Considerat unul din cele mai frumoase din tara, judetul Cluj se afla in zona central-vestica a tarii, in Transilvania. Vecinii sai sunt judetele Maramures (nord), Alba (sud), Bistrita-Nasaud si Mures (est), respectiv Bihor (vest). Infiintat in 1968, judetul este alcatuit din cinci municipii, un oras si 74 de comune. Resedinta de judet este municipiul Cluj-Napoca.

Numele judetului Cluj isi are originile in latinescul Castrum Clus, denumirea din urma fiind folosita, in secolul al XII-lea, pentru Cetatea Clujului. Luand cuvintele separate, “castrum” inseamna castru, in timp ce “clusa” se traduce prin “inchis” – cetatea a fost construita intr-un loc inconjurat de dealuri, dand astfel puternica senzatie ca se afla intr-un spatiu inchis. De altfel, nemtii au adaptat denumirea la limba lor, astfel ca orasul si judetul sunt numite Klausenburg in limba germana.

Turn din Cluj

Istoria judetului Cluj incepe inca din perioada neolitica. De altfel, in localitatea Gura Baciului au fost gasite cele mai vechi urme din Romania ale acestei perioade. Teritoriul a fost ocupat atat de daci, cat si de romani, Cluj-Napoca de astazi fiind capitala Daciei Porolissensis. Mai tarziu, pe teritoriul judetului s-au perindat popoarele migratoare, o parte din ele chiar amestecandu-se cu populatia autohtona, dovada stand descoperirile arheologice de la Campia Turzii si Apahida. In Evul Mediu, pe teritoriul judetului s-au infiintat Comitatul Dabaca si apoi Comitatul Cluj, iar in secolele XIII – XV a inceput sa se formeze orasul Cluj, ridicat pe vatra orasului Napoca, de origine daco-romana, si in jurul castrului Cluj-Manastur.

In secolul al XVII-lea, judetul Cluj, impreuna cu toate celelalte judete incluse in Transilvania, intra sub ocupatia Imperiului Habsburgic, aceasta ocupatie lasand in urma sa puternice influente in toate domeniile. In anul 1918, anul in care s-a infaptuit Marea Unire, Transilvania a redevenit regiune romaneasca. Astazi, judetul Cluj este unul din cele mai populare judete din punct de vedere al turismului, orasul Cluj-Napoca fiind vizitat nu numai de romani, ci si de straini (cu precadere de oameni veniti din Germania, Austria etc).

Turistul care vine in judetul Cluj are ce vizita, fie ca e vorba de castre romane (Potaissa din Turda, Samum de la Caseiu, castrul de la Gilau), castele, cetati (Cetatea Bologa, Cetatea Dabaca, Cetatuia, Cetatea Fetei), rezervatii naturale sau muzee. Judetul detine numeroase castele, cele mai multe dintre ele fiind, insa, in ruina, avand in vedere ca in Transilvania au trait multe familii de nobili, precum Banffy, Haller, Kemeny sau Teleki.

Castelul Banffy
Castelul Banffy

Astfel, turistii pot admira ruinele Castelului Banffy din Bontida (a carui constructie a inceput in anul 1437, in stil renascentist, fiind apoi extins, mai intai in secolul al XVIII-lea si apoi in secolul al XIX-lea, in stilurile baroc si romantic), ruinele Castelului Haller din comuna Coplean (denumit si “Castelul cu scoici”, datorita unor ornamente arhitecturale, a fost ridicat, in stil baroc, in perioada 1721 – 1771), Castelul Schirling din Cornesti (secolele XVIII – XIX), ruinele Castelului Beldy din Geaca (construit in anul 1880) si altele.

Judetul Cluj nu duce lipsa de muzee – turistii au la dispozitie Muzeul Etnografic al Transilvaniei (cel mai mare muzeu etnografic din Romania, infiintat in anul 1922), Muzeul National de Istorie al Transilvaniei (care exista inca din 1859), Colectia de Istorie a Farmaciei (al carui sediu se afla in Casa Hintz, unde a fost infiintata prima farmacie din Cluj-Napoca, in secolul al XVI-lea), Muzeul de Speologie “Emil Racovita”, Muzeul Manastirii Nicula, Muzeul Apei (singurul de acest fel din Romania), Muzeul Zoologic din Cluj-Napoca (al doilea din tara, dupa Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” din Bucuresti) etc.

Cascada Valul Miresei
Cascada Valul Miresei

Obiectivele turistice naturale sunt si ele la mare cautare in judetul Cluj. In localitatea Rachitele se gaseste una din cele mai frumoase cascade ale Romaniei – Cascada Rachitele sau Valul Miresei. Are o cadere de 30 de metri, iar iarna apa inghetata este numai buna pentru escaladarile pe gheata. Cheile Turzii sunt unele din cele mai cunoscute chei din tara, avand o lungime de 1300 de metri.

Cheile Turzii
Cheile Turzii

Cheile sunt cunoscute pentru peisajele sale salbatice, dar si pentru ca au pe teritoriul lor mai mult de o mie de specii de plante si animale. Rezervatia “Fanatele Clujului” are o vegetatie specifice Europei rasaritene si Asiei, iar Stufarisurile de la Sic se asemana cu Delta Dunarii. Nu in ultimul rand, judetul Cluj este cautat si pentru statiunile sale: Baile Sarate, Baile Someseni, Baile Cojocna si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.