In Peninsula Malaezia, Insulele Molucca si Solomon, Papua Noua Guinee, India si Filipine traiesc trei specii Collocalia care se aseamana cu lastunii, dar sunt mai rapizi decat acestia. Specia Collocalia esculenta se remarca prin felul ei de a-si realiza cuibul in forma de cana mica, pe suprafata verticala a unei stanci sau peretele unei cladiri parasite.
Acesta este comestibil, construit din material vegetal si secretia salivara ce este eliminata din glandele salivare situate sub limba. Habitatul ei este alcatuit atat din zonele deschise, cat si din cele impadurile de la altitudini diferite.
Pasarea Collocalia esculenta are corpul mic, lung de 9-10 cm, cantareste mai putin de 18 g, iar penajul sau este in nuante de culori maronii sau gri. In zona abdomenului coloritul este albicios.
Coada este lunga, are o forma deosebita, ciocul este mic, ascutit, de culoare neagra. Ochii sunt mici, ca doua margele maro, iar picioarele sunt subtiri dar robuste, prevazute cu degete puternice cu gheare ascutite si curbate. Aripile sunt lungi si putin arcuite, coloritul lor este foarte inchis, uneori chiar negru cu reflexii albastrui, iar forma lor mult alungita se aseamana foarte mult cu cea a aripilor randunicilor.
Ciripitul acestei pasari este melodios si incet, iar hrana consta din insecte pe care le prinde cu usurinta din zbor. Comparativ cu alte specii, este o mare consumatoare de viespi si tantari. In perioada de imperechere femela depune o ponta alcatuita din 2 oua albe, de forma usor ovala, pe care le cloceste timp de 3 saptamani impreuna cu masculul, pe rand.
Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de ambii parinti cu larve de insecte, pana in momentul cand au corpul acoperit cu pene si incep sa zboare. Foarte multe cuiburi de Collocalia pot fi observate pe peretii cladirilor abandonate.
La chinezi cuiburile de Collocalia sunt comestibile si foarte apreciate in gastronomie iar ouale sunt considerate ca avand gustul asemanator cu cel al caviarului de sturion. Supa din cuib de Collocalia este considerata o delicatesa in China inca de acum 500 de ani.
Se pare ca aceasta are si anumite proprietati benefice asupra organismului uman din punct de vedere nutritional, ajuta mai ales la recuperarea rapida dupa o boala pulmonara de natura infectioasa si, de asemenea, confera pielii un aspect mai fin si stralucitor. Avand in vedere aceste aspecte, se intelege de ce cuiburile acestor pasari se vand in China in numar mare si la preturi de cele mai multe ori exagerate.
Pasarea Collocalia esculenta face parte din ordinul Apodiformes, familia Apodidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Collocalia esculenta: