britanice, General Post Office a devenit o tinta preferata de luptatorii irlandezi pentru libertate. De pilda, intr-o luni, mai cu seama in ziua de Paste a anului 1916, cladirea avea sa fie ocupata de Voluntarii Irlandezi, condusi de Padraig Pearse si de James Connolly.

Iar pentru a-si face auzite cererile, acestia au citit, pe treptele de la intrare, proclamatia prin care era declarata independenta Irlandei. Voluntarii Irlandezi aveau sa ocupe cladirea Postei Centrale din Dublin timp de sase zile, inainte de a se preda trupelor britanice. Din nefericire, cea care a avut de suferit a fost cladirea, care a suferit distrugeri masive in timpul luptelor. Mai tarziu, datorita insistentelor unor oameni cu reale interese in restaurarea cladirii Postei Centrale, impresionantul edificiu a trecut printr-o serie de lucrari, intr-un final, fiind redeschis in anul 1929.

Cladirea Postei Centrale din Dublin111

Mai mult decat atat, in cladire exista doua monumente ridicate in onoarea rebelilor. Totodata, in interior, se afla si o placa pe care este inscriptionat textul proclamatiei din anul 1916. O alta marturie vie a acelor vremuri este o statuie impresionanta, The Death of Cuchulainn, de Oliver Shepherd, pozitionata exact langa usa. Aceasta statuie ii este dedicata lui Cuchulainn, considerat erou legendar al literaturii irlandeze si cel mai potrivit simbol al dorintei de independenta al natiunii. De acum cativa ani, autoritatile si-au manifestat dorinta de a transforma aceasta cladire emblematica pentru istoria Irlandei intr-un muzeu dedicat Revoltei de Paste. Cladirea Postei Centrale din Dublin se afla in pe Strada O’Connell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.