Clasa a IX-a, cu toate semnificatiile ei, este primul pas pe care un adolescent il face spre cariera lui. Acest fapt este reprezentat de alegerea, inainte de toate, a unui profil in concordanta cu dorintele, competentele si aptitudinile sale si, abia apoi, a unei specializari, respective a unui drum pe care il va urma indeaproape. Ba chiar, clasa a IX-a este una dintre primele decizii importante pe care un elev trebuia sa o ia, aceasta decizie finalizandu-se, desigur, dupa patru ani, cu examenul de maturitate, bacalaureatul. Multi parinti incearca sa influenteze decizia copiilor lor in alegerea unui profil, de cele mai mai multe ori, primii bazandu-se doar pe cateva preconceptii care, bineinteles, nu mai au niciun temei in lumea reala. Tocmai de aceea, este indicat ca parintii doar sa le dea sfaturi copiilor si sa-i ajute in alegerea unui profil.
Sa ne gandim, de pilda, la elevii care urmeaza sa intre in clasa a IX-a la un liceu despre care nu stiu nimic si, mai mult decat atat, profilul ales este unul la care nu vor face fata. Sa nu mai pomenim ca pentru multi dintre ei, prima zi de scoala va fi o adevarata corvoada, la fel ca si bacalaureatul, cu atat mai mult cu cat scoala romaneasca ofera tot mai putin de la an la an. In aceste conditii, elevul de liceu care tocmai a trecut in clasa a IX-a se va simti descumpanit, confuz si, in acelasi timp, dezamagit. Confuzia este o chestiune ce se poate rezolva in timp, insa descurajarea se poate prelungi, fiind precum un cerc care nu face altceva decat sa-si adanceasca interiorul. Plus, odata ajuns la liceu, elevul se va simti ca si cand ar fi inceput clasa I, atat de plin de emotii, in care, desigur, va trebui sa inceapa sa-si cunoasca bine colegii si sa-si faca prieteni.
Stim prea bine ca aceasta perioada de patru ani, asa cum se si spune, este cea mai frumoasa din anii adolescentei si liceul poate influenta in mod negativ sau nu viata de adult a elevului din prezent, ca mediul, de altfel. Si sa luam un alt exemplu, sa incercam sa tinem seama de rezultatele bacalaureatului din anul scolar 2010-2011, peste 50 % din elevi nereusind sa obtina o medie de trecere. Unul dintre motive, printre cele deja evidente, este, fara nicio indoiala, alegerea neinspirata a profilului.
Majoritatea elevilor se aventureaza spre un profil real. Nimic gresit, bineinteles, in aceasta alegere, insa atat timp cat esti constient ca nu vei face fata cerintelor de la real, nu vedem de ce am face o asemenea alegere. Intr-adevar, este o provocare in adevaratul sens al cuvantului, insa o astfel de alegere nefericita nu se poate finaliza decat printr-un declin dramatic, daca nu stapanim foarte bine situatia. Acest prim pas catre cariera poate deveni primul pas spre esec, nicidecum spre o cariera, sau, daca vreti, spre o cariera absenta ori afundata in senzatia ca am dat esec.
Clasa a IX-a este, deci, o decizie care trebuie sa tine cont, in primul rand, de competentele noastre, de aptitudini si, desigur, de ceea ce piata muncii cere. Multi au impresia ca liceul nu are nicio legatura cu o cariera in sensul propriu-zis al acestui termen. Total gresit. Sa ne gandim, spre exemplu, ca vom alege o facultate cu o specializare de uman, limbi straine s.a.m.d., iar daca nu am urmat un liceu un profil asemenea, ne va fi foarte greu sa mergem pe acest drum. Desigur, cel mai probabil, vom face apel la opera de bacalaureat a lui Marin Sorescu, “Iona”, sa ne salvam din aceasta situatie, citandu-l pe personajul cu acelasi nume care spune ca nu el a fost de vina, ci drumul, respectiv sensul, el doar urmandu-l.
Chiar si asa, stim prea bine ca drumuri sunt multe, unele deviaza, altele au un sens bun, noi trebuie doar sa le cunoastem si, mai presus de toate, sa le intelegem pe acelea care ni se potrivesc. Intocmai in acest sens, clasa a IX-a este primul pas pe care trebuie sa-l facem spre conturarea carierei noastre, mai ales ca cei patru ani de liceu vor fi extrem de importanti pentru viata noastra profesionala, dar si pentru cea personala, colegii putand deveni prieteni pe viata chiar. In sfarsit, cert este ca acest prim pas este primordial pentru cariera noastra si trebuie, totodata, tratat ca atare, fie ca ne referim la elevi sau la parinti. In ceea ce-i privestia pe acestia din urma, ei trebuie sa ramana consecventi, adica nu este nevoie sa-si schimbe mentalitatea doar pentru ca unul dintre copiii lor intra in clasa a IX-a, insa, in acelasi timp, trebuie sa inteleaga ca alegerea unui profil se face in conformitate cu dorintele, competentele si aptitudinile copilului lor, nicidecum in concordanta cu ceea ce ei isi doresc pentru el.
Pe de alta parte, este posibil ca elevul care tocmai a intrat in clasa a IX-a sa nu-i placa profilul la care a fost repartizat sau chiar liceul, dar sa-i placa in timp si, implicit, sa se adapteze intocmai mediului si cerintelor profesorilor. Cu toate acestea, nu trebuie sa mizam pe acest fapt, intrucat societatea de astazi se prezinta in mod pragmatic si sperantele ni le permite sa le avem numai in situatii fara o insemnatate prea mare, si nicidecum in situatiile limita, de care cariera noastra depinde. In defintiv, totul depinde de noi sau, asa cum spun si sociologii, societatea suntem si noi, iar, in mare parte, deciziile pe care le luam, fie inspirate sau nu, contureaza limitele unui mecanism social, in mijlocul caruia tot oamenii raman. Asadar, trebuie sa ne gandim la clasa a IX-a ca la clasa I, ca la un prim pas pe care il facem spre cariera noastra. Pasii spre succes, asa cum bine stim, sunt marunti si bine calculati.