Comuna Râu de Mori se află în judeţul Hunedoara şi este considerată cea mai importantă comună din Parcul Naţional Retezat, deoarece pe teritoriul ei administrativ se regăsesc multe obiective turistice spectaculoase. Comuna este alcătuită din 11 sate, cel mai important fiind Râu de Mori, care este şi reşedinţa lui.
Comuna Râu de Mori se află la 18 kilometri de Haţeg şi la 62 de kilometri de Deva. Este aşezată chiar la poalele Munţilor Retezat, iar accesul se face de pe DN 68, pe ruta Caransebeş – Haţeg – Deva şi de pe DJ 686, ruta Râu de Mori – Sântămăria Orlea.
Comuna Râu de Mori îşi leagă numele de familia cnezială Cândea. Cel mai vechi membru este Nicolae Cândea, a cărui existenţă se leagă de anul 1300. Fiul său, Mihail, a fost omorât în anul 1356, moşiile sale fiind confiscate. Cu toate acestea, trei ani mai târziu, văduva sa primeşte de la rege moşiile de la Râu de Mori, Sibisel şi Nucşoara. Generaţiile următoare ale familiei Cândea sunt înzestrate cu diverse moşii, sate şi târguri, ceea ce i-a făcut să devină una dintre cele mai bogate şi mai influente familii din Țara Hațegului. În urma trecerii membrilor la catolicism, familia se împarte în două ramuri – Kendeffy şi Kenderessy.
Printre cele mai importante obiective turistice din comuna Râu de Mori, se numără:
- Rezervaţia ştiinţifică Gemenele – se găseşte chiar în centrul Parcului Naţional Retezat şi protejează singura pădure antică amestecată, dar şi una din puţinele păduri primare rămase neafectate, din Europa. Regimul de protecţie este foarte strict, permiţând doar activităţi desfăşurate în scop ştiinţific, însă numai după ce Academia Română şi-a dat acordul.
- Cetatea Colț – se află tot pe teritoriul administrativ al comunei Râu de Mori, mai exact, în satul Suseni. A fost construită în secolul al XIV-lea, de către cneazul Cândea sau Kendeffy, numele pe care l-a avut după ce a trecut la religia catolică. Se spune că Jules Verne a scris despre această cetate în romanul “Castelul din Carpaţi”. Din păcate, castelul a ajuns o ruină, deşi ar putea avea un potenţial turistic mare.
- Curtea nobiliară a Cândeștilor – a fost inclusă pe noua listă a monumentelor istorice cu capelă, curia şi zidul de incintă. Curtea, care i-a aparţinut cneazului Cândea, a fost ridicată în secolul al XIV-lea şi se află în reşedinţa comunei Râu de Mori. Ansamblul cuprinde clădirea rezidenţială, biserica, capela de curte, moara, grajdul şi alte anexe. Curtea nobiliară a fost construită pe ruinele unor edificii romane, fiind descoperite numeroase vestigii din acea perioadă şi din Evul Mediu.
- Rezervaţia naturală Calcarele de la Fața Fetii – se află în amonte de satul Clopotiva al comunei Râu de Mori şi este o rezervaţie de tip botanic. Face parte din Geoparcul Dinozaurilor “Țara Hațegului”, are o suprafaţă de trei hectare şi protejează câteva specii de plante deosebit de importante din punct de vedere ştiinţific, precum Hepatica transsilvanica sau Liliul jankae.
- Biserica Duminica Tuturor Sfinţilor – se află în reşedinţa comunei Râu de Mori şi a fost declarată monument istoric. A fost ridicată în secolul al XV-lea de către familia Cândea şi este o construcţie destul de masivă. Nu este pictată şi se pare că a avut multe obiecte sculpturale romane, care au fost aduse tocmai din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Biserica a fost fosta capelă de curte a cneazilor şi a fost dăruită ortodocşilor după ce familia a ridicat o capelă calvină. A fost restaurată în anul 2007.
Comuna Râu de Mori mai are şi alte edificii care au fost incluse pe lista monumentelor istorice din judeţul Hunedoara. Acestea sunt Biserica de zid “Cuvioasa Paraschiva” (Clopotiva), Biserica de zid “Sfântul Ioan Botezătorul” (Clopotiva), Biserica cneazilor Cândea (Suseni), Biserica de zid “Pogorârea Sfântului Duh” (Ostrov) şi Biserica parohială reformată (Râu de Mori).
Având în vedere toate aceste monumente istorice, dar şi peisajul care o înconjoară, nu este de mirare de ce comuna Râu de Mori este considerată cea mai importantă din Munţii Retezat.