Pentru cei pasionati de astronomie si de tot ceea ce se intampla in Univers, avem o veste foarte buna si anume bogatia evenimentelor astronomice care va veni odata cu anul 2013 si va aduce comete noi in atentia cercetatorilor si a amatorilor de fenomene absolut spectaculoase. In special romanii vor avea ocazia sa priveasca pe cerul atat de indepartat o serie de intamplari universale care se arata a fi de o raritate inimaginabila in ultimii 16 ani.
Cometele noi care sunt pe cale sa intre in vizorul nostru vor fascina atat privirile celor care nu dispun de obiecte astronomice pentru observare cat si privirile oamenilor de stiinta care vor sa cerceteze in detaliu tot ce se intampla in galaxia noastra sau in imediata ei apropiere. Astfel ca in anul 2013 vor avea loc in primavara si in toamna „zborurile” a doua comete. Perioada aproximata pentru observarea lor este de prima luna a primaverii, mai exact martie si ultima luna a toamnei, deci noiembrie. Tot in 2013 se pare ca vor mai avea loc si doua eclipse ale Lunii, cat si o serie de fenomene fantastice, geminide si perseide, cunoscute mai mult sub denumirea de curenti meteorici.
Cometele noi si maretia lor
Cometele care sunt asteptate in anul 2013 respectiv lunile martie si noiembrie vor putea fi vazute si cu ochiul liber iar ele poarta denumirea de Ison si Panstarrs. Asa cum am explicat intr-un articol anterior, cometele sunt vizbile in toata maretia lor in momentul in care se apropie mai mult de Soare si se consuma, mai bine spus, se ard, lasand in urma o coada superba, a carei marime difera in functie de apropierea spatiului solar cat si de marimea lor. Ison si Pantstarrs vor putea fi vazute chiar si ziua, iar fenomenul in sine reprezinta unul unic, poate cel putin pentru generatia noastra, avand in vedere ca din anul 1997 Universul nu ne-a mai oferit un spectacol atat de splendid, cand cometa Hale Bopp a putut fi observata de pe teritoriul Romaniei, pentru aproape 2 luni, de la sfarsitul lunii ianuarie pana la inceputul lunii martie.
Chiar daca lucrurile nu sunt in totalitate sigure, specialistii spera ca cerul sa ne bucure si pe noi, cei de pe teritoriul Romaniei, avand in vedere ca aceste comete nu sunt vizibile din toate pozitiile Pamantului. Insa specialistii declara ca cel putin cele doua comete mentionate mai sus vor putea fi admirate de ochiul liber. Prima ce va putea fi observata fara ajutorul telescopului va fi cometa Panstarrs, cea din luna martie, dupa care va urma Ison, o cometa care se asteapta sa fie de o stralucire incredibila, cea mai mare vazuta de pana acum. Despre Ison cercetatorii spun ca asteptarile sunt mult mai mari, avand in vedere ca ea va putea fi observata si imediat dupa ce Soarele rasare cat si putin inainte ca acesta sa apuna, insa mai mult in timpul zilei, chiar din luna noiembrie, de la sfarsit incolo.
O alta serie de evenimente astronomice, care vor incanta orgoliul impatimitilor, vor avea loc in luna aprilie, putin inainte de sarbatorile crestine ale Pastelui si in luna octombrie. In aceste perioade vor putea fi observate doua eclipse de luna, una fiind partiala si una fiind penumbrala, insa observabile mai mult din directia orasului Baia Mare. Tot in 2013, asa cum s-a intamplat in mai toti anii, romanii se vor putea bucura si de un alt spectacol interesant pe cer, si anume ploi de stele sau curenti meteorici. Geminidele si perseidele, curentii cu pricina, sunt asteptate atat in vara cat si in iarna. Mai exact geminidele vor putea fi observate cel mai bine in luna decembrie intre zilele 13 si 15 ale lunii iar perseidele vor putea fi observate in toata gratia lor in perioada de 12 pana in 13 a lunii august.
Pe de alta parte, surse sigure declara ca vor fi asteptati si meteoriti foarte multi, in numar de 60 in intervalul unei ore. Cercetatorii de la Planetariul din Baia Mare sunt insa de parere ca e posibil ca spectacolul asteptat in toamna, cel de-al doilea al cometei Ison sa fie ratat din cauza apropierii sale mult prea puternice de Soare si sa nu ne putem bucura de intreaga ei maretie, avand in vedere ca aceasta se va consuma destul de repede, fiind posibila si varianta de la extrema opusa si anume sa o vedem foarte bine pentru o perioada mai lunga de timp.
Cometa primaverii anului 2013 – PanStarrs
Insa cometa care ne va incanta privirile in luna martie a anului 2013 va fi cu siguranta vizibila. Aceasta a fost descoperita pentru prima data in anul 2011, pe data de 6 iunie, cu ajutorul unui telescop din Hawaii, pe numele sau Pan-Starrs, cel care a si dat ulterior numele cometei. Datele sale de inregistrare au fost C/2011 L4, iar in momentul in care a fost observata oamenii de stiinta au crezut ca aceasta reprezinta o oarecare pata luminoasa care isi facea traiectoria printre celelalte astre.
Cometa se afla la o distanta de mai bine de un miliard de kilometri fata de Pamant. Pan-Starrs se apropie tot mai mult de noi, ultimele masuratori fiind aproximate la o distanta de mai putin de 375 de milioane de kilometri fata de Pamant si o distanta de 247 milioane de kilometri fata de Soare iar stralucirea ei creste pe zi ce trece, chiar daca inca nu a sosit momentul cel mai bun pentru a putea fi vazuta si analizata. Ea va deveni tot mai puternica cu cat se apropie mai mult de sfera solara, iar in luna februarie a anului curent poate sa fie observata cu ajutorul telescoapelor sau al binoclurilor, dar din pacate nu de pe teritoriul Romaniei, abia la sfarsitul lunii intrand si in campul nostru vizual cand va putea fi observata cu ochiul liber, pana ce se termina prima luna de primavara.
Atat timp cat oamenii o vor vedea pe cer cometa PanStarrs va trece prin mai multe constelatii si mai exact prin: Cassiopeia, Pisces, Aquarius, Cetus, Andromeda si Piscis Austrinus. Va putea fi vazuta mai ales dupa ce apune Soarele. Primele zile in care se aproximeaza o vizibilitate spectaculoasa de pe teritoriul Romaniei se spune ca sunt 6 si 7 martie, dinspre partea vestica a tarii, dupa ora 18.20, cand inca intunericul nu s-a asternut, cu timpul situatia devenind tot mai buna. In ziua de 10 martie cometa va putea fi vazuta pe cerul negru, seara mai tarziu, iar dupa data de 15 martie va putea fi observata pe parcursul intregi nopti. Dupa aceste perioade PanStarrs nu va mai avea puteri atat de mari, ii va scadea stralucirea din unghiul nostru si va putea fi observata numai cu ajutorul unui binoclu, sau a unui alt instrument astronomic, ea aflandu-se ulterior printre constelatiile Cassiopeia si Andromeda. Chiar daca toate acestea sunt estimari, ele au fost facute destul de bine, desi exista sansa ca oamenii sa ramana putin dezamagiti, deoarece specialistii sunt de parere ca e posibil ca PanStarrs sa nu mearga pe o traiectorie cunoscuta pana acum si sa se dezintegreze inainte de a putea fi vazuta, in cazul in care e prea aproape de Soare.
Cometa toamnei anului 2013 – Ison
Ison, cometa care va putea fi vizibila incepand cu ultima luna de toamna a anului 2013 a fost vazuta pentru prima data in Rusia, in urma cu un an, mai exact la data de 21 septembrie, 2012. Asa a putut fi observata cu ajutorul unui telescop cu o marime de 40 de centimetri ca si diametru, numele sau, cu coordonate, fiind de C/2012 S1. Se asteapta o foarte mare stralucire de la aceasta cometa avand in vedere ca ea se va apropia suficient de mult de sfera Soarelui. Traiectoria acestei comete insa se pare ca seamana cu o traiectorie deja cunoscuta, a unei comete ce a fost supranumita Marea Cometa din 1680, avand ca si coordonate numele de C/1680 Vi, pe numele sau comun Kirch.
Chiar daca va putea fi vazuta inca din primele 8 luni din anul 2013, cometa insa nu va fi accesibila decat celor care detin un instrument astronomic de observare, care sa aiba o lentila macar de 20 de centimetri, deci implicit cercetatorilor. Daca incercati sa luati imagini cu camere digitale, o veti observa insa ca si o pata de lumina fara forme. Incepand cu luna august a anului 2013, cometa Ison va putea fi observata foarte putin, insa stralucirea sa va creste cu timpul, pana in toamna.
Abia din luna septembrie cometa Ison poate sa fie vizibila cu instrumente astronomice mai putin performante, iar apoi din octombrie va putea fi vazuta chiar si cu ajutorul binoclurilor, urmand ca dupa 15 noiembrie sa poata fi vazuta si cu ochiul liber. Cometa Ison insa va ramane in campul nostru vizual chiar pana in luna ianuarie a anului viitor, ceea ce inseamna ca veti avea destul timp pentru a o putea observa. Atata vreme cat se va afla in imediata apropiere a Soarelui, Ison va fi tot mai puternica, insa se estimeaza ca pana la data de 10 decembrie abia daca va putea fi observata, dar daca specialistii au dreptate va putea fi vazuta cu ochiul liber de catre cei mai curiosi, pe timp de zi. In luna octombrie a anului 2013, cometa va putea fi vazuta inainte ca soarele sa rasara, iar pozitia ei va fi aceeasi pentru cateva luni.
Se estimeaza insa si o varianta mai negativa si anume aceea conform careia cometa fiind foarte aproape de soare, deci la 1,1 milioane de kilometri, se va distruge, si nu va mai putea oferi nici un fel de spectacol. Insa daca acest lucru lucru se va intampla, nu poate fi spus cu adevarat, tot ce ramane de facut este sa asteptam momentul care sa afirme sau sa infirme negativismul. Insa Marea Cometa din 1680 pe care am mentionat-o mai sus, a avut o apropiere si mai mare si tot a supravietuit pentru a ne oferi un spectacol splendid.