Cocorul japonez (Grus japonensis) este o pasăre impunătoare și elegantă, cunoscută drept cel mai mare cocor din Asia de Est.
Cocorul japonez (Grus japonensis) apartine genului Grus a speciilor asiatice, dintre care unele au devenit extrem de rare, pe cale de disparitie. In Asia de Est aceasta pasare eleganta a devenit un simbol de noroc si fidelitate.
Caracteristicile fizice ale cocorului japonez
Cel mai mult impresioneaza prin dansul sau de imperechere si prin parteneriatul pe viata. Are penajul predominant alb, doar varfurile aripilor, zona gatului si a fetei sunt negre. Ca o particularitate a speciei cocorul japonez are pe cap o pata de culoare rosie, care devine rosu aprins in momentele de iritare si stres.
Acest cocor este considerat cel mai mare din lume, are lungimea corpului de 1,5 m si greutatea de 7-12 kg. Are traheea alungita, infasurata ca un furtun in zona sternului. Prin acest tub lung scoate sunete puternice, unele gatuite, altele stridente, in orice caz distincte de la un exemplar la altul.
Habitatul și migrația cocorului japonez
Este o pasare migratoare care parcurge distante vaste intre locurile de iernat si cele de reproducere. In timpul migratiei, face popasuri scurte de odihna, unde sta cateva zile si apoi porneste din nou la drum.
In lunile de primavara-vara traieste in Siberia, iar toamna migreaza in stoluri mari, in forma de V, in China, Coreea si in alte tari din partea de est a Asiei. Poate fi intalnit in zonele cu mlastini, orezarii, pe malurile lacurilor, raurilor si in general in locuri unde exista apa. Hrana sa este alcatuita din insecte, amfibieni, nevertebrate si plante acvatice.
Reproducerea și îngrijirea puilor
In perioada clocitului perechile isi stabilesc un teritoriu propriu pe care il apara viguros de intrusi. Acest loc este ales in zone cu umiditate ridicata, unde hrana preferata este din belsug. Masculul obisnuieste sa-si atraga partenera prin dansuri elaborate, prin sarituri, reverente, piruete, plecaciuni, batai de aripi, desfacerea cozii ca un evantai, alergari in cerc si aruncari de material in aer.
Femela isi construieste cuibul in stuf, din trestie, ierburi si alte plante, in care depune un numar de 2 oua albe, netede, pe care le cloceste timp de 26-34 de zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt acoperiti de puf de culoare maronie sau crem-inchis. Acestia sunt hraniti si protejati de ambii parinti pana ce reusesc sa zboare. Cresc foarte repede, dupa 3 luni devin independenti si ajung la maturitatea sexuala dupa aproximativ 3-4 ani.
Cocorul japonez face parte din ordinul Gruiformes, familia Gruidae si este o specie pe cale de disparitie.
Amenințări și măsuri de conservare
Cocorul japonez este o specie pe cale de dispariție, cu mai puțin de 3.000 de exemplare rămase în sălbăticie. Principalele amenințări includ pierderea habitatului din cauza agriculturii intensive, poluarea apei și schimbările climatice.
Pentru a proteja această specie, au fost create rezervații naturale în Japonia și China, iar unele organizații internaționale sprijină programe de reproducere în captivitate. În plus, educarea comunităților locale cu privire la importanța conservării habitatelor naturale joacă un rol esențial în salvarea cocorului japonez.
Video – Cocorul japonez (Grus japonensis):