Constelatia Caelum este situata in emisfera de sud. Numele sau provine din latina si inseamna “dalta”. Aceasta constelatie mica si slab iluminata a purtat initial numele de Caela Sculptoris (dalta sculptorului). Caelum a fost creata de astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille, in secolul al 18-lea. Caelum se afla pe locul 8 in topul celor mai mici constelatii, ocupand o zona de numai 125 de grade patrate. Aceasta se afla in primul cadran al emisferei sudice si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +40 de grade si -90 de grade.

Constelatiile invecinate cu aceasta sunt: Columba, Dorado, Eridanus, Horologium, Lepus si Pictor. Caelum nu are nicio stea cu planete cunoscute si nici nu contine vreun obiect Messier. Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie. Cea mai stralucitoare stea din Caelum este Alpha Caeli. Caelum apartine familiei de constelatii Lacaille, alaturi de: Antlia, Circinus, Fornax, Horologium, Mensa, Microscopium, Norma, Octans, Pictor, Reticulum, Sculptor si Telescopium.

Alpha Caeli si Beta Caeli

Alpha Caeli este cea mai stralucitoare stea din constelatie, chiar daca magnitudinea sa aparenta este de numai 4,44. Aceasta este o stea binara care se afla la aproximativ 65,7 ani lumina distanta si are varsta de 900 de milioane de ani. Se crede ca este membra a Grupului de Miscare Ursa Major (Collinder 285), un grup de stele (inclusiv cele mai stralucitoare stele din constelatia Ursa Major) care au viteze similare si provin din acelasi roi de stele.

Componenta principala a acestei stele binare este o stea de secventa principala de tip F (Alpha Caeli A), care este banuita a fi o stea variabila de tip Delta Scuti (una care prezinta variatii in luminozitate, atat ca urmare a pulsatiilor radiale, cat si ca urmare a pulsatiilor non-radiale de pe suprafata sa). Aceasta stea are o magnitudine aparenta de 4,44. Insotitoarea sa este o pitica rosie care apartine clasei spectrale M0.5V si care are o magnitudine aparenta de 9,80. Aceasta este de asemenea o variabila de tip UV Ceti (una care, ocazional, are parte de cresteri extreme bruste in luminozitate pentru cateva minute).

Galaxia spirala NGC 1679, Foto: commons.wikimedia.org
Galaxia spirala NGC 1679, Foto: commons.wikimedia.org

Beta Caeli este cea de-a treia cea mai stralucitoare stea din constelatie si are o magnitudine aparenta de 5,04. Aceasta este o pitica alb-galbuie de secventa principala de tip F, care se afla la aproximativ 90,2 ani lumina distanta. Luminozitatea acestei stele este de peste 6 ori mai mare decat a soarelui nostru.

Alte stele importante

Gamma Caeli este o denumire pentru doua sisteme stelare separate de 0,22 de grade pe cer. Privit printr-un telescop mic, sistemul apare ca fiind compus dintr-o giganta rosie si o giganta alba, ale caror magnitudini aparente sunt de 4,5, respectiv 6,34. Gamma-1 Caeli este o stea binara ce consta intr-o giganta portocalie de tip K, care se afla la aproximativ 185 de ani lumina distanta, si o insotitoare cu magnitudinea 8, care se afla la distanta de 3,1 secunde de arc. Gamma-2 Caeli este deasemenea o stea dubla, care se afla la aproximativ 334 de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta este compusa dintr-o giganta alb-galbuie de tip F, clasificata ca o variabila de tip Delta Scuti, si o insotitoare de tip spectral F2IV/V, a carei magnitudine aparenta este de 9,6.

Delta Caeli este o subgiganta alb-albastruie de tip B, care se afla la aproximativ 711 ani lumina distanta. Magnitudinea sa aparenta este de 5,07. Nu Caeli este o pitica alb-galbuie de secventa principala de tip F, care se afla la 171 de ani lumina si are o magnitudine aparenta de 6,06. Caelum nu contine niciun obiect notabil, ci doar cateva galaxii slab iluminate. NGC 1679 este o galaxie spirala care se afla la sud de Zeta Caeli, la o distanta de 2 grade. NGC 1571 si IC 2106 sunt alte doua galaxii care se afla in constelatia Caelum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.