Una dintre predictiile lui Nostradamus i-a incitat din nou pe cei care pretind ca au capacitati paranormale, dar si pe specialistii din domeniul astronomiei, inclusiv pe cei de la NASA, tot mai preocupati de traiectoria unei noi comete, denumita Ison, cu un diametru de 200 de metri, descoperita in septembrie 2012, si care a putut fi fotografiata in noaptea de 10-11 aprilie 2013, cu ajutorul telescopului Hubble. Cometa Ison va putea fi vazuta si cu ochiul liber, in emisfera nordica, in decembrie 2013, daca, dupa cum sustin unii, nu se va intampla ceva imprevizibil, pe 28 noiembrie a.c., aceasta data insemnand momentul in care se va afla la distanta cea mai mica de Soare, adica la 1 800 000 de kilometri.
Rusii Vitali Nevski si Artyom Novichonok, de la International Scientific Optical Network (ISON), din Kislovodsk, din nordul Caucazului, sunt cei care au observat pentru prima data cometa Ison, aflata atunci intre Saturn si Jupiter, descoperirea fiind anuntata, pe 24 septembrie 2012, de catre Uniunea Astronomica Internationala.
Orbita parabolica a cometei Ison este un indiciu ca aceasta a aparut din indepartatul, recele si sumbrul Nor al lui Oort, un ansamblu sferic ipotetic de corpuri ceresti, care s-ar afla la frontiera sistemului nostru solar si care este considerat un important « rezervor » de comete. Anumite elemente orbitale arata similaritati cu Marea cometa din 1680, una dintre cele mai stralucitoare dintre cele cunoscute, spectaculoasa prin coada ei uriasa, ambele putand fi parti ale aceluiasi corp ceresc. La 1 octombrie 2013, cometa Ison a trecut la aproximativ 10 000 000 de kilometri de Marte, iar pe 26 decembrie se va afla la circa 60 000 000 de kilometri de Terra.
In pofida asigurarilor date de diverse autoritati din tarile in care cercetarea spatiala ocupa un loc important, ca nimic grav nu se va intampla pe 28 noiembrie 2013, atrage totusi atentia preocuparea americanilor si a rusilor pentru construirea de adaposturi si de baze militare subterane (Deep Underground Military Bases – DUMBS) si alocarea unor fonduri tot mai mari in acest scop. Insusi presedintele Obama a aprobat un nou buget pentru NASA, in scopul supravegherii asteroizilor, cu o justificare cel putin ciudata : « Platiti sau rugati-va ». Schimbari subtile care au loc in orbita terestra, precum si concentratiile de heliu, iridium, amoniac etc., arata ca, ciclic, la 2000 – 4000 de ani, Pamantul este afectat de partea cea mai densa a norilor de reziduuri cosmice.
Un radar spatial chinezesc a inregistrat imagini care arata ca Ison devine din ce in ce mai stralucitoare, intr-un ritm mai rapid decat cel estimat si ca este insotita de alte doua obiecte cosmice, aproape imposibil de definit, in forma alungita.
Va fi Ison cometa secolului ? Probabil ca raspunsul il vom afla pana in luna decembrie a acestui an.