Complexul Astronomic Victor Anestin din municipiul Bacău este amplasat pe strada Trotuş, nr. 8-10, şi face parte din Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea.

Bazele observatorului au fost puse la 30 noiembrie 1976, când acesta funcţiona în fosta casă a lui Criste Cristoveanu. După demolarea acesteia, în 1978, complexul astronomic a primit un nou spaţiu, mutându-se în imobilul în care se află şi astăzi, o clădire construită între anii 1910 şi 1911 ce avea funcţia de punct de alimentare cu apă a oraşului. La finalul anului 1979, complexul va fi sprijinit de astronomul Matei Alexescu, stabilit în oraş.

Observatorul Astronomic din Bacău continuă să se modernizeze, astfel că în iulie 1980 este dotat cu un planetariu şi 2 lunete de 63/840 mm aduse din Germania. La 4 mai 1984, se deschide expoziţia de bază şi planetariul.

Din 22 iunie 1995, Observatorul poartă numele lui Victor Anestin, scriitor român de literatură SF, ziarist, astronom amator şi promotor al ştiinţei. În anul 1907, acesta a fondat revista „Orion”, prin care a popularizat astronomia la nivelul ţării, iar câţiva ani mai târziu a pus bazele societăţii „Prietenii Ştiinţei”, alături de Gheorghe Ţiţeică.

Citește și:  Mănăstirea Ghighiu: Obiective turistice Prahova

complexul-astronomic-v-anestin.jpg

În prezent, Complexul Astronomic de la Bacău deţine o serie de instrumente pentru observaţii astronomice, printre care un telescop, lunete, un cronograf şi un astrograf.

Expoziţia de bază este organizată şi prezentată în 6 săli, dispuse pe două etaje, având ca temă principală „Materia în Univers”. Cele şase sub-teme aferente fiecărei săli sunt: „Structura materiei”, „Categorii de aştri”, „Stelele – de la Soare la sisteme astrale”, „Distanţe astrale. Unitatea materiei”, „Fenomene cosmice.  Astronautica” şi „Astronomia în ţara noastră”.

La parter, se află o expoziţie de carte de specialitate, iar clădirea include şi o sală pentru expoziţii temporare. De asemenea, sala de proiecţii a spectacolelor de planetariu oferă posibilitatea de a admira bolta cerească din diferite regiuni ale planetei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.