Constelatia Capricornus este situata in cerul sudic. Numele sau provine din latina si inseamna “capra”. Capricornus este una dintre cele 12 constelatii zodiacale si a fost una din constelatiile catalogate initial de catre astronomul grec Ptolemeu. Capricornus este casa multor stele importante, precum si a faimosului cluster globular Messier 30. Capricornus se afla pe locul 40 in topul celor mai mari constelatii de pe cer, ocupand o zona de 414 grade patrate. Aceasta constelatie este situata in cel de-al patrulea cadran al emisferei de sud si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +60 de grade si -90 de grade. Constelatiile invecinate sunt Aquarius, Aquila, Microscopium, Piscis Austrinus si Sagittarius.

In constelatia Capricornus se gasesc trei stele cu planete cunoscute si un obiect Messier (M30 sau NGC 7099). Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Deneb Algedi (Delta Capricorni). Exista cinci ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie, si anume: Alpha Capricornidele, Chi Capricornidele, Sigma Capricornidele, Tau Capricornidele si Capricornidele-Sagitaride. Capricornus face parte din familia de constelatii a zodiacului alaturi de Aries, Taurus, Gemini, Cancer, Leo, Virgo, Libra, Scorpius, Sagittarius, Aquarius si Pisces.

Alpha si Beta Capricorni

Algiedi (sau Algedi) este o stea binara optica. Numele sau provine din cuvantul arab “al-jady”, care inseamna “tap”. Aceasta stea este compusa din doua sisteme de stele, Prima Giedi (Alpha-1 Capricorni) si Secunda Giedi (Alpha-2 Capricorni), care sunt separate de 0,11 grade in cer. Alpha-1 Capricorni este o stea dubla care se afla la aproximativ 690 de ani lumina distanta. Aceasta stea consta intr-o supergiganta galbena de tip G cu o magnitudine de 4,30 si o insotitoare cu magnitudinea 8 aflata la distanta de 0,65 secunde de arc. Alpha-2 Capricorni este o giganta galbena de tip G care se afla la aproximativ 109 ani lumina distanta. Aceasta are magnitudinea de 3,58 si este cea mai luminoasa dintre cele doua componente.

Dabih (Beta Capricorni) este cea de-a doua cea mai luminoasa stea din constelatie. Numele sau traditional, Dabih, provine din cuvantul arab “al-dhabh”, care inseamna “macelar”. Dabih nu este o singura stea, ci un sistem de stele care se afla la 328 de ani lumina distanta, in apropiere de ecliptica. Aceasta stea este compusa din: Dabih Major (Beta-1 Capricorni), care are magnitudinea de 3,05 si este cea mai luminoasa componenta, si Dabih Minor (Beta-2 Capricorni), care are o magnitudine aparenta de 6,09. Cele doua stele sunt separate de 3,5 minute de arc (0,34 ani lumina) si completeaza o orbita la fiecare 700 000 de ani.

Constelatia Capricornus, Foto: starlightknightastrology.com
Principalele stele din Constelatia Capricornus, Foto: starlightknightastrology.com

Atat Dabih Major, cat si Dabih Minor sunt compuse din mai multe stele. Beta-1 are cel putin trei componente. Cea mai stralucitoare dintre aceste componente este o giganta portocalie de tip K, a carei magnitudine aparenta este de 3,08. Cea de-a doua cea mai luminoasa componenta este o pitica alb-albastruie de secventa principala de tip B, care are o magnitudine de 7,20. Cele doua stele sunt separate de 0,05 secunde de arc si au o perioada orbitala de 3,77 ani. Cea de-a doua componenta are o insotitoare nevazuta care orbiteaza in jurul sau la fiecare 8,7 zile. Beta-2 Capricorni este o stea dubla compusa dintr-o giganta de clasa A0, care este de 40 de ori mai luminoasa decat soarele si are magnitudinea 6,1, si o stea mercur-mangana care se afla la distanta de 3 secunde de arc.

Gamma si Delta Capricorni

Nashira (Gamma Capricorni) este o giganta alb-albastruie, care se afla la aproximativ 139 de ani lumina distanta. Numele sau deriva din fraza araba care inseamna “purtator al vestilor bune”. Nashira are o magnitudine aparenta de 3,69 si este situata in apropierea eclipticii. Luminozitatea stelei variaza cu 0,03 magnitudini. Aceasta stea este clasificata ca fiind o variabila de tip Alpha-2 Canum Venaticorum, o stea cu o compozitie chimica deosebita care are un camp magnetic puternic.

Deneb Algedi (Delta Capricorni) este cea mai stralucitoare stea din constelatie, magnitudinea sa aparenta fiind de 2,85. Steaua mai este cunoscuta si sub numele de Sheddi. Numele sau traditional, Deneb Algedi, provine din fraza araba “danab al-jady”, care inseamna “coada caprei”. Aceasta stea este situata in apropierea eclipticii si poate fi ascunsa de Luna (uneori poate fi ascunsa si de planete). Deneb Algedi este un sistem de patru stele care se afla la 39 de ani lumina distanta de Pamant. Cea mai luminoasa stea, Delta Capricorni A, este o giganta alba care apartine clasei spectrale A. Luminozitatea sa este de 8,5 ori mai mare decat a soarelui nostru.

Delta Capricorni A este o stea binara spectroscopica de eclipsa. Insotitoarea sa orbiteaza alaturi de aceasta in jurul unui centru comun de masa, la fiecare 1023 de zile – luminozitatea stelei scade cu 0,2 magnitudini in timpul eclipselor. Deneb Algedi este o stea variabila de tip Delta Scuti, o stea care variaza in luminozitate datorita pulsatiilor radiale si non-radiale de pe suprafata sa. Se crede ca mai exista doua stele care orbiteaza in acest sistem. Delta Capricorni C este o stea cu magnitudinea 16, care se afla la distanta de un minut de arc, in timp ce Delta Capricorni D este o stea cu magnitudinea 13, care se afla la distanta de 2 minute de arc de steaua principala.

Roiul globular Messier 30 , Foto: scienceblogs.com
Roiul globular Messier 30, Foto: scienceblogs.com

Alte stele notabile si clusterul globular Messier 30

Yen (Zeta Capricorni) este o stea dubla compusa dintr-o supergiganta galbena de tip G si o pitica alba. Sistemul are o magnitudine aparenta de 3,77 si se afla la distanta de 398 ani lumina. Cea mai stralucitoare componenta este o stea Barium care este remarcabila in mod principal pentru faptul ca are o supraabundenta de praseodim. Dorsum (Theta Capricorni) este o pitica de secventa principala de tip A, care se afla la 158 de ani lumina distanta. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,08. Numele traditional al stelei provine din cuvantul latin pentru “spate” (spatele caprei).

Psi Capricorni este o giganta alb-galbuie care apartine clasei spectrale F5 V. Aceasta se afla la 47,9 ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 4,15. Baten Algiedi (Omega Capricorni) este o giganta rosie de tip M, care se afla la aproximativ 630 de ani lumina distanta de Pamant. Numele sau traditional provine din araba si inseamna “burta caprei”. Aceasta stea are o magnitudine aparenta de 4,12. Omega Capricorni este o stea variabila, prezentand variatii periodice in luminozitate si in magnitudinea absoluta.

Messier 30 este un cluster globular care se afla la 28 000 de ani lumina distanta si are aproximativ 90 de ani lumina in diametru. Acest cluster se apropie de noi cu viteza de 181,9 kilometri pe secunda. Messier 30 a fost unul dintre primele obiecte de pe cer descoperite de Charles Messier in anul 1764. Clusterul are un tip spectral general F3. M30 este relativ dens si apartine clasei de concentrare V. Cele mai stralucitoare stele din cluster sunt gigante rosii cu magnitudinea 12. La fel ca Messier 15, Messier 70 si multe alte clustere globulare din Calea Lactee, M30 a suferit o prabusire a nucleului. Nucleul sau are acum dimensiunea de numai 0,12 minute de arc, iar jumatate din masa clusterului este continuta intr-o raza sferica ce are 17,4 ani lumina in diametru. Messier 30 este usor de observat chiar si cu telescoapele mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.