Coada cometelor nu este vizibila pana ce cometele nu se apropie de soare. Pe masura ce radiatia soarelui incalzeste praful si gazele, se formeaza de fapt doua cozi. Praful formeaza o coada falsa (praful reflecta lumina solara si de aceea este vizibila), cea adevarata fiind coada formata de gaze. In sistemul solar exterior, cometele raman inghetate si este extrem de dificil, chiar imposibil, ca acestea sa fie detectate de pe Pamant, datorita dimensiunii lor mici. Pe masura ce o cometa se apropie de sistemul solar interior, radiatia solara face ca materialele volatile din cometa sa se vaporizeze si sa iasa in afara nucleului, purtand praful odata cu ele. Forta exercitata asupra cometei de catre presiunea radiatiilor solare si vantul solar va provoca formarea unei cozi enorme, care va fi indreptata in directia opusa soarelui.
Fluxurile de gaze si praf isi formeaza propriile cozi distincte, indreptate in directii usor diferite. Coada de praf este lasata in urma orbitei cometei, astfel incat, aceasta formeaza adeseori o coada curbata. In acelasi timp, coada de ioni, formata din gaze, este intotdeauna indreptata in directia opusa soarelui. Acest gaz este afectat mai puternic de vantul solar si urmeaza liniile campului magnetic, in loc de o traiectorie orbitala.Vazute de pe Pamant, uneori cozile pot parea a fi indreptate in directii opuse.
S-a observat ca aceste cozi de ioni se pot extinde pana la 150 de milioane de kilometri sau mai mult. Observarea cozilor false create de praf a contribuit in mod semnificativ la descoperirea vantului solar. Coada de ioni este formata ca urmare a radiatiilor solare ultraviolete care actioneaza asupra particulelor din cometa. Odata ce particulele au fost ionizate, acestea ating o sarcina electrica pozitiva, care la randul sau da nastere unei magnetosfere induse, in jurul cometei.
Cometa si campul magnetic indus formeaza un obstacol in calea particulelor vantului solar. Pe masura ce viteza relativa orbitala a cometei si a vantului solar devine supersonica, se formeaza o unda de soc in forma de arc, in directia fluxului vantului solar. In aceasta unda de soc, concentratii mari de ioni ai cometei se aduna si actioneaza incarcand campul magnetic solar cu plasma, astfel incat, liniile de camp inconjoara cometa formand coada de ioni.