Cocorul japonez (Grus japonensis) apartine genului Grus a speciilor asiatice, dintre care unele au devenit extrem de rare, pe cale de disparitie. In Asia de Est aceasta pasare eleganta a devenit un simbol de noroc si fidelitate.

Cel mai mult impresioneaza prin dansul sau de imperechere si prin parteneriatul pe viata. Are penajul predominant alb, doar varfurile aripilor, zona gatului si a fetei sunt negre. Ca o particularitate a speciei cocorul japonez are pe cap o pata de culoare rosie, care devine rosu aprins in momentele de iritare si stres.

Acest cocor este considerat cel mai mare din lume, are lungimea corpului de 1,5 m si greutatea de 7-12 kg. Are traheea alungita, infasurata ca un furtun in zona sternului. Prin acest tub lung scoate sunete puternice, unele gatuite, altele stridente, in orice caz distincte de la un exemplar la altul.

Este o pasare migratoare care parcurge distante vaste intre locurile de iernat si cele de reproducere. In timpul migratiei, face popasuri scurte de odihna, unde sta cateva zile si apoi porneste din nou la drum.

Cocorul japonez
Cocorul japonez

In lunile de primavara-vara traieste in Siberia, iar toamna migreaza in stoluri mari, in forma de V, in China, Coreea si in alte tari din partea de est a Asiei. Poate fi intalnit in zonele cu mlastini, orezarii, pe malurile lacurilor, raurilor si in general in locuri unde exista apa. Hrana sa este alcatuita din insecte, amfibieni, nevertebrate si plante acvatice.

Citește și:  Elefantul de mare sudic (Mirounga leonina), află totul despre această focă

In perioada clocitului perechile isi stabilesc un teritoriu propriu pe care il apara viguros de intrusi. Acest loc este ales in zone cu umiditate ridicata, unde hrana preferata este din belsug. Masculul obisnuieste sa-si atraga partenera prin dansuri elaborate, prin sarituri, reverente, piruete, plecaciuni, batai de aripi, desfacerea cozii ca un evantai, alergari in cerc si aruncari de material in aer.

Femela isi construieste cuibul in stuf, din trestie, ierburi si alte plante, in care depune un numar de 2 oua albe, netede, pe care le cloceste timp de 26-34 de zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt acoperiti de puf de culoare maronie sau crem-inchis. Acestia sunt hraniti si protejati de ambii parinti pana ce reusesc sa zboare. Cresc foarte repede, dupa 3 luni devin independenti si ajung la maturitatea sexuala dupa aproximativ 3-4 ani.

Cocorul japonez face parte din ordinul Gruiformes, familia Gruidae si este o specie pe cale de disparitie.

Video – Cocorul japonez (Grus japonensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.