Home Cultură generală De unde provine numele constelatiei Carina si care sunt stelele care o...

De unde provine numele constelatiei Carina si care sunt stelele care o compun?

0
Constelatia Carina, Foto: en.wikipedia.org

Constelatia Carina este situata in cerul sudic. Numele sau provine din latina si inseamna “chila” (chila unei nave). Carina facea initial parte dintr-o constelatie mult mai mare, numita Argo Navis, alaturi de constelatia Puppis (pupa) si Vela (vele, panze). Carina contine cea de-a doua cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii, Canopus, alaturi de multe alte stele stralucitoare remarcabile, printre care Eta Carinae, care este inconjurata de faimoasa nebuloasa Carina. Alte obiecte importante din aceasta constelatie sunt: Clusterul Theta Carinae (Pleiadele sudice), Clusterul Fantana cu Dorinte, Clusterul Diamant si roiul deschis NGC 3603. Constelatia Argo Novis a fost creata de catre astronomul grec Ptolemeu in secolul 2, iar astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille a fost cel care a impartit-o in trei constelatii mai mici (Carina, Puppis si Vela), in secolul al 18-lea.

Carina se afla pe locul 34 in topul celor mai mari constelatii de pe cer, ocupand o zona de 494 de grade patrate. Aceasta este situata in al doilea cadran din emisfera sudica si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +20 de grade si -90 de grade. Constelatiile cu care se invecineaza Carina sunt: Centaurus, Chamaeleon, Musca, Pictor, Puppis, Vela si Volans. Constelatia Carina contine 8 stele cu planete cunoscute si niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Canopus (Alpha Carinae), care este si cea de-a doua cea mai stralucitoare stea de pe cer. Exista doua ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie, si anume: Alpha Carinidele si Eta Carinidele. Carina apartine familiei de constelatii Apele Ceresti, alaturi de Columba, Delphinus, Equuleus, Eridanus, Piscis Austrinus, Puppis, Pyxis si Vela.

Steaua Canopus prin telescop, Foto: en.wikipedia.org
Steaua Canopus prin telescop, Foto: en.wikipedia.org

Alpha si Beta Carinae

Canopus e cea de-a doua cea mai stralucitoare stea de pe cer, dupa Sirius din constelatia Canis Major. Cand este observata de la latitudinile aflate la sud de 37 de grade, aceasta stea nu apune niciodata mai jos de orizont. In acelasi timp, Canopus nu se ridica la nord de 37 de grade si nu poate fi observata de la latitudinile nordice indepartate. Canopus este o giganta luminoasa de tip F, a carei magnitudine aparenta este de -0,72. Magnitudinea sa absoluta este -5,53. Aceasta stea este de 13 600 de ori mai stralucitoare decat soarele si se afla la 310 ani lumina distanta.

Numele stelei este o versiune latinizata a numelui grecesc “Kanobos”, care se refera probabil la carmaciul vasului care l-a dus pe Menelau la Troia pentru a o gasi pe Elena. Steaua Canopus mai este cunoscuta dupa un nume, Suhail (Soheil, Suheyl, Suhel, Suhayl), derivat dupa numele arab pentru mai multe stele luminoase, inclusiv Regor din constelatia Vela. Chinezii cunosc aceasta stea dupa numele “Steaua Batranului”. Canopus apartine Asociatiei Scorpius-Centaurus, cea mai apropiata asociatie OB de sistemul nostru solar (un grup tanar de stele care impart o origine si o miscare comuna si care apartin claselor spectrale O si B). Antares din Scorpius si multe alte stele luminoase din constelatia Scorpius, Centaurus, Crux si Lupus apartin acestei asociatii.

Miaplacidus (Beta Carinae) este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatie si se afla pe locul 29 in topul celor mai stralucitoare stele de pe cer. Aceasta are o magnitudine aparenta de 1,67. Numele acestei stele inseamna “ape linistite” – provine din combinatia cuvantului arab “miyah” (apa) si a cuvantului latin “placidus” (linistit). Beta Carinae este o subgiganta de tip A, care se afla la aproximativ 111 ani lumina distanta. Miaplacidus face parte din asterismul polar de sud, Crucea de Diamant, alaturi de Theta, Upsilon si Omega Carinae. Asterismul Crucea de Diamant, numit astfel pentru forma perfecta de diamant, este vizibil la sud de latitudinea nordica de 20 de grade. Miaplacidus este situata in apropiere de IC 2448, o nebuloasa planetara eliptica din constelatia Carina.

Epsilon si Eta Carinae

Avior (Epsilon Carinae) se afla pe locul 84 in topul celor mai stralucitoare stele de pe cer. Aceasta stea se afla la 630 de ani lumina distanta, iar magnitudinea sa aparenta este 1,86. Avior nu poate fi observata din multe locatii din emisfera nordica. Epsilon Carinae este o stea dubla ce consta intr-o giganta portocalie de clasa K0 III, care se apropie de sfarsitul vietii sale, si o pitica albastra fierbinte care apartine clasei spectrale B2 V. Cele doua componente se eclipseaza una pe alta in mod regulat, provocand variatii de magnitudinea 0,1 in luminozitate. Numele stelei (Avior) a fost atribuit acestei stele la sfarsitul anilor 1930.

Biroul Almanahului Nautic al Majestatii Sale a publicat un almanah de navigatie pentru Aviatia Regala, unul care includea 57 de stele dupa care pilotii puteau naviga. Doua dintre aceste stele nu aveau nume traditionale (Epsilon Carinae si Alpha Pavonis). Aviatia Regala a insistat ca toate stelele sa aiba nume, si astfel Alpha Pavonis a devenit Paunul (“pavo” este numele latin pentru “paun”), iar Epsilon Carinae a devenit Avior.

Principalele stele din Constelatia Carina, Foto: asterisk.apod.com

Eta Carinae este un sistem de stele compus din cel putin doua stele, care este situat intre 7500 si 8000 de ani lumina distanta de Pamant. Luminozitatea combinata a stelelor insumeaza de 4 milioane de ori luminozitatea soarelui, iar cea mai masiva stea din sistem are peste 100 de mase solare. Eta Carinae este cunoscuta si sub numele sau traditional, Tseen She (Altarul Cerului) si Foramen. Aceasta stea apartine clasei spectrale WR pe. Eta Carinae este clasificata ca o stea binara variabila albastra. Eta Carinae nu poate fi observata la nord de latitudinea nordica de 30 de grade si deasemenea ea nu apune sub linia orizontului aflata la sud de latitudinea sudica de 30 de grade. In anul 1677, astronomul si fizicianul englez Edmond Halley a catalogat aceasta stea ca fiind cea de-a patra stea de pe cer ca magnitudine. Pana in 1730, aceasta s-a luminat in mod semnificativ si a devenit una din cele mai proeminente stele din Carina. Pana in anul 1732, Eta Carinae s-a estompat din nou. In 1843, Eta Carinae era cea de-a doua cea mai luminoasa stea de pe cer (dupa Sirius), magnitudinea sa aparenta fiind -0,8.

Ocazional, Eta Carinae trece prin explozii puternice, care explica schimbarile din luminozitatea stelei, insa cauza acestor explozii este necunoscuta. Aceasta stea este si o sursa cunoscuta de raze x. In anul 1843, a fost observata o supernova falsa in directia lui Eta Carinae. A existat o eruptie uriasa, iar in urmatorii cativa ani, aceasta stea a emis la fel de multa lumina vizibila ca si o supernova. Cu toate acestea, steaua a supravietuit, chiar daca inca nu s-a refacut complet de la eveniment. In viitorul relativ apropiat, Eta Carinae va exploda ca o supernova sau hipernova (in urmatoarele cateva milioane de ani). Intrucat varsta si stadiul evolutiei stelei sunt incerte, este dificil de prezis daca acest lucru se va petrece anul viitor sau peste o mie de ani. Cand Eta Carinae va exploda ca supernova sau hipernova, este posibil ca acest eveniment sa afecteze Pamantul, intrucat steaua se afla la numai 7500 de ani lumina distanta. Desi atmosfera Pamantului ne va proteja de razele gamma, iar magnetosfera ne va proteja de alte tipuri de raze cosmice, straturile superioare ale atmosferei, stratul de ozon, satelitii si navele spatiale ar putea fi afectate, iar astronautii care s-ar afla in spatiu ar fi raniti.

Eta Carinae prin Telescopul Hubble, Foto: en.wikipedia.org

Alte stele importante din constelatie

Theta Carinae se afla in capatul de nord-est al Crucii de Diamant. Aceasta stea este o pitica alb-albastruie de secventa principala care apartine clasei spectrale B0Vp. Theta Carinae se afla la 439 de ani lumina distanta, iar magnitudinea sa aparenta este 2,74. Aceasta este cea mai importanta stea din IC 2602, un roi de stele deschis care mai este numit si “Pleiadele de sud” deoarece seamana cu faimosul roi din constelatia Taurus.

Aspidiske (Iota Carinae) se afla pe locul 68 in topul celor mai stralucitoare stele de pe cer. Aceasta stea mai este cunoscuta si sub numele de Turais sau Scutulum (diminutive ale cuvantului “scut”). Iota Carinae apartine clasei spectrale A8 Ib. Aceasta este o supergiganta alba rara. Luminozitatea sa este de 4900 de ori mai mare decat a soarelui, iar masa este de 7 ori mai mare decat a soarelui. Varsta acestei stele este estimata a fi in jur de 40 de milioane de ani. Iota Carinae are o magnitudine aparenta de 2,21 si se afla la aproximativ 690 de ani lumina distanta. Este cunoscuta in latitudinile sudice pentru faptul ca face parte din asterismul Crucea Falsa, alaturi de Avior si stelele Delta si Kappa Velorum din constelatia Vela. Crucea Falsa si-a capatat numele pentru faptul ca este mereu confundata cu asterismul Crucea Sudului.

Upsilon Carinae este o alta stea dubla din constelatie. Aceasta este compusa dintr-o supergiganta alba de tip A si o giganta alb-albastruie de tip B 0 – cele doua stele sunt separate de o distanta de 5 secunde de arc. Magnitudinile aparente ale celor doua stele sunt 3,01 si respectiv 6,26. Sistemul de stele se afla la distanta de 1623 de ani lumina. Omega Carinae este o giganta alb-albastruie de tip B, care se afla la distanta de 370 de ani lumina. Magnitudinea sa aparenta este 3,29. Aceasta este una din stelele care formeaza Crucea de Diamant.

VIDEO:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version