Acest complex muzeal cuprinde patru muzee diferite, şapte monumente naţionale şi mai multe grădini indigene. Reprezintă un obiectiv turistic extraordinar care atrage, anual, în jur de 250.000 de turişti.

Complexul muzeal Dias1

Localizat în Mossel Bay, complexul muzeul Diaz se află chiar pe locul în care exploratorii portughezi s-au întâlnit pentru prima dată cu triburile băştinaşe, Khoi.

Ca dimensiuni, acest complex este al doilea în topul celor mai mari muzee de provincie, fiind afiliat Departamentului de Afaceri Culturale din Western Cape.

Obiectivul complexului muzeal Diaz constă în conservarea patrimoniului de cultură locală şi resurse naturale în scopul educării şi folosirii lor de către generaţiile viitoare. Nici aspectul turistic nu este lăsat deoparte, ţinând cont că de la înfiinţarea lui, acest complex muzeal Diaz a atras foarte multă lume în Mossel Bay, pe urmele celebrului explorator Bartolomeo Diaz, care a pus aici piciorul în anul 1488.

În 1960, a fost inaugurat muzeul municipal Mossel Bay. Consiliul de Administraţie a cerut atunci localnicilor să doneze acestei instituţii tot soiul de artefacte, fără a se stabili o temă în jurul căreia să se concentreze exponatele şi viitoarele colecţii. Acesta a reprezentat primul pas în realizarea unui complex muzeal.

Complexul muzeal Dias11

În 1984, muzeul Mossel Bay a fost redenumit muzeul Post Tree – copacul poştal – pornind de la primul oficiu poştal fondat în Africa de Sud. În jurul său s-a dezvoltat apoi adevăratul complex muzeal Diaz, deschis în 1989 şi cuprinzând restul de muzee, monumente naţionale şi grădini cu vegetaţie indigenă.

În prezent, complexul muzeal Diaz este format din Granary (grânarul), muzeul Maritim, muzeul Shell, Old Post Tree, căsuţele Munro, mormintele Malay, birourile destinate proiectului arheologic Mossel Bay, Grădina Botanică şi fântâna Dias Spring.

Complexul muzeal Diaz este amenajat într-o zonă în apropierea plajei, plină de restaurante, terase, magazine cu suvenire, bănci şi centre informaţionale pentru turişti.

Muzeul Maritim a fost organizat în jurul momentului istoric al debarcării lui Bartolomeo Diaz chiar în Mossel Bay. Clădirea originală a fost construită în 1901, având rol de hambar pentru cereale. Colecţiile principale redau trecutul maritim al Portugaliei, începând cu anul 1488, şi legăturile cu exploratorii englezi şi cei olandezi. Sunt reflectate şi câteva momente istorice referitoare la primii exploratori maritimi din Europa şi rutele pe care le-au descoperit ei. Alte colecţii vorbesc despre trecutul cultural al locuitorilor băştinaşi, din timpuri preistorice şi până în zilele noastre. Există şi numeroase exponate care evocă stilul de viaţă al localnicilor în secolele al XIX-lea şi al XX-lea.

Complexul muzeal Dias111

Principala atracţie a muzeului Maritim din cadrul complexului muzeal Diaz constă într-o replică la scară naturală a corabiei la bordul căreia Bartolomeo Diaz a ajuns în Africa de Sud, la 1488. Caravela a fost construită în Portugalia şi adusă pe mare până în Mossel Bay, în anul 1988, cu prilejul aniversării a 500 de ani de la debarcarea lui Diaz. Evident, corabia poartă numele exploratorului portughez, cântăreşte 130 de tone şi reconstituie fidel atmosfera secolului al XV-lea, prin puntea de lemn sau cele patru catarge. Turiştii au acces la bordul corabiei, contra cost. Muzeul Maritim găzduieşte numeroase colecţii pasionante, cu modele de corăbii, picturi vechi, diorame, busole – toate inspirate de exploratorii coastei africane. La intrarea în muzeul Maritim, se găseşte un magazin unde se vând cărţi poştale, timbre, hărţi, cărţi, suvenire.

Clădirea Granary, aflată în cadrul complexului muzeal Diaz, serveşte ca zonă de recepţie şi centru de informaţii. Aici se pot organiza chiar conferinţe de presă. Încap între 48 şi 100 de persoane. Grânarul dispune şi de o expoziţie foarte interesantă: o machetă enormă pe suprafaţa căreia au fost reconstituite principalele specii de plante şi flori indigene din Mossel Bay. Alte colecţii mici fac referire la vegetaţia specifică trecătorilor montane. Clădirea în care se află Granary-ul este o copie fidelă a unei clădiri pe care olandezii o construiseră în 1786, ca depozit de cereale, chiar pe acelaşi loc. Construcţia foarte veche a fost demolată la 1940, dar fundaţia a rămas intactă şi a fost descoperită în 1986. Astăzi, această fundaţie serveşte ca temelie a Grânarului.

Muzeul Shell se află într-o clădire construită în 1902, ca magazin aflat în apropierea oficiului poştal. După mai mulţi ani, a fost folosită de Joe Shirley ca magazin de instalaţii sanitare, schimbându-şi numele în clădirea Shirley. De când a fost transformată în muzeu, construcţia găzduieşte colecţii superbe de scoici şi melci şi este considerată cea mai mare instituţie muzeală cu acest specific. Evocă istoria folosirii scoicilor şi dispune, spre încântarea publicului, de un acvariu cu mici animale acvatice interesante. Alte colecţii sunt cele de scoici maritime şi de uscat, colecţii de balene şi delfini, colecţii de moluşte. În cadrul muzeului Shell, se desfăşoară mai multe programe educaţionale pentru şcolari, organizate de Departamentul pentru Mediul Înconjurător.

Oficiul poştal sau Post Tree, în jurul căruia a fost amenajat întreg complexul, are o poveste foarte frumoasă. Primul oficiu poştal sud african a fost fondat în secolul al XVI-lea astfel: la 1500, un echipaj de exploratori maritimi se întorcea pe mare, spre casă, în Portugalia. Au decis să debarce la Mossel Bay pentru a se odihni câteva zile. Comandantul Pedro Ataide a scris un mic jurnal despre călătoriile sale. A împăturit hârtia şi a introdus-o într-un bocanc pe care l-a atârnat de şireturi pe una din crengile unui copac umbros. Un an mai târziu, scrisoarea a fost găsită şi citită de un alt explorator. La rândul său, acesta a scris detalii legate de trasee, neplăceri, sfaturi şi recomandări în drum spre casă, pentru viitoarele echipaje olandeze aflate pe rutele maritime spre Europa. Această tradiţie continuă şi azi. Copacul respectiv este prevăzut cu o cutie poştală din oţel, în formă de bocanc. De două ori pe zi, un poştaş trece să ridice scrisorile lăsate aici.

Complexul muzeal Dias111

Grădina Botanică a fost amenajată cu spirit de gingăşie pentru nevăzători. Aici sunt numeroase trasee Braille, de-a lungul cărora nevăzătorii pot pătrunde, pe calea mirosului, în grădina plină cu flori. Este prevăzut şi un centru, unde aceştia pot citi şi pipăi numeroasele exponate botanice ale grădinii. Cele mai importante exponate reprezintă plante indigene pe care populaţiile Khoi, San, Xhosa le foloseau în scopuri casnice – tratament medical, în mâncare, dar şi în anumite ritualuri religioase. Grădina Botanică a fost amenajată între muzeul Maritim şi Granary. În zona denumită „Valea grădinii” a fost amplasată o statuie impresionantă a lui Bartolomeo Diaz. Aici sunt plantaţi cu precădere măslini şi copaci Milkwood.

Fântâna cuprinsă în complexul muzeal Diaz poartă numele de Dias Spring şi este, la origine, principalul izvor de apă al oraşului Mossel Bay. De apa lui s-au bucurat primii exploratori portughezi, începând chiar cu Bartolomeo Diaz care i-a dat numele de fântâna Sfântului Blaise, în onoarea celui prăznuit la 3 februarie, ziua debarcării sale în Mossel Bay. În prezent, fântâna este folosită pentru sistemul de irigaţii al complexului muzeal Diaz şi în cadrul toaletelor publice.

Mormintele Malay au fost redescoperite în 1968 şi par să aparţină unor musulmani îngropaţi aici la începutul anilor 1800. Pământul în care au fost găsite era, la acea dată, oferit comunităţii musulmane ca loc pentru cimitir. Se presupune că în mormintele Malay ar fi fost îngropaţi câţiva musulmani decedaţi pe mare. Locul se găseşte în apropierea Oficiului Poştal al complexului muzeal Diaz.

Cele două căsuţe Munro nu sunt deschise publicului, ci oferite arheologilor pe timpul diverselor proiecte de cercetare în regiune. Ele reprezintă reconstituiri fidele ale căsuţelor în stil olandez construite în secolul al XIX-lea de către Alexander Munro.

Complexul muzeal Dias11111

Un tur complet al complexului muzeal Diaz durează cel puţin trei ore şi se face contra cost. În preţul biletului de intrare nu este inclusă vizitarea corabiei lui Bartolomeo Diaz. Programul de vizitare este de luni până vineri între 9.00 şi 16.45, iar în weekend, între 9.00 şi 15.45.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.