Multi dintre noi recunosc ca cea mai frumoasa perioada a fost cea a liceului. La vremea aceea nu ne preocupa grija chiriei, a intretinerii, a unui nou loc de munca mai bine platit.

In clasa a IX – a intram la liceu, cunoastem persoane noi, incet incet lucrurile incep sa devina mai serioase, se da “militaria jos din pod”. Anul scolar trece foarte repede, inca nu ne gandim ce facultate sa urmam, ne bucuram de noul anturaj. Asa ajungem in clasa a X- a, al doilea an de liceu, in care inca mai studiem materii din afara profilului ales.

Cu mai multi ani in urma, clasa a X-a era reprezentata de examenul de treapta, de trecere la un alt nivel liceal. Pentru a putea merge mai departe, liceeni erau examinati la materiile principale.

Mergand si mai mult inapoi in timp, ne amintim de reformele lui Alexandru Ioan Cuza care au dus la imbunatatirea statului roman modern. Pe langa reforma agrara, fiscala, Al.I.Cuza a infaptuit si reforma invatamantului, in anul 1864. De atunci invatamantul primar devine obligatoriu si se construiesc primele universitati de la noi din tara, si anume cea de la Iasi si cea de la Bucuresti.

Astazi, la noi in tara clasa a X-a este ultima clasa obligatorie. Inca de pe vremea lui Al.Ioan Cuza s-a urmarit ca sistemul de invatamant sa fie accesibil tuturor claselor sociale. Altfel, nu s-ar putea atinge o parte din nevoile unei societati.

Dar ne intrebam cu totii daca toate clasele sociale din Romania isi permit 10 clase obligatorii… Cum pot doi parinti cu salarii minime pe economie care au doi copii cu varste apropiate sa ii tina pe amandoi la scoala?! Apoi daca termina clasa a IX a, studiile nu ii sunt suficiente.

In plus cele 10 clase nu sunt atat de gratuite precum par. Inca nu sunt manuale suficiente pentru toti elevii, uneori folosesc 2-3 elevi un singur manual care nu a mai fost schimbat de foarte mult timp. Cheltuielile de intretinere ale insitutiei sunt suportate in mare parte de catre parinti.

Un copil primeste o alocatie de 41 de lei din partea statului. Acesti bani nu ii ajung pentru tot ce are el nevoie.

Paza, care ar trebui sa existe in toate scolile, este platita tot de parinti. Daca stam sa ne gandim la salariile profesorilor, care scad de la an la an, ne dam seama ca nu sunt deloc motivati sa ne educe copii la un nivel cat mai inalt.

Clasa a X – a poate fi privita ca un moment de cumpana. Dupa euforia traita in primul an de liceu incepem sa ne intrebam incotro ne vom indrepta. Daca vrem, daca putem sa facem o facultate. Ce specializare am putea alege si daca ne-am ales orientativ una, nu ar fi mai bine sa o facem in strainatate?

foto: opiniatimisoarei.ro
foto: opiniatimisoarei.ro

In clasa a X – a avem 16-17 ani. Suntem adolescenti si in aceasta perioada incepem sa invatam anumite strategii de cunoastere, autocontrol, motivare. Incepem sa ne construim personalitatea, sa ne integram nu numai intr-un anumit colectiv.

In clasa a X – a corpul nostru inca se formeaza, inca suntem in crestere pana pe la 24 de ani. Ni se formeaza si spiritul de competitie, mai ales atunci cand mergem la concursuri sau olimpiade.

In primii doi ani de liceu ne formam o baza de informatii, apoi informatiile incep sa se structureze, sa se concentreze asupra mai putinor domenii. Suntem evaluati si in clasa a X-a prin teze la diverse materii, in functie de profilul pe care ni l-am ales.

Este o perioada destul de linistita din viata noastra. Nu suntem nevoiti sa ne facem griji pentru bacalaureat, inca mai putem pierde vremea. Este indicat insa, sa facem pe langa cursurile normale de la liceu si altele, sa ne implicam in activitati extrascoalare. De asemenea, tot in clasa a X-a avem suficient timp sa obtinem certificate de limbi straine, precum Cambridge sau Delf.

Desi pe moment nu consideram ca ne sunt necesare, mai tarziu nu prea vom mai avea timp sa le dam. In plus, daca decidem sa facem o facultate, este bine de stiut ca exista facultati care cer pana la predarea lucrarii de licenta sa avem si un certificat de limba straina. Acest lucru se intampla, de exemplu, in cadrul Facultatii de Drept de la Universitatea din Bucuresti.

Ajungem la varsta maturitatii si ne amintim cu nostalgie de perioada adolescentei, cand ne chinuiam atat de mult sa ne motivam absentele de la scoala, invocand scuze penibile, pe care oricum nu ni le credea nimeni. Ne amintim cum ne chinuiam sa printam scutiri sau cum scriam cererile in locul parintilor.

Clasa a X- a ne aminteste de balul bobocilor, de petrecerile de Craciun din sala de sport, de excursiile cu clasa cand ne imbatam pentru prima data, de baiateii si fetele din clasa a XII – a. Existau probleme specifice varstei, probleme care acum ne amuza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.