Constelatia Ara este situata in cerul sudic. Numele sau provine din latina si inseamna “altar”. Aceasta constelatie reprezinta altarul folosit de Zeus si alti zei ai grecilor pentru juramantul de credinta facut inainte de a pleca la razboi impotriva lui Cronos si a titanilor. In alt mit grecesc, Ara reprezinta altarul regelui Lycaon al Arcadiei. Ara este una din constelatiile catalogate de astronomul grec Ptolemeu, in secolul 2. Aceasta constelatie se afla printre cele mai mici constelatii (pe locul 63 ca marime), ocupand o regiune de 237 de grade patrate.
Ara se afla in cel de-al treilea cadran al emisferei sudice si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +25 de grade si -90 de grade. Constelatiile invecinate cu aceasta sunt: Apus, Norma, Corona Australis, Scorpius, Pavo, Triangulum Australe si Telescopium. Constelatia Ara contine sapte stele cu planete cunoscute si nu contine niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Beta Arae. Nu exista ploi de meteoriti care sa provina din aceasta constelatie. Ara apartine familei de constelatii Hercule, alaturi de Aquila, Corona Australis, Centaurus, Corvus, Crux, Crater, Hercules, Cygnus, Hidra, Lira, Lupus, Ophiuchus, Scutum, Sagitta, Sextans, Serpens, Vulpecula si Triangulum Australe.
Stelele principale din constelatie
Alpha Arae, cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatie, este o stea variabila Be (o stea de tip B cu linii proeminente ale hidrogenului in spectrul sau). Magnitudinea sa aparenta variaza intre 2,76 si 2,90. Alpha Arae se afla la aproximativ 240 de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta se roteste foarte rapid (viteza estimata la ecuator este de 470 de kilometri pe secunda), si, ca urmare a acestui fapt, steaua este inconjurata de un disc ecuatorial de material ejectat. Beta Arae este o giganta portocalie de tip K (posibil supergiganta), care se afla la aproximativ 603 ani lumina distanta. Cu o magnitudine aparenta de 2,84, Beta Arae este cea mai stralucitoare stea din constelatie.
Gamma Arae este o supergiganta alb-albastruie de tip B, care se afla la aproximativ 1140 de ani lumina distanta. Aceasta are o insotitoare vizuala care se afla la distanta de 17,9 secunde de arc. Insotitoarea sa este o pitica alba de secventa principala de tip A. Gamma Arae are o magnitudine aparenta de 3,5.
Epsilon Arae este un sistem binar de stele. Epsilon-1 Arae are o magnitudine aparenta de 4,06 si se afla la aproximativ 300 de ani lumina distanta. Aceasta este o giganta portocalie de tip K. Epsilon-2 Arae este o stea binara care se afla la 85,9 ani lumina distanta. Magnitudinea sa aparenta este de 5,27. Componenta principala este o pitica alb-galbuie de secventa principala de tip F. Insotitoarea mai apropiata se afla la distanta de numai 0,6 secunde de arc si are o magnitudine aparenta de 8,6. Sistemul are o a treia componenta, o stea cu magnitudinea 13, care se afla la distanta de 25 secunde de arc de steaua principala.
Zeta Arae este o alta giganta portocalie de tip K. Aceasta se afla la 574 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 3,12. Mu Arae (HD 160691) este o stea de secventa principala de tip G in jurul careia orbiteaza 4 planete cunoscute. Aceasta se afla la aproximativ 50 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 5,12. Trei din cele patru planete care orbiteaza in jurul acestei stele au mase asemanatoare cu cea a planetei Jupiter.
Alte obiecte importante
NGC 6193 este un cluster deschis care contine 27 de stele (multe din aceste stele sunt binare). Clusterul se afla la opt grade catre vest si un grad catre nord de Alpha Arae. Varsta estimata a acestui cluster este de trei milioane de ani. Cele doua cele mai stralucitoare stele din acest cluster sunt responsabile pentru iluminarea nebuloasei de emisie NGC 6188, care se afla de asemenea in constelatia Ara. NGC 6193 are o magnitudine vizuala de 5,2 si se afla la aproximativ 4300 de ani lumina distanta de Pamant.
NGC 6379 este un cluster globular luminos care se afla la trei grade nord-est de Beta Arae. Acest cluster globular contine aproximativ 400 000 de stele. Clusterul se afla la 7200 de ani lumina distanta, ceea ce il face unul din cele mai apropiate clustere de noi. NGC 6379 a fost decoperit la jumatatea secolului al 18-lea de catre astronomul francez Nicolas Lacaille. Clusterul este remarcabil pentru numarul de hoinari albastri pe care ii contine.
Nebuloasa Stingray este o nebuloasa planetara care se afla la aproximativ 18 000 de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta este cea mai tanara nebuloasa planetara cunoscuta. Steaua centrala este o pitica alba care are o insotitoare la distanta de 0,3 secunde de arc. Nebuloasa Stingray are o magnitudine aparenta de 10,75. Desi aceasta nebuloasa este mult mai mica decat majoritatea nebuloaselor planetare descoperite pana in prezent, ea este totusi de 130 de ori mai mare decat sistemul nostru solar.