Ce ar insemna un Craciun fara colinde? Cel mai probabil, multi ar trece peste aceasta sarbatoare ca si peste altele din an. Ca sa dai un aer proaspat sarbatorilor de iarna, incearca sa adaugi celor vechi, traditionale, romanesti, colinde noi de Craciun, in variante interpretative surprinzatoare, despre care vei gasi sugestii in randurile urmatoare. Vei descoperi, ascultandu-le, o incarcatura emotionala extraordinara si dorinta de a le auzi iar si iar.
Colindele amintesc, de fiecare data, de faptul ca aceasta minunata sarbatoare este cat se poate de aproape. Astfel de cantece nu doar ca fac parte din traditia fiecarui popor, ci sunt adevarate comori prin care se celebreaza frumusetea Craciunului, pacea, seninatatea si bucuria pe care Nasterea Mantuitorului o aduce in inimile noastre. Indiferent de limba in care sunt cantate, colindele reusesc sa atinga sufletele ascultatorilor lor si sa lumineze zilele din perioada sarbatorilor de iarna. Cine nu cunoaste extrem de popularele colinde noi si vechi de Craciun, ca “Noi umblam sa colindam”, “Sculati, sculati boieri mari”, “La Viflaim colo-n jos”, “In seara de Mos Ajun”, “O, ce veste minunata”, “Astazi s-a nascut Hristos”, “Mos Craciun”, “Deschide usa, crestine”, “Domn, Domn sa-naltam”, “O, brad frumos”, “Linu-i lin”, colinde care rasuna in serile tainice de dinaintea Craciunului, dar au fost si interpretate, de-a lungul anilor, de un numar foarte mare de artisti, incepand cu inca neegalatul cor Madrigal si pana la artisti ca Fuego, Hrusca, Stefan Banica Junior, Andra, Paula Seling etc.
Cine nu stie emotionantele colinde internationale ca “Silent Night” sau “White Christmas”? Inca de la mijlocul lunii noiembrie, in fiecare magazin, librarie sau supermarket se aud sunetele melodioase ale colindelor atat de familiare. Sarbatoarea Craciunului nu ar putea fi niciodata completa fara prezenta bradului impodobit, a colindelor noi si vechi de Craciun si a altor cantece potrivite acestei perioade. Daca iti doresti sa pastrezi atmosfera Craciunului pe toata durata sarbatorilor de iarna, cea mai eficienta strategie este aceea de a asculta colinde, care pot oricand schimba dispozitii, pot insenina si apropia oameni.
In randurile care urmeaza vei gasi o lista a celor mai cunoscute si mai putin cunoscute colinde, pe care, cu siguranta, le vei asculta cu placere, de fiecare data. In momentul de fata ai la dispozitie nenumarate posibilitati de alegere – colinde in varianta pop, cele in varianta rock, colinde traditionale, colinde in varianta soul, corale si alte foarte multe variante, toate minunate, in functie de gusturi.
In lista ta de colinde noi de Craciun pot fi incluse colinde devenite celebre si prin interpretarile exceptionale, precum:
“Carol of the Bells” – un minunat cantec de Craciun in interpretarea formatiei ce poarta numele de Trans-Siberian Orchestra. Cantecul este renumit pentru versurile de la inceputul meloiei – “Ding, dong, ding, dong, that is their song with joyful ring all caroling” care este, de cele mai multe ori, interpretat de o corala. Ritmul lent de la inceputul cantecului se amplifica si devine mai rapid, pe masura ce melodia inainteaza, insufletindu-i, cu certitudine, chiar si pe cei mai putin sensibili sau mai sobri.
“Ring, Christmas Bells” este versiunea englezeasca a colindului cunoscut sub numele de “Russian Carol”, melodie interpretata tot de catre Trans-Siberian Orchestra, pe versurile scrise de Minna Louise Hohman, in anul 1947.
„A Mad Russian’s Christmas” – Trans-Siberian Orchestra
„Promises to Keep” – Trans-Siberian Orchestra
„This Christmas Day”– Trans-Siberian Orchestra
„God Rest Ye Merry Gentlemen„- cantata in diferite versiuni interpretative, de la rock – Trans-Siberian Orchestra, la corale – Kings College Cambridge, soul – Loreena McKennit
“Little Drummer Boy” – un colind absolut minunat, in fantastica interpretare a celor de la Celtic Woman
”O Holy Night” – Celtic Woman
“Carol of the Bells” – Celtic Woman
“The Christmas Song – Celtic Woman
“Christmas Pipes” – Celtic Woman
“Let It Snow” – Celtic Woman
“The First Noël” – Celtic Woman
“Away In A Manger” – Celtic Woman
„It’s Begining to Look A Lot Like Christmas” – Celtic Thunder
„Winter Wonderland” – Celtic Thunder
„Queen of the Winter Night” – Trans-Siberian Orchestra
„O’ Come All Ye Faithful” – Trans-Siberian Orchestra
„Wizards in Winter” – Trans-Siberian Orchestra
“Christmas Canon Rock” – un alt colind nou de Craciun, superb interpretat de cei de la Trans-Siberian Orchestra
“Calypso Carol” – scris de catre celebrul compozitor de imnuri, Canon Michael Perry
“It Came Upon a Midnight Clear” – viata acestui colind a inceput sub forma de poem scris de catre Edmund Hamilton Sears, in anul 1849. Linia melodica ii apartine muzicianului american Richard Storrs Willis.
“ O Come All ye Faithful” – versiunea originala este scrisa in latina, de catre John Francis Wade, in anul 1743. Versiunea originala purta numele de “Adeste Fideles”, colindul fiind tradus in limba engleza de catre Frederick Oakeley si William Thomas Brooke.
“Ding Dong Merrily On High” – Celtic Woman
Pentru cei care doresc sa asculte colinde in versiunea rock, exista cateva versiuni foarte interesante ale acestor colinde noi de Craciun:
“Santa Claus Is Coming To Town” – Bruce Springsteen & The E Street Band
“Baby Please Come Home”- U2 – Christmas
“The Little Drummer Boy” – The Dandy Warhols
“O Come all ye Faithful” – Twisted Sister
“Heavy Metal Christmas” – Twisted Sister
“Silver Bells” – Twisted Sister
“Have your self a merry little christmas” – Twisted Sister
“Let It Snow “ – Twisted Sister
“We Wish You A Metal Xmas And A Headbanging New Year” – Yngwie Malmsteen