Fara nicio indoiala, indiferent de liceu sau de profil, clasa a XII-a este pragul de care, ori ne putem poticni, ori prin intermediul caruia ne putem urma drumul, al carui sens duce exact spre ceea ce am asteptat si am sperat intr-atat de mult, incat pana si tentatia scurtaturilor ne este refuzata de dorinta de a merge mai departe si de a alege ce e mai bun pentru cariera noastra. De fapt, clasa a XII-a culmineaza cu examenul de Bacalaureat, iar acesta, la randul lui, cu alegerea facultatii, in caz ca examenul de maturitate este trecut cu brio. In orice caz, acest prag este considerat, de cele mai multe ori, o adevarata corvoada, dar si finalul unei perioade de care ne vom aminti mereu, despre care vom povesti copiilor si nu numai.

Orisicate eforturi am intampina in acesti patru ani, clasa a XII-a nu poate fi inceputa si finalizata deopotriva decat cu speranta ca, in cele ce urmeaza, totul va fi bine si benefic dezvoltarii noastre profesionale, cu atat mai mult cu cat, timp de patru ani, sa presupunem, nu am facut nimic altceva decat sa ne zbatem pentru a contura o parte din ceea ce cariera noastra are sa devina in viitor. Aceasta parte este reprezentata, bineinteles, de cei patru ani de liceu, in care, cel mai probabil, ne-am luptat pentru fiecare disciplina, sa obtinem rezultate cat mai bune si, de ce nu, sa invatam cat mai multe.

Aceste rezultate ar trebuie sa fie oglindite in examenul maturitatii, si-anume in examenul de Bacalaureat. Aceasta treapta, cel putin in ultimii ani, nu a fost decat o piedica insurmontabila pentru unii elevi sau doar o maniera de a-si etala talentele absconse, prin tehnologii de ultimul racnet, casti ultraperformante ce par, mai degraba, gandaci de bucatarie intrati din neatentie, unde in alta parte, decat in urechi.

foto: ziuanews.ro
foto: ziuanews.ro

Dincolo de glume, clasa a XII-a este, pentru multi, pragul de care se tot lovesc. Problema este ca, pe langa lovitura propriu-zisa, dar si pe langa durerea asurzitoare ce survine, apare si traumatismul. Acesta se poate traduce prin nepasarea societatii, nu foarte preocupata de educatia elevilor. In schimb, societatea incepe sa tremure doar in anumite momente, mai exact in clipele decisive si revelatorii, intr-un mod intocmai autist si absurd, aproape absent. Numai in aceste clipe, societatea chiar isi face adevarate griji pentru elevii care nu au trecut clasa a XII-a sau care, mai mult decat atat, nu au promovat examenul de Bacalaureat.

Pe de alta parte, nu trebuie sa omitem profesorii: unii cu probleme alcoolice, altii cu tulburari comportamentale, iar altii, desigur, slab pregatiti. Ultima categorie a profesorilor se refera la cei foarte bine pregatiti, dar demotivati de salariile jignitoare si foarte mici. Din nefericire, acesta este si unul dintre motivele pentru care multi elevi nu reusesc sa termine clasa a XII-a cu rezultate cel putin satisfacatoare. Insa si elevii sunt din ce in ce mai neinteresati de actul educatiei, de scoala, in general, cat si de a-si crea un sens in viata, unul ce ar putea duce catre o viata frumoasa si aproape lipsita de grijile materiale si nu numai.

Este rezultatul societatii, mass-mediei, de fapt, care promoveaza modele ale unor oameni imbogatiti peste noapte, fara studii, ale unor parveniti. Nici primul om din Ministerul Educatiei si Cercetarii nu este mai prejos, mare parte din cei care au ocupat aceasta functie parand, mai degraba, agramati si total nepregatiti. In sfarsit, clasa a XII-a poate fi chiar un adevarat chin pentru multi. Cu toate acestea, dincolo de toate aceste aspecte negative, clasa a XII-a are parti frumoase, pe care nu le putem evita, daramite ignora. Ele exista si trebuie tratate ca atare, cu atat mai mult cu cat, pare ca aceste aspecte pozitive ne-au mai ramas.

Totodata, farmecul clasei a XII-a rezida si in momente delicate, reprezentate de ruptura de colegii de patru ani, de profesori, de dirigintii carora, intr-adevar, le-au pasat de elevii lor, in pofida situatiei vitrege din intreg sistemul de invatamant. Pentru acesti oameni, clasa a XII-a este, fara nicio indoiala, o pierdere dar, paradoxal, si un inceput, asa cum natura isi rasuceste lucrurile ori de cate ori vine momentul. De fapt, inceputul este exact alegerea facultatii, adica inceperea unui nou stadiu, a unui nou mod de viata, poate mai zbuciumat sau nu ca in liceu. Despartirea este urmata de examen si apoi de facultate.

Din nefericire, de cele mai multe ori, facultatea se dovedeste a fi un mediu auster, in care speri sa te integrezi si din care te astepti sa te alegi cu mult mai multe cunostinte. Chiar si asa, facultatea este varful piramidei, pe cand liceul este baza. Tine de noi cat de bine conturata este baza, rezultatul vazandu-se la final sau nu. Spunem nu, intrucat multi sunt cei care, ori se bucura de tehnologii avansate, plasate aproape de creierul lor nu foarte lucrat, ori se bucura de avantajul unor camere video prost plasate sau deloc plasate. In definitiv, dupa cum bine observam, totul tine de plasare, dar din fericire, clasa a XII-a mai poate tine si de momente frumoase si rezultate, de ce nu, bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.