Coca si cola sunt doua plante (Erythroxylum coca si Cola nitida), prima originara din America de Sud, din zona Anzilor Cordilieri (Columbia,Peru, Bolivia), iar cea de-a doua, din partea de vest a Africii, naturalizata, in prezent, si in America Centrala, America de Sud, Caraibe, Sri Lanka etc. Din frunzele si semintele de Coca se extrage cocaina (unul dintre drogurile cele mai puternice), care, traditional, in zonele de bastina, era folosita medicinal sau in diverse ritualuri religioase.
De peste 5000 de ani, pentru populatia amerindiana, Coca este o planta sacra, cu nenumarate virtuti terapeutice. Erythroxylum coca este un arbust de 2-4 metri inaltime, cu frunze lunguiete, de 2-6 centimetri. Creste la altitudini situate intre 300 si 2000 de metri. Folosirea ei de catre populatia locala a fost semnalata, inca din secolul al XVI-lea, de catre spaniolii care au ocupat aceste teritorii, acestia considerand-o o planta “satanica”, avand in vedere unele efecte ale consumului de Coca (mestecarea frunzelor era revigoranta, crea buna dispozitie).
Europenii au descoperit aceasta planta si, mai ales, posibilitatea extragerii cocainei, abia in secolul al XIX-lea, cand cantitati mari de Erythroxylum coca au fost importate din America de Sud, de catre olandezi si germani. Treptat, japonezii au aclimatizat planta, astfel incat, in anii 1910-1940, piata asiatica a generat un adevarat boom in consumul de cocaina. Urmarea a fost ca in tot mai multe zone s-au infiintat culturi de Cola, guvernele diverselor tari implicate fiind nevoite sa caute solutii pentru a interzice comercializarea drogului extras din Cola – cocaina.
In Peru, cultura de Coca este autorizata numai pentru intrebuintarile traditionale, in Bolivia, cea mai mare producatoare de Coca, se cultiva pe un teritoriu limitat, iar in Columbia, cultura de Erythroxylum coca este interzisa ((in urma presiunilor Statelor Unite ale Americii, in cadrul campaniilor antidrog).
Cola nitida este o planta foarte apreciata in regiunile din Africa, in care creste in mod natural. Mai ales nucile de Cola (pastai in forma de stea, in interiorul carora se afla semintele cu miezul rosu si coaja maronie), mestecate, combat oboseala, stimuleaza, pe termen scurt, performantele cognitive (memoria, atentia, concentrarea), amelioreaza durerile de cap, au efect afrodisiac, antidepresiv etc., toate datorate cafeinei, substanta continuta de aceste seminte.
Pudra de Cola a fost intens comercializata inca din secolul al XVI-lea, cand cei care aveau de traversat Sahara dadeau pulbere de aur, contra pudrei de Cola. Si astazi se fabrica nenumarate produse naturiste pe baza de extract de Cola, specialistii atentionand totusi asupra faptului ca exista si efecte nedorite provocate de cafeina din planta Cola, precum insomnie, nervozitate, agitatie, iritatie gastrica.
In concentratii mari poate duce la hipertensiune arteriala, voma, greata, palpitatii, aritmie, accelerare a respiratiei, crampe musculare etc. Asociata unor medicamente, cafeina din Cola poate sa diminueze efectele sedativelor, sa amplifice rolul stimulentelor nervoase (precum efedrina), sa provoace toxicitate hepatica. Este utilizata si in curele de slabire, deoarece accelereaza metabolismul.
Plantele Erythroxylum coca si Cola nitida si Coca Cola
Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, un farmacist american, John Stith Pemberton, a realizat un produs din nuci de Cola, frunze de Coca si un sirop obtinut din vin, pe care l-a numit “Pemberton’s French Wine Coca”, utilizat pentru combaterea durerilor de cap, a oboselii si a depresiei. Cocaina din aceasta bautura terapeutica avea un efect similar morfinei. Pentru crearea “cocawine”, farmacistul a fost inspirat, se pare, de chimistul italian Angelo Mariani, care concepuse o reteta bazata pe un amestec de vin de Bordeaux si frunze de Coca.
In 1886, odata cu interzicerea bauturilor alcoolice, in Statele Unite ale Americii, Pemberton a fost nevoit sa scoata vinul din lista de ingrediente folosite pentru remediul sau naturist. A amestecat extractele de Coca (9 miligrame, la un pahar) si de Cola cu apa gazoasa si a vandut produsul in farmacia sa din Atlanta. La scurta vreme, farmacistul se asociaza cu Frank Robinson si Ed Hollande, punand bazele “Pemberton Chemical Company”.
In 1887, Pemberton, bolnav, se hotaraste sa isi vanda afacerea lui Griggs Candler, pentru suma de 2300 de dolari. Imediat, noul proprietar lanseaza si o campanie publicitara, menita sa dea un nou impuls vanzarii acestui produs. Astfel a aparut Coca Cola, bautura atat de cunoscuta astazi, sediul companiei aflandu-se si in prezent, desigur, in Atlanta, acolo de unde a pornit in lume in urma cu peste o suta de ani. Incepand cu 1903, oficial, bautura racoritoare nu mai contine cocaina extrasa din Erythroxylum coca.