Importanta palatului lui Diocletian depaseste cu mult planul local, datorita nivelului sau de conservare si al cladirilor construite in diverse perioade istorice succesive, incepand cu perioada romana. Palatul Imparatului Diocletian din Split, Croatia, este una din cladirile cele mai faimoase si mai integrale din punct de vedere cultural si arhitectural, de pe coasta Marii Adriatice. Acest palat a fost construit intre secolele 3 si 4, iar ruinele sale pot fi vazute in intregul oras.

Complexul istoric si palatul imparatului Diocletian1

Imparatul roman Diocletian si-a petrecut ultimii ani in acest palat enorm pe care il construise in apropierea orasului sau natal, Aspalthos, in Dalmatia. Palatul Imparatului Diocletian din Split, Croatia, reprezinta cel mai valoros exemplu al arhitecturii romane, de pe coasta estica a Marii Adriatice. Forma sa si dispunerea cladirilor in cadrul palatului, reprezinta un stil de tranzitie, o combinatie intre o vila imperiala, un oras elenistic si un castru roman. Constructia palatului a inceput in anul 295 si a durat 10 ani, fiind folosita piatra din cariera de la Brac. Palatul Imparatului Diocletian din Split, Croatia, masoara 215 metri de la este la vest, iar peretii sai au 26 de metri inaltime.

In partea de est a palatului se afla Poarta de Argint (Porta Argentea), iar pe partea opusa se afla Biserica Sfantului Dominic, care a fost reconstruita intre anii 1932 si 1934. Poarta de Argint ofera acces la Campia Regelui Tomislav si de acolo la peristil, care este zona centrala deschisa a palatului. Partile sale longitudinale sunt inconjurate de o sala cu coloane arcuite, iar arcadele din vest sunt inchise de case construite in stil gotic si renascentist. In partea din sud, peristilul este inchis de o structura monumentala cu 4 coloane si un fronton. In palatul Imparatului Diocletian din Split, Croatia, se afla si Mausoleul lui Diocletian (astazi este Catedrala Sfantului Doimus, inchinata Fecioarei Maria), situat in partea estica a peristilului.

Complexul istoric si palatul imparatului Diocletian11

Acest mausoleu si-a pastrat aproape in intregime forma octogonala originala, fiind inconjurat de 24 de coloane care sprijina acoperisul. Interiorul sau este rotund, cu doua randuri de coloane corintice si o friza. Acoperisul mausoleului consta intr-o cupola, care era odinioara acoperita cu mozaicuri. Cel mai vechi monument al catedralei este reprezentat de portile monumentale din lemn si de amvonul din piatra ce dateaza din secolul al 13-lea. Strana corului, construita in secolul al 18-lea, este mobilata cu scaune romanice din secolul al 13-lea, si ornamentat cu o pictura ce o infatiseaza pe Maica Domnului impreuna cu sfinti si donatori.

In palatul Imparatului Diocletian din Split, Croatia, se afla si un mic templu, situat vizavi de mausoleu, si a fost cel mai probabil dedicat lui Jupiter (Zeus la greci). Acest templu a fost transformat in baptisteriu in Evul Mediu timpuriu. Numai partea inchisa a templului, numita cella, impreuna cu un portal bogat decorat, au fost conservate. Interiorul templului este acoperit cu o bolta casetata. Strada lui Diocletian porneste de la peristil si ajunge pana in nord, la Poarta de Aur (Porta Aurea), iar in stanga sa se afla palatul Agubio, cu un portal gotic si o curte interioara.

Complexul istoric si palatul imparatului Diocletian111

In partea dreapta, pe Strada Papaliceva, se afla Palatul Papalic (construit in secolul al 15-lea), care este cel mai important exemplu al arhitecturii gotice din Split. In partea de vest, Strada Kresimir porneste de la peristil si ajunge la Poarta de Fier (Ferrea Porta), iar in partea dreapta a sa se afla Palatul Cindro (construit in secolul al 17-lea), care este cel mai frumos palat construit in stil baroc din regiune. Dincolo de Poarta de Fier se afla Piata Narodni Trg, care era centrul comunei medievale si cea mai plina de viata piata din orasul modern. Din casele construite in stil gotic, care inchideau capatul nordic al pietei, numai Primaria (construita in anul 1443) a supravietuit pana astazi.

In Evul Mediu timpuriu, orasul a fost construit in interiorul zidurilor ce inconjurau palatul Imparatului Diocletian din Split, Croatia. Prosperitatea comerciala de care a avut parte orasul in secolele 13 si 14, au dus la construirea de noi cladiri. Orasul s-a extins atunci in afara palatului, si un nou centru s-a dezvoltat de-a lungul zidurilor vestice ale palatului. Acest centru a fost fortificat in secolul al 14-lea, iar in secolul al 17-lea a fost construit un nou sistem de aparare cu bastioane proeminente.

Complexul istoric si palatul imparatului Diocletian1111

Astazi, palatul este un centru comercial si rezidential, o evolutie ce dateaza inca din secolul al 7-lea, cand locuitorii din apropiere se ascundeau dupa zidurile palatului pentru a scapa de barbarii invadatori. Palatul Imparatului Diocletian din Split, Croatia, a fost pus pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO in anul 1979, atat datorita cladirilor sale construite in stilul gotic si baroc, cat si pentru originile sale romane. Acest oras este un loc minunat ce poate fi vizitat in orice moment, dar atunci cand intunericul coboara asupra palatului, iar orasul se linisteste, acest loc devine unul din cele mai romantice din Croatia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.