Clasa Cestoda cuprinde 3500 de specii de tenii raspandite in toata lumea, ele traind in interiorul animalelor, in special in pestii cartilaginosi. Acesti paraziti au grosimea mica, de 1 mm sau chiar mai putin, insa lungimea lor poate ajunge si la 30 m fiecare. Teniile adulte traiesc in intestinul vertebratelor si absorb hrana prin peretele corpului. Acesti viermi apar inclusiv si la oameni.
Fiecare vierme are o regiune in spatele capului unde formeaza noi segmente numite proglote, care prezinta un sistem reproducator dezvoltat. Proglotele care se maturizeaza si au in interior un numar mare de oua se desprind incepand de la coada viermelui si astfel sunt eliminate prin excrementele gazdei. In momentul cand sunt mancate de alt animal, ouale se dezvolta in corpul acestuia si reincepe un nou ciclu.
Viermii tenia traiesc ca paraziti in gazde umane si in diferite mamifere. Tenia este alcatuita din scolex si segmentele corpului. Scolexul apare la capatul subtire al corpului teniei si se aseamana cu o umflatura mica, cat o gamalie de ac. Prezinta o ridicatura care este inconjurata de o coroana dubla de carlige si patru ventuze. Scolexul este continuat cu un gat ingust si numeroase segmente.
Tenia isi pastreaza toata viata aceeasi lungime prin faptul ca in urma scolexului se formeaza segmente noi, iar ultimele se desprind. Interesant este faptul ca acest vierme parazit nu prezinta organe de miscare, organe de simt, aparat circulator, digestiv sau respirator. Insa are un aparat excretor simplu si organe de inmultire foarte dezvoltate in fiecare segment.
Ea traieste in intestinul animalelor si al omului, la intuneric, hrana din intestinul subtire al gazdei trece in corpul ei si o hraneste. Ultimele segmente ale corpului teniei au capacitatea de a produce numeroase oua, care se dezvolta daca ajung in corpul unui animal-gazda. Din corpul omului, aceste segmente sunt eliminate prin materiile sale fecale. De cele mai multe ori porcii sunt cei care pot inghiti oua de tenie pentru ca ei rama in gunoaie.
Ajungand in intestinul animalului-gazda oul de tenie eclozeaza, astfel apare o mica larva care are niste carlige care ii permit sa patrunda in peretii intestinului si sa ajunga in sange. In final ajunge in muschi si mai ales sub limba porcului, unde dau nastere la niste basicute albicioase – cunoscute sub denumirea de cisticerci. Acestea au in interior un lichid si cate un scolex prevazut cu mici segmente.
Carnea de porc infectata cu tenie va avea un aspect mazarat, cu pete albe, iar daca este consumata fara a fi prajita sau fiarta bine va face trecerea cisticercilor in intestinul omului. In cele din urma invelisul cisticercilor este distrus, iar scolexul se prinde de peretii intestinului subtire al acestuia. In doar cateva saptamani, tenia va consuma hrana omului si va creste pana la lungimea de 8-10 m. Omul in schimb va slabi si se va imbolnavi datorita unor substante otravitoare pe care tenia le produce in intestinul subtire al acestuia.
Persoanele infectate cu tenie vor urma un tratament cu medicamente pentru a scapa de acest parazit, iar cele care doresc sa evite riscul de a se imbolnavi trebuie sa consume intotdeauna carne de porc bine fripta sau fiarta.
Video – Taenia solium: