Colibriul cu ciocul sabie este o pasare ca o bijuterie care impresioneaza prin forma ciocului si lungimea acestuia de 15 cm. De asemenea, penajul stralucitor al acestei pasari este deosebit de frumos, iar miscarile ei sunt imperceptibile, creeaza un zumzet placut, linistitor.
Pasarea colibriul cu ciocul sabie traieste in Anzi, in regiunile cu paduri umede de munte din vestul si nord-vestul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 17-23 cm si greutatea de 12-15 g. Penajul sau pe partea dorsala est verde-inchis, putin mai deschis pe cea ventrala, capul si gatul albastrui-maroniu, coada este neagra si bifurcata, la fel si aripile sunt intunecate si au o forma interesanta, sunt lungi cu varful ascutit.
Ciocul depaseste in lungime restul corpului si are aspectul unei sabii, coloritul lui este negru cu reflexii verzui. Avand in vedere ca ciocul are o lungime considerabila trebuie sa spunem ca si limba impresioneaza prin marimea ei, ea formeaza un fel de tub prin care pasarea absoarbe nectarul florilor ce cresc in salbaticie, plonjand in aer in jurul acestora. Ochii sunt mici, ca doua margele negre, pozitionati pe partile laterale ale capului, in spatele fiecaruia se afla cate o pata alba caracteristica pasarilor colibri.
Nectarul florilor este o sursa de energie pentru pasarea colibri, o ajuta sa fie vioaie, sa execute 13 batai de aripi pe secunda. Strategia sa de hranire este speciala, isi alege un anumit numar de flori, trece pe la fiecare urmand o ruta perfect stabilita de ea. Prefera mai ales florile cu caliciul lung cum sunt cele de laur si floarea pasiunii care atarna de obicei in jos.
Astfel pasarea zboara in dreptul acesteia, dedesubtul ei, isi impinge ciocul spre nectarul florii si il extrage cu atentie. Pentru a reduce solicitarea gatului are obiceiul de a tine ciocul aproape vertical. Alimentatia sa este completata si de insecte pe care le captureaza cu ciocul direct din aer. Cand este obosita sta si se odihneste agatata de ramura unui copac.
In perioada de imperechere – primavara – pasarea isi construieste un cuib in forma de ceasca pe ramurile inalte ale copacilor sau in tufisuri. Femela depune o ponta formata din 2 oua pe care le cloceste singura, masculul avand obiceiul de a supraveghea zona si a apara cuibul de intrusi.
Pasarea colibriul cu ciocul sabie face parte din ordinul Apodiformes, familia Trochilidae si are denumirea stiintifica de Ensifera ensifera. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut.
Video – Colibriul cu ciocul sabie (Ensifera ensifera):