- Orasul Cluj Napoca s-a numit inainte de toate „Cluş”. Denumirea de Napoca o are inca din perioada romanilor iar denumirea de Cluj Napoca a primit-o in anul 1947.
- Cluj Napoca a fost de doua ori sub conducerea Regatului Unguresc, asemeni altor parti din Transilvania. Prima data cand regatul cu pricina a domnit in Cluj a fost in anul 1867, cand regatul Austro – Ungar s-a format, iar a doua oara a fost in anul 1940 in urma Dictatului de la Viena.
- Cluj Napoca este orasul pe locul numarul trei dupa numarul de locuitori, avand nici mai mult nici mai putin de 310.243 locuitori in anul 2007.
- Mihai Viteazul, cel al carui statuie este si prezenta in centrul orasului, in Piata Unirii, inainte sa fie asasinat, si-a luat ultima cina in orasul Cluj Napoca.
- Cand a fost atestat prima data din punct de vedere istoric, deci in anul 1167, orasul a fost denumit Castrum Clus. Denumirea de castrum determina termenul de tabara militara, in limba latina iar acesta era folosit mai ales de romani. Iar denumirea de Clus simbolizeaza tot in limba latina „inchis” sau cum mai spun unii istorici „trecatoare din munti”. In limba germana se pare ca se stabileste o legatura si anume „klaus” sau mai bine zis „baraj”, avand in vedere si cuvantul nemtesc „clusa”.
- In anul 1944, mai exact odata cu ziua de 3 mai, au fost exilati in nordul Clujului peste 18.000 de evrei. Acestia proveneau din Cluj cat si din localitatile care erau considerate a fi din preajma Clujului, precum Huedin sau Gherla. Acestia au fost dusi in zona unei fabrici, numita Iris, o fabrica de caramida.
- Putin mai tarziu, in perioada 25 mai si 9 iunie a aceluiasi an, toti cei trimisi in Ghetoul Iris mentionat mai sus, au fost dusi mai departe, in acelasi an, la Auschwitz. Au fost necesare sase transporturi pentru a duce toti civilii.
- Orasul Cluj Napoca nu are o stema legala. Iar acest lucru se bazeaza pe faptul ca si acum are stema pe care Gheorghe Funar a adoptat-o in anul 1999, insa nu a fost aprobata. Chiar daca concursul a fost castigat de acesta in anul 1995, se pare ca nu a intrat in legalitate.
- Pana in secolul al XV-lea, incepand cu secolul precedent, majoritari in Cluj Napoca nu erau nicidecum ardelenii romani ci secuii si sasii.
- Orasul este foarte bogat in ape curgatoare, avand in vedere ca zece rauri si parauri isi fac cursul de-a lungul si de-a latul lui. Cel mai renumit si important insa este, desigur, Somesul Mic.
- Momentan in Cluj Napoca romanii reprezinta populatia majoritara, aproape 80% iar ungurii sunt in proportie de 18.86%, si restul fiind din alte nationalitati.
- In decurs de opt decenii populatia orasului Cluj Napoca a crescut foarte tare, mai exact de peste cinci ori. In perioada 1912 pana in 1992, populatia a ajuns de la 60.000 pana la 328.602.
- Daca in Targu Mures sunt considerati a fi cei mai multi unguri atunci Cluj Napoca este orasul pe locul numarul doi ca si numar de unguri. Totusi in Cluj Napoca se desfasoara foarte multe activitati de natura artistica, academica si culturala, facand din acest oras centrul cultural al maghiarilor.
- Universitatea din Cluj Napoca a avut o viata foarte agitata, inca de la infiintare. Ea a fost ridicata de Stefan Bathory in anul 1581 iar din cauza influentei maghiarilor si germanilor, a cunoscut coborasuri si urcusuri drastice.
- Aceeasi universitate „adaposteste” peste 45 de mii de studenti in prezent, fiind considerata cea mai importanta si cea mai mare din Romania actuala.
- Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj Napoca este pe buna dreptate cea mai importanta si cea mai mare din tara, avand in vedere ca aici se preda in patru limbi, iar numarul total de specializari ajunge la 105. Astfel ca din acestea toate, patru specializari sunt cu predare in limba engleza, 14 specializari sunt cu predare in limba germana, 52 sunt cu predare in limba maghiara iar 98 sunt cu predare in limba romana.
Mihai Viteazul, cel al carui statuie este si prezenta in centrul orasului, in Piata Unirii… nu e niciun Mihai Viteazu in Piata Unirii. E Matei Corvin…