Colegiul Eton din Windsor, Anglia, este unul dintre cel mai prestigioase licee de baieti, in registrul elevilor inscrisi aici aparand nume celebre ale unor absolventi care aveau sa devina prim-ministri sau personalitati de prim rang, precum sir Robert Walpole, marele duce de Wellington, Anthony Eden sau Harold Macmillan si, mai recent, David Cameron. Pe langa poetii care au studiat la Eton, cum ar fi Robert Bridges sau Swinburne, in registrul elevilor inscrisi mai apar si numele unor scriitori pe cat de apreciati pentru opera lor, pe atat de faimosi, precum Aldos Huxley, George Orwell, Henrey Greene, Cyril Connolly sau Ian Fleming. Iar acest colegiu este, de asemenea, cunoscut si pentru personalitatile din domeniul muzical care au absolvit aici; de la autorul imnului Rule Britannica, Thomas Arne, pana la sir Hubert Parry ori Humphrey Lyttelton, faimos trompetist si interpret de muzica jazz.
Pe de alta parte, Colegiul Eton este apreciat si pentru domeniul stiintei, printre cei care au absolvit la acest liceu prestigios de baieti numarandu-se oameni de stiinta precum J.B.S. Haldane. Recent, in randurile personalitatilor care au absolvit liceul Eton apar si numele printului William si al printului Harry. Iarasi, important de mentionat sunt si istoricul sir Steven Runciman, eroicul capitan Oates sau Charles James Fox.
Iar ceea ce este de-a dreptul interesant este faptul ca uniforma scolii nu s-a schimbat nici macar in zilele noastre, ramanand acelasi frac cu pantaloni gri in dungi. Aceasta este, de fapt, o garantie a prestigiului colegiului, precum si a severitatii dintr-o institutie cu traditie, in care standardele sunt intr-atat de ridicate, incat niciun elev nu poate si nu trebuie sa fie mai presus ca altul, indiferent de statutul sau social ori de rangul nobiliar sau regal.
Numai ca, de-a lungul utimului secol, aici au studiat doar copii de personalitati, oameni cu un statut social privilegiat, sa nu mai mentionam ca exista destul de multe controverse in privinta conditiilor de admitere si, mai ales, in ceea ce priveste taxele de scolarizare. Dar nu ar trebui sa ne mire, deoarece Colegiul Eton exista de mai bine de sase sute de ani si, de la infiintarea sa de catre Henric al VI-lea, liceul a devenit una dintre cele mai prestigioase scoli din Anglia, daca nu cumva cea mai distinsa. Surprinzator sau nu, mai ales daca facem o comparatie cu ceea ce se intampla astazi, intentia regelui a fost ca aici sa studieze un numar de saptezeci de elevi, dintre care, multi coristi fara prea multe posibilitati materiale.
De altfel, in curtea principala a colegiului, este ridicata statuia regelui Henric al VI-lea, ce dateaza inca din anul 1719, iar in apropierea sa, se afla un memorial ridicat in amintire victimelor din randul absolventilor liceului, din timpul celor doua razboaie mondiale. Atunci, au fost ucisi circa 1.150 de etonieni, in Primul Razboi Mondial, de vreme ce, in al Doilea Razboi Mondial, 750 de absolventi si-au pierdut viata. Scoala este cu atat mai importanta din punct de vedere istoric, cu cat pana si pe unii pereti zac mazgaliturile baietilor care au studiat aici de-a lungul existentei colegiului. Plus, salile au rezistat pana in zilele noastre.
In cadrul Colegiului Eton din Windsor, se mai afla si o superba capela ce a fost finalizata in anii 1480. Peretii acestei structuri sunt decorati cu fresce ce apartin aceleiasi perioade, capelei adugandu-i-se, de altfel, in anii 1950, si o bolta ogivala. Mai mult, partea de sud a colegiului a fost construita in anul 1690, pastrandu-se intacta chiar si in prezent. Pe langa domeniile teoretice, Eton este cunoscut si pentru performantele obtinute in sport. Terenurile, spre exemplu, au ajuns sa fie, pentru multi elevi, un loc unde acestia se pot afirma, si aceasta datorita ducelui de Wellington, care ar fi spus, potrivit scriitorului francez Charles Montalembert, ca „batalia de la Waterloo a fost castigata pe terenurile de sport de la Eton”. Tot aici, avea sa ia nastere si un joc nou, un soi de combinatie de rugby si fotbal, sport jucat in noroi si botezat sugestiv Eton wall game.