Canis Minor este o constelatie care se poate vedea pe cerul de nord. Numele sau inseamna “Cainele Mic” si provine din limba latina. Constelatia reprezinta unul din cainii lui Orion, vanatorul mitologic. Celalalt caine este reprezentat de constelatia vecina Canis Major. Canis Minor a fost catalogata pentru prima oara de catre astronomul grec Ptolemeu, in secolul 2. Aici se gaseste Procyon, una dintre cele mai stralucitoare stele de pe cerul noptii.

Constelatia Canis Minor se afla pe locul 71 ca marime in topul constelatiilor, ocupand o zona de 183 de grade patrate. Aceasta se afla in cadranul al doilea din emisfera nordica si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +90 de grade si -75 de grade. Constelatiile cu care se invecineaza sunt: Cancer, Gemeni, Hidra si Monoceros. In aceasta constelatie nu se gasesc obiecte Messier si nici stele in jurul carora orbiteaza planete cunoscute. Cea mai stralucitoare stea din constelatia Canis Minor este Procyon (Alpha Canis Minoris), care este si cea de-a saptea cea mai stralucitoare stea de pe cer. Exista o ploaie de meteoriti care este asociata cu aceasta constelatie. Canis Minor apartine familiei de constelatii Orion, alaturi de Canis Major, Lepus, Monoceros si Orion.

Procyon (Alpha Canis Minoris)

Procyon are o magnitudine aparenta de 0.34. Aceasta nu este extraordinar de luminoasa in sine, dar este situata destul de aproape de soare, la numai 11,41 de ani lumina. Este cea de-a 13-a cea mai apropiata stea de soare. Numele acestei stele provine din cuvantul grec “prokyon” care inseamna “inaintea cainelui”. Procyon mai este numita si Antecanis, care inseamna acelasi lucru in latina. Steaua si-a capatat acest nume deoarece rasare inaintea lui Sirius (Steaua Cainelui), atunci cand este observata de la cele mai multe latitudini nordice. Procyon este un sistem binar de stele compus dintr-o stea alba de secventa principala (Procyon A care face parte din clasa spectrala F5 IV-V) si o pitica alba de tip DA (Procyon B). Procyon A are 1,4 mase solare si este de 7,5 ori mai luminoasa decat soarele nostru, in timp ce Procyon B are 0,6 mase solare si o magnitudine aparenta de 10,7.

Oamenii de stiinta cred ca este putin probabil ca viata sa existe in sistemul binar Procyon, deoarece zona locuibila s-ar putea sa nu contina orbite stabile (din cauza prezentei piticei albe) si deasemenea din cauza ca Procyon emite mai multa lumina in spectrul ultraviolet (care este daunatoare pentru formele de viata). Procyon face parte din asterismul Triunghiul de iarna, alaturi de Sirius din Canis Major si Betelgeuse din Orion. Aceasta stea este deasemenea unul din varfurile Hexagonului de iarna, alaturi de stelele Capella din Auriga, Aldebaran din Taurus, Castor/Pollux din Gemeni, Rigel din Orion si Sirius din Canis Major.

Constelatia Canis Minor si stelele ei principale, Foto: synchromiss.wordpress.com

Gomeisa, Gamma Canis Minoris, G Canis Minoris si Luyten

Gomeisa, cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din Canis Minor, este o stea fierbinte de secventa principala de tip B8, clasificata ca o variabila Gamma Cassiopeiae. Aceasta se roteste rapid si prezinta variatii neregulate in luminozitate din cauza fluxului de materie. Gomeisa se afla la aproximativ 170 de ani lumina distanta. Aceasta are o magnitudine aparenta de 2,89, cu luminozitatea variind intre magnitudinile 2,84 si 2,92. Numele sau provine din cuvantul arab “al-ghumaisa” care inseamna “femeia cu ochii incetosati”.

Gamma Canis Minor este o stea dubla, o binara spectroscopica, care se afla la aproximativ 398 de ani lumina distanta. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,33. Principala stea din acest sistem stelar este o giganta portocalie de tip K, iar insotitoarea ei are o perioada orbitala de 389 de zile. G Canis Minoris este o alta stea binara care se afla la aproximativ 261 de ani lumina distanta. Aceasta este o giganta portocalie de tip K, a carei magnitudine este de 4,39.

Steaua Luyten este o pitica rosie care se afla la aproximativ 12,36 ani lumina distanta. Aceasta are o magnitudine aparenta de 9,87, motiv pentru care este greu de observat. Steaua Luyten este cea de-a 22-a cea mai apropiata stea de soarele nostru. Cea mai apropiata abordare a fost acum aproximativ 13 000 de ani, cand steaua se afla la 3,76 parseci. Acum steaua se afla in procesul de a se indeparta de sistemul nostru solar. Steaua Luyten a fost numita dupa astronomul american de origine olandeza, Willem Jacob Luyten, care a fost prima persoana ce a stabilit miscarea ei corespunzatoare. Steaua se afla acum la doar 1,2 ani lumina distanta de Procyon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.