Constelatia Aquila este situata in zona de nord a cerului, in apropiere de ecuatorul ceresc. Numele sau provine din latina si inseamna “vultur” sau “acvila”. Aceasta constelatie reprezinta vulturul zeului roman Jupiter, in mitologia greaca. Aquila a fost catalogata initial de catre astronomul grec Ptolemeu, in secolul al doilea. In constelatia Aquila se afla doua stele foarte faimoase, Altair si Tarazed, precum si cateva obiecte interesante: nebuloasa Phantom Streak (NGC 6741), clusterele deschise NGC 6709 si NGC 6755, si nebuloasa intunecata B143-4.

Aquila se afla pe locul 22 in topul celor mai mari constelatii de stele din cer, ocupand o suprafata de 652 de grade patrate in cadranul al patrulea din emisfera de nord. Aceasta constelatie poate fi vazuta la latitudinile cuprinse intre +90 de grade si -75 de grade. Constelatiile invecinate cu Aquila sunt: Aquarius, Capricornus, Delphinus, Hercules, Ophiuchus, Sagitta, Sagittarius, Scutum si Serpens Cauda. Aquila contine sapte stele in jurul carora orbiteaza planete cunoscute, si niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din aceasta constelatie este Altair (Alpha Aquilae), care este si cea de-a 12-a cea mai stralucitoare stea de pe cer. Exista doua ploi de meteoriti care sunt asociate cu aceasta constelatie. Aquila apartine familiei de constelatii numite Hercule, alaturi de Ara, Centaurus, Corona Australis, Corvus, Crater, Crux, Cygnus, Hercule, Hidra, Lupus, Lyra, Ophiuchus, Sagitta, Scutum, Serpens, Sextans, Triangulum Australe si Vulpecula.

Alpha Aquilae si Beta Aquilae

Altair este cea de-a 12-a cea mai stralucitoare stea de pe cer, avand o magnitudine aparenta de 0,77. Aceasta este o stea de secventa principala de tip A care are trei insotitoare vizuale. Altair se afla la numai 16,8 ani lumina distanta si este una dintre cele mai apropiate stele de Pamant, ce pot fi vazute cu ochiul liber. Numele stelei deriva din fraza araba “an-nasr at-ta’ir”, care inseamna “vulturul care zboara”.

Steaua Altair are masa de 1,8 ori mai mare decat a soarelui nostru. Deoarece Altair se roteste extrem de repede (286 de kilometri pe secunda este viteza masurata la ecuator), forma sa nu este sferica, ci este turtita la poli. Altair se deplaseaza repede si pe cer si se muta cu aproximativ un grad in 5000 de ani. Altair este una din cele trei stele care formeaza Triunghiul de vara – un asterism ce poate fi vazut direct deasupra capului la jumatatea latitudinilor nordice, in timpul verii. Altair este steaua din sudul triunghiului. Celelalte doua stele din Triunghiul de vara sunt Deneb (Alpha Cygni) si Vega (Alpha Lyrae).

Constelatia Aquila, Foto: lifeunderthestarlight.wordpress.com
Constelatia Aquila, Foto: lifeunderthestarlight.wordpress.com

Alshain este cea de-a 7-a cea mai stralucitoare stea din constelatie, cu toate acestea a fost desemnata Beta Aquilae de catre Johann Bayer. Alshain este o subgiganta de clasa G si se afla la aproximativ 44,7 ani lumina distanta. Numele sau deriva din cuvantul “as-sahin” care inseamna “soimul calator”. Insotitoarea sa este Beta Aquilae B, o pitica rosie de clasa M care se afla la o distanta de 13 secunde de arc. Alshain este de 6 ori mai luminoasa decat soarele nostru, iar luminozitatea ei variaza usor. Magnitudinea sa aparenta este de 3,71.

Tarazed, Deneb el Okab Borealis si Deneb el Okab Australis

Tarazed (Gamma Aquilae) este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatia Aquila. Numele sau deriva din fraza persana “sahin tarazu”, care inseamna “raza scarii”. Aceasta este o giganta luminoasa de clasa K, a carei magnitudine aparenta este de 2,72. Tarazed se afla la 461 de ani lumina distanta. Tarazed este de 2960 de ori mai luminoasa decat soarele si ocupa aproximativ o jumatate de unitate astronomica in cer. Aceasta stea este o sursa cunoscuta de raze x. Varsta acestei stele este de aproximativ 100 de milioane de ani si totusi a inceput deja sa arda heliul in carbon in interiorul nucleului sau.

Epsilon Aquilae sau Deneb el Okab este un sistem de trei stele care se afla la aproximativ 154 de ani lumina distanta. Numele sau deriva din fraza araba “danab al-cuqab”, care inseamna “coada de vultur”. Cea mai stralucitoare componenta a lui Epsilon Aquilae este o giganta portocalie de tip K, despre care se stie ca are in componenta foarte mult bariu si alte elemente grele. Magnitudinea aparenta a lui Epsilon Aquilae este de 4,02, iar insotitoarele sale sunt binare optice si au magnitudinea 10. Pentru a face diferenta intre Epsilon si Zeta Aquilae, care se numeste tot Deneb el Okab, Epsilon Aquilae este mentionata sub numele de Deneb el Okab Borealis (deoarece este situata la nord de Zeta Aquilae care este numita si Deneb el Okab Australis).

Alte stele notabile din Constelatia Aquila, Foto: aroundtheblockthoughts.wordpress.com
Alte stele notabile din Constelatia Aquila, Foto: aroundtheblockthoughts.wordpress.com

Alte stele notabile

Zeta Aquilae este un alt sistem de trei stele, care se afla la aproximativ 83,2 ani lumina distanta. Steaua principala este o pitica alba de tip A, a carei magnitudine aparenta este de 2,99, iar insotitoarele sale sunt stele a caror magnitudine este 12. Bezek sau Eta Aquilae este o supergiganta alb-galbuie care se afla la 1200 de ani lumina distanta. Aceasta este o variabila Cefeida, magnitudinea sa aparenta variind intre 3,5 si 4,4, cu o perioada de 7,17 zile. Eta Aquilae este una dintre cele mai usor de distins Cefeide (cu ochiul liber). Aceasta stea este de 3000 de ori mai luminoasa decat soarele. Numele Bezek deriva din cuvantul ebraic “bazak”, care inseamna “fulger”.

Tseen Foo sau Theta Aquilae este o stea binara spectroscopica, care se afla la 287 de ani lumina distanta. Numele sau, Tseen Foo, deriva din cuvantul din dialectul mandarin “tianfu”, care inseamna “capriorul ceresc” si de asemenea “copane”. Aceasta stea formeaza alaturi de 62 Aquilae, 58 Aquilae si Eta Aquilae un asterism pe care chinezii il numesc Copanele Ceresti. Tseen Foo este o giganta de tip B a carei magnitudine aparenta este 3,24. Iota Aquilae sau Al Thalimain este o stea alb-albastra de tip B, care se afla la 307 ani lumina distanta. Numele sau deriva din araba si inseamna “cei doi struti” – Al Thalimain imparte acest nume cu Lambda Aquilae. Iota Aquilae are o magnitudine aparenta de 4,36.

Lambda Aquilae este o pitica alb-albastra de secventa principala de tip B, care uneori este numita Al Thalimain Prior pentru a fi diferentiata de Iota Aquilae. Aceasta stea are o magnitudine aparenta de 3,43 si se afla la 125 de ani lumina distanta. In anul 1973, NASA a lansat o sonda (Pioneer 11) care se va apropia de aceasta stea in aproximativ 4 milioane de ani (daca totul merge bine). Sonda a parasit sistemul solar in anul 1990 si, din cauza ca puterea sa era prea slaba, aceasta nu a mai transmis date din anul 1995.

15 Aquilae este o stea binara cunocuta si este compusa dintr-o stea galbena cu magnitudinea 5 si o insotitoare cu magnitudinea 7. Aceasta se afla la aproximativ 320 de ani lumina distanta si este usor de observat cu ajutorul unui telescop mic. Rho Aquilae sau Tso Ke este o pitica de secventa principala de tip A, care se afla la aproximativ 154 de ani lumina distanta. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,94. Numele traditional al stelei, Tso Ke, deriva din dialectul mandarin si inseamna “steagul din stanga”. Totusi, aceasta stea nu mai face parte din constelatia Aquila, intrucat a trecut granita catre constelatia Delphinus in anul 1992.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.