Situată în inima județului Gorj, Clopotnița din Dealu Pomilor reprezintă nu doar un monument de arhitectură, ci și un simbol al rezistenței culturale și spirituale a regiunii. Acesta datează din secolul XVII, fiind inițial parte a unui complex monahal mai mare, distrus în timpul invaziilor otomane.

noua-si-vechea-clopotnita-din-dealu-pomilor-judetul-gorj.jpg

Clopotnița, cu înălțimea sa impresionantă, stă mărturie a meșteșugului mănăstiresc de odinioară. Construită din piatră locală, ea a fost restaurată în mai multe rânduri, ultima dată în anul 1995, când a fost consolidată și adusă la forma originală, respectând tehnicile și materialele vremii.

imagine-cu-clopotnita-din-dealu-pomilor-judetul-gorj.jpg

Peste ani, Clopotnița din Dealu Pomilor a servit nu doar ca punct de veghe spiritual, ci și ca loc de adunare pentru sătenii din apropiere. În preajma sărbătorilor religioase, clopotul său răsună chiar și astăzi, chemând comunitatea la unison.

clopotnita-din-dealu-pomilor-judetul-gorj-monument-istoric.jpg

Legendele locale spun că clopotnița a fost construită pe locul unde o călugăriță a avut o viziune a Sfintei Fecioare. Se crede că apa din fântâna mănăstirii are proprietăți vindecătoare, aducând alinare sufletească și fizică pelerinilor.

Citește și:  Biserica Sf. Nicolae Geartoglu din Târgoviște: un simbol al credinței

poza-cu-clopotnita-din-dealu-pomilor-judetul-gorj.jpg

Clopotnița din Dealu Pomilor a inspirat numeroși artiști și scriitori, fiind inclusă în diverse opere literare regionale. Picturile murale, care au fost recent restaurate, prezintă scene din viața sfinților și momente biblice importante.

acoperisul-de-la-clopotnita-din-dealu-pomilor-judetul-gorj.jpg
ferestre-de-la-clopotnita-din-dealu-pomilor-judetul-gorj.jpg
partea-de-sus-de-la-clopotnita-din-dealu-pomilor-judetul-gorj.jpg
clopotnita-din-dealu-pomilor-judetul-gorj.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.