Complexul Muzeal Măldăreşti se află în comuna cu acelaşi nume din judeţul Vâlcea, la circa 50 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Complexul este alcătuit din casa memorială I.G. Duca şi din culele Duca şi Greceanu, ultimele două îmbinând cu succes elementele tradiţionale ţărăneşti cu cele specifice unor fortificaţii.

orarul-de-la-complexul-muzeal-maldarasti-judetul-valcea.jpg

Numele comunei Măldăreşti provine de la Tudor Maldăr, conform unor legende locale. Acesta era unul dintre căpitanii oastei lui Mihai Viteazul şi, într-o zi, a fost luat ostatec de către hanul tătarilor. Se spune că fiica hanului s-a îndrăgostit de căpitan şi l-a ajutat să scape din mâinile tătarilor, aşa că cei doi au fugit şi s-au stabilit în Măldăreşti, în secolul al XVII-lea, unde şi-au întemeiat un cămin.

Cula Greceanu

Cula Greceanu

Este cea mai veche dintre construcţiile ce fac parte din Complexul Muzeal Măldăreşti şi se numeşte aşa pentru că familia Greceanu a ajuns în posesia ei din zestre în zestre, familia Măldărescu fiind cea care a deţinut-o prima.

Istoricii au ajuns la concluzia că edificiul actual a fost construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea – unii spun că a fost reconstruită, alţii că a fost construită din temelii, cert e că jupanul Gheorghe Măldărescu şi jupăniţa Eva au fost cei care au ridicat-o.

Cula Greceanu este dispusă pe două etaje, intrarea făcându-se pe o uşă masivă de stejar. Odată intraţi, vizitatorii pot urca la primul etaj cu ajutorul scării de lemn. În acest etaj, se află şi ascunzătoarea casei, în care oamenii intrau în caz de primejdie.

Ascunzătoarea este accesibilă printr-o scară mobilă, iar în interiorul ei este doar o fereastră de mici dimensiuni. La primul etaj, mai este o încăpere, în care se primeau oaspeţii şi din care se intră într-o încăpere cu bolţi. Etajul al doilea are două camere amenajate mai recent şi un cerdac.

cula-greceanu-din-complexul-muzeal-maldarasti-judetul-valcea.jpg

În Cula Greceanu, pot fi observate câteva aspecte ale stilului brâncovenesc, precum cerdacele cu arcade, ferestrele din piatră traforată de la pivniţa sau bolţile de penetrare de la primul etaj. În exterior, se pot vedea două guri de tragere, care aveau rolul de a apăra edificiul.

În anul 1967, cula a fost restaurată şi în ea a fost amenajat un muzeu, deschis publicului. Astăzi, în interiorul clădirii, se află o expoziţie permanentă, în care obiectele expuse încearcă să redea atmosfera existentă la curtea boiernaşilor olteni.

Cula Duca (sau Cula Măldărescu)

Cula Duca

Cula Duca din Complexul Muzeal Măldăreşti datează din anul 1812, fiind ridicată de Gheorghiţă Măldărescu. Vizitatorii pot observa că pe unul dintre pereţii etajului se află o inscripţie pe care scrie 1827, însă acela e anul în care au fost realizate stucaturile.

Edificiul este şi el dispus pe două etaje: primul etaj este alcătuit dintr-o încăpere de dimensiuni mari, o sală şi un iatac, în timp ce la al doilea etaj se găsesc un cerdac larg, o încăpere mică şi două camere. Interiorul este bogat în ornamente – tavanul cerdacului de la al doilea etaj este împărţit în trei, fiecare având un motiv ornamental în mijloc, iar sobele sunt şi ele executate cu mare pricepere.

cula-duca-din-complexul-muzeal-maldarasti-judetul-valcea.jpg

Cula poartă şi numele lui I.G. Duca, deoarece acesta a ajuns în acest loc în anul 1910, cumpărând cele două cule existente şi hotărând să îşi ridice o casă de vacanţă. Conform documentelor de atunci, Duca a amenajat Cula Măldărescu într-o manieră interesantă şi originală: se pare că pe tavane au fost puse candele de argint din care atârnau flori, iar pereţii erau decoraţi cu tot felul de obiecte tradiţionale ca icoane, farfurii realizate de ţărani, cruci şi prosoape.

Din păcate, aceste obiecte au dispărut, însă cei care se ocupă de Complexul Muzeal Măldăreşti încearcă să refacă atmosfera de atunci din culă, organizând o expoziţie permanentă pe această temă.

De altfel, decorul autentic al culei a făcut-o să fie preferată regizorilor români, în beciul ei filmându-se scene din filme ca „Drumul Oaselor”, „Neînfricaţii” şi „Iancu Jianu – Haiducul”.

Casa Memorială I.G. Duca

casa-memorial-i-g-duca-complexul-muzeal-maldarasti-judetul-valcea.jpg

Această casă memorială din Complexul Muzeal Măldăreşti a fost construită, aşa cum îi spune şi numele, de I.G. Duca. Acesta a fost un politician român important la începutul secolului al XX-lea, fiind ministru al educaţiei, ministru al afacerilor externe, ministru al agriculturii, ministru al afacerilor interne şi prim-ministru.

Din păcate, această ultime funcţie i-a adus şi moartea, fiind asasinat de gruparea Nicadori, din cauza faptului că a încercat să elimine mişcarea fascistă.

indicator-cu-ansamblul-culei-duca-din-complexul-muzeal-maldarasti-judetul-valcea.jpg

Casa Memorială I.G. Duca a fost ridicată în anul 1912, atunci când Duca a ajuns la Horezu, ca judecător. Edificiul se caracterizează prin simplitate şi modestie, fiind amenajat cu bun gust de către proprietarul său.

De altfel, oamenii din Vâlcea au încercat, în permanenţă, să îi păstreze amintirea, prin varii metode: au ridicat o statuie şi au numit un bulevard după el. Cu toate acestea, regimul comunist a îndepărtat aceste amintiri, demolând statuia şi redenumind bulevardul.

placuta-de-la-cula-greceanu-din-complexul-muzeal-maldarasti-judetul-valcea.jpg

Complexul Muzeal Măldăreşti se află la doar trei kilometri de localitatea Horezu şi poate fi vizitat în orice zi, mai puţin un zilele de luni. Programul vizitelor poate varia, aşa că ar fi bine ca turiştii să se intereseze înainte între ce ore îl pot vizita.

Casa Memorială I.G. Duca, parte a complexului, servește drept un omagiu adus vieții și carierei lui Ion G. Duca, un important lider politic al României interbelice. Casa adăpostește exponate care reflectă atât viața personală, cât și contribuțiile sale politice, oferind vizitatorilor o perspectivă profundă asupra impactului său asupra istoriei românești.

Astfel, Complexul Muzeal Măldărești nu este doar un loc de păstrat amintiri, ci și un centru vibrant de cultură și istorie, unde fiecare colț are o poveste de spus. Vizitând acest loc, oamenii nu doar că învață despre istoria Vâlcii, ci experimentează direct moștenirea și spiritul unei epoci de aur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.