Reptilele sunt creaturi care au demonstrat, cu mult inainte de venirea noastra pe Pamant, ca pot varia intr-o gama variata de forme si de marimi. Reptila Coelurosauravus ne arata ca ele au format un grup numeros si diversificat de creaturi, inca din cele mai indepartate timpuri.

Descoperindu-i fosilele in Madagascar, in anul 1926, oamenii de stiinta au fost surprinsi sa gaseasca o creatura care masura 40 cm lungime, cantarea 100 g si era dotata cu un fel de aripi ce ii permiteau sa zboare. Aceasta a trait in Permian, in urma cu 250 de milioane de ani, in paduri.

Pe langa faptul ca era o creatura mica, reptila Coelurosauravus era foarte ciudata, semanand cu o veverita zburatoare. Corpul lung si plat era potrivit pentru modul in care zbura. Picioarele anterioare erau subtiri, iar cele posterioare erau mai mici, cat despre craniu, acesta semana foarte bine cu cel al unei reptile. Aripile dispuse lateral, pe cele 21 de coaste toracice prelungite, semanau cu cele ale unui fluture de noapte. Cu toate ca nu zbura propriu- zis, putea sa se mentina in aer cu aripile intinse pe distante lungi.

Reptila Coelurosauravus _1

Desi aparatul de zbor cu care era dotata reptila Coelurosauravus era extrem de neobisnuit, fiind diferit de cele ale altor creaturi, ii era foarte util. Astfel, sa zboare cu aripile intinse de la un copac la altul ii era mult mai usor decat sa se catere pe fiecare copac in parte, avand posibilitatea sa treaca rapid de la arbore la arbore.

De asemenea, era si o modalitate prin care se proteja de pradatori, deoarece, atunci cand acestia se apropiau, isi deschidea aripile foarte repede, luandu-i prin surprindere si castigand timp sa se salveze. Daca nu isi folosea aripile nu avea probleme cu cataratul in copaci, deoarece prezenta gheare ascutite cu care se putea agata usor de scoarta copacilor.

Anvergura aripilor la reptila Coelurosauravus era de 30 cm. Pentru a-i fi mai usor, in timpul zborului, avea un guler osos situat pe ceafa. Desi este uimitor, aceasta creatura mica putea parcurge distante foarte mari, fiind inca una dintre surprinzatoarele creaturi ale Pamantului, care ne impresioneaza, dupa atatea milioane de ani care s-au scurs de la disparitia ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.