Simbol al libertatii recunoscut in intreaga lume, Clopotul Libertatii este cel mai faimos clopot din lume, dobandind acest statut atunci cand a anuntat Declaratia de Independenta. Ideea de a numi clopotul astfel le-a apartinut abolitionistilor care au transformat acest obiect metalic intr-o emblema pentru lupta lor a de a-i elibera pe sclavi de sub jugul exploatatorilor; de altfel, acesta a aparut si in publicatia lor, Liberty, in anul 1837.
Initial, cloptul se numea State House Bell, fiind botezat astfel dupa cladirea care il adapostea — numita in prezent Independence Hall, adica Sala Independentei. Insa acest obiect metalic, cu o semnificatie importanta atat pentru americani, cat si pentru ceilalti care s-au luptat pentru libertate, are o istorie si mai indelungata, mai ales daca tinem seama de faptul ca a devenit un simbol chiar dupa Razboiul de Independenta, cunoscut si ca Razboiul Revolutionar, dintre anii 1775-1783.
Organismul care a comandat realizarea acestui clopot, cu intentia de a-l instala in sediul sau, a fost Adunarea provinciala din Pennsylvania. Clopotul a fost turnat in Whitechapel din Londra, ca in anul 1752 sa fie adus la Philadelphia. Din motive lesne de inteles, clopotul a fost instalat abia un an mai tarziu, cat spre surprinderea si dezamagirea tuturor, s-a crapat. Sarcina de a repara clopotul, deja trimis la Philadelphia, le-a revenit lui John Stow si John Pass, care insa, dupa doua incercari, s-au vazut nevoiti sa renunte.
In cele din urma, s-a cerut turnatoriei din Whitechapel un alt clopot, care sa il inlocuiasca pe cel crapat, insa putini au fost cei care sa fie de acord cu instalarea unui nou clopot, astfel, avea sa se ia decizia de a-l pune in functiune pe cel vechi, in clopotnita cladirii Adunarii provinciale din Pennsylvania.
Clopotul a ramas in acest loc, intr-un final, dobandindu-si numele de Clopotul Libertatii. Cel mai important eveniment la care acest obiect metalic a asistat a fost citirea Declaratiei de Independenta, la 8 iulie 1776, clopotul fiind cel care a dat glas asteptarilor oamenilor, chemandu-i pe acestia la prima lectura publica a declaratiei. S-a crapat de multe ori de-a lungul anilor, insa au fost multi cei care si-au aratat bunavointa de a repara clopotul, pana in anul 1846, la aniversarea zilei de nastere a lui George Washington, cand acesta s-a crapat atat de rau incat nu a mai putut fi reparat, caci era posibil sa se sparga in doua bucati. In anul 1852, a fost definitiv scos din functiune.
Clopotul libertatii se afla astazi in Philadelpia si poate fi admirat intr-un pavilion, nu foarte departe si deloc strain de cei 100 de ani in care a fost vocea libertatii, anuntand ceea ce milioane de oameni au asteptat mai mult de un veac, de 100 de ani de serviciu in cuvantul si spiritul drepturilor oamenilor.