Paradoxal, computerul a aparut nu neaparat din necesitatea de informare, de comunicare sau pentru a trimite email-uri, ci pentru a rezolva, la un moment dat, o problema uriasa – recensamantul populatiei. Pana in anii 1880, numarul locuitorilor din Statele Unite ale Americii crescuse atat de mult, incat numaratoarea clasica, pe hartie, cu creionul, devenise ineficienta si complet depasita. Guvernul american se gandeste la o solutie mai rapida de a rezolva problema, dezvoltand calculatoare gigantice, unul singur ocupand o incapere intreaga. In anul 1882, matematicianul de origine britanica Charles Babbage concepe o masinarie pe aburi, care era capabila sa calculeze tabele intregi de numere. Proiectul, finantat de catre guvernul englez, se dovedeste a fi, totusi, un esec de proportii.

In anul 1890,  Herman Hollerith, inginer si statistician american, concepe un sistem computerizat, care putea sa numere populatia oraselor in doar trei zile lucratoare, scutind, in aceasta maniera, guvernul, de fabuoasa suma de cinci milioane de dolari. Acesta infiinteaza compania care avea sa devina, in anul 1911, IBM. In 1937, profesorul de matematica si fizica din Iowa, J.V. Atanasoff, incearca sa construiasca primul calculator, impreuna cu studentul sau, Clifford Berry, care pune la punct o masinarie care rezolva 29 de ecuatii simultan. Aceasta reusita marcheaza aparitia primului computer cu proprietatea de a stoca informatii in memoria sa interna.

Intre anii 1943-1944, John Mauchly si J. Presper Eckert construiesc un calculator electronic, cu integrare numerica (ENIAC – Electronic Numerical Integrator and Calculator), considerat “stramosul” calculatorului modern, acesta avand in componenta sa peste 18.000 de tuburi de vacuum. Abia peste zece ani, Grace Hopper, amiral si informatician in marina americana, dezvolta primul limbaj de programare, care devine cunoscut sub titulatura de COBOL (acronim de la COmmon Business Oriented Language). In acelasi an, inventatorul Thomas Johnson Watson junior, fiul lui Thomas Johnson Watson (presedinte IBM), CEO al aceleiasi companii, concepe computerul numit IBM 701 EDPM.

computerul IBM 701
IBM 701 EDPM

Spre sfarsitul anilor ’50, Jack Kilby si Robert Noyce inventeaza cipurile pentru calculator, iar in 1964, Douglas Engelbart expune, in premiera, prototipul calculatorului modern, dotat cu un mouse si cu o interfata grafica – GUI (Guided User Interface). Acest eveniment marcheaza evolutia calculatorului de la o masinarie special conceputa pentru cercetatori, catre o tehnologie mai accesibila publicului larg. Pe de alta parte, dezvoltarea circuitelor integrate a avut un rol esential in evolutia computerelor.

Douglas Engelbart
Douglas Engelbart

In 1970, compania Intel lanseaza primul cip DRAM (Dynamic Access Memory), prima memorie dinamica, iar in anul urmator, Alan Shugart, impreuna cu echipa sa din cadrul IBM, inventeaza floppy disk-ul sau discheta care va permite stocarea datelor.

1973 este anul in care Robert Metcalfe, membru al echipei de cercetare din cadrul companiei Xerox, dezvolta internetul, pentru a conecta mai multe calculatoare la unitati hardware. In aceasta perioada, totusi, un numar limitat de calculatoare personale ajung pe piata, printre care Scelbi&Mark-8 Altair, IBM 5100, RadioShack’s TRS-80 (cunoscut, la vremea respectiva, sub denumirea de Trash 80) si Commodore PET.

apple computer 1
Apple I

In 1975, IBM 5100 devine primul calculator personal portabil. La 1 aprilie 1976, Steve Jobs si Steve Wozniak lanseaza compania Apple, impreuna cu computerul Apple I, primul calculator cu o singura placa de circuite. Urmatoarea varianta – Apple II – era dotata cu o placa grafica color si un drive pentru casete audio. In anul 1979, procesarea word devine realitate, pe masura ce compania MicroPro International lanseaza WordStar.

In 1981, primul calculator personal marca IBM, denumit Acom, isi face intrarea pe piata. Acesta folosea ca sistem de operare  Microsoft  MS-DOS, avea un cip Intel, doua floppy disk-uri si un monitor color optional. Informatiile puteau fi introduse cu o tastatura, se puteau citi pe monitor, se puteau scoate la imprimanta sau puteau fi salvate pe dischete. Incepand cu acest model, ramas in istoria domeniului si sub denumirea de “computerul de 4000 de dolari”, conceptul PC (Personal Computer) intra in uzul curent.

Computerul Apple “Lisa”, lansat in 1983, a venit impreuna cu un GUI (Graphical User Interface) si o lista de meniuri, din care se puteau alege si iconite. Modelul (dezvoltat, ulterior, in sistemul Macintosh) avea o interfata similara celei de astazi, dar pretul de 20 000 de dolari il facea aproape inaccesibil. In schimb, Commodore 64, pus in vanzare de compania americana Commodore Business Machines Inc. (CBM), la pretul de 600 de dolari, a ramas cel mai vandut computer din toate timpurile, pana in 1993 (cu imbunatatirile de rigoare) fiind vandute in jur de 20 de milioane de unitati.

Commodore 64
Commodore 64

Sistemul de operare Windows, al companiei Microsoft, a fost lansat pe piata de profil in 1985, ca raspuns la interfata grafica oferita de Apple, iar compania Commodore realizeaza programul Amiga 1000, care dispunea de sisteme audio si video destul de avansate pentru acea perioada. Tot in 1985 este inregistrat primul domeniu care se termina in .com, pe data de 15 martie, cu putin inainte ca World Wide Web-ul sa marcheze inceputul formal al internetului. La numai un an distanta, compania Compaq lanseaza computerul Deskpro 386, cu o arhitectura de 32 de biti si cu o viteza considerabila si comparabila cu a producatorilor de renume din acel moment.

In anul 1990, Tim Berners-Lee, un cercetator de la CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleara) dezvolta limbajul HTML (Hyper Text Markup Language), dand nastere World Wide Web-ului (www), iar in 1993 apar microprocesoarele pentium care permit, de la acel moment inainte, utilizarea graficii avansate si a muzicii. Mijlocul anilor ’90 aduce jocuri care s-au bucurat de un extraordinar succes – Command & Conquer, Alone in the Dark 2, Theme Park, Magic Carpet, Descent si Little Big Adventure.

In anul 1997, compania Microsoft investeste peste 150 de milioane de dolari in compania Apple, care intampina grave dificultati financiare, ajutor care se sfarseste printr-un proces intentat de Apple catre Microsoft, prin care acuza compania ca a copiat o mare parte din sistemul sau de operare. In anul 1999, computerul ajunsese atat de departe, incat este lansat Wi-Fi-ul, ca parte a limbajului sistemului de operare, dand utilizatorilor posibilitatea de a se conecta la internet, fara cablu.

produse apple
Mac Book Pro

In 2001, Apple lanseaza sistemul de operare Mac OSX, care aduce o arhitectura a memoriei interne foarte protejata, multi-tasking si numeroase alte beneficii, motiv pentru care Microsoft, in concurenta, concepe si lanseaza Windows XP, cu o interfata extrem de moderna. In 2003, este lansat primul procesor de 64 de biti –  AMD Athlon 64 – iar in 2006,  Apple este autorul computerului dual Mac Book Pro.

Din 2006 si pana in prezent au mai fost lansate iPhone-ul, sistemul de operare Windows 7, tabletele si iPad-ul, iar viitorul este inca plin de surprize, data fiind dinamica exceptionala a acestui domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.