Home Cultură generală Unde este situata constelatia Cepheus si care sunt stele care o compun?

Unde este situata constelatia Cepheus si care sunt stele care o compun?

0
Harta constitutiei Cepheus , Foto: en.wikipedia.org

Constelatia Cepheus se afla in emisfera nordica. Aceasta constelatie a fost numita dupa regele mitic Cepheus de Aethiopia, sotul Cassiopeei si tatal Andromedei, ambele reprezentate de constelatii invecinate. Cepheus a fost catalogata de catre Ptolemeu in secolul 2. Constelatia Cepheus gazduieste steaua Garnet, faimoasa supergiganta rosie, si multe alte obiecte cunoscute: nebuloasa Vrajitorul, nebuloasa Iris si galaxia Focuri de artificii. Cepheus se afla pe locul 27 in topul celor mai mari constelatii de pe cer, ocupand o suprafata de 588 de grade patrate.

Aceasta constelatie este situata in cel de-al patrulea cadran al emisferei de nord si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +90 de grade si -10 grade. Constelatiie invecinate sunt: Camelopardalis, Cassiopeia, Cygnus, Draco, Lacerta si Ursa Minor. Cepheus are o stea cu planete cunoscute si nu are niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Alderamin (Alpha Cephei). Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie. Cepheus apartine familei de constelatii Perseus, alaturi de: Andromeda, Auriga, Cassiopeia, Cetus, Lacerta, Pegasus, Perseus si Triangulum.

Alpha, Beta si Gamma Cephei

Alderamin (Alpha Cephei) este cea mai stralucitoare stea din constelatie. Aceasta este o stea alba de clasa A, care, in prezent, evolueaza dintr-o stea de secventa principala intr-o subgiganta. Alderamin se afla la aproximativ 49 de ani lumina distanta. Numele sau traditional deriva din fraza araba “ad-dira’ al-yamin”, care inseamna “bratul drept”. Steaua are o magnitudine aparenta de 2,5141. Aceasta se roteste la o viteza foarte mare (cel putin 246 de kilometri pe secunda) si completeaza o revolutie in 12 ore sau mai putin. Alderamin nu apune niciodata mai jos de linia orizontului atunci cand este observata din Europa, Asia de Nord, Canada si cele mai multe orase din America de Nord. Alpha Cephei poate fi vazuta cu ochiul liber.

Alfirk (Beta Cephei) este o stea tripla care are o magnitudine aparenta ce variaza intre 3,15 si 3,21, in termen de 0,1904844 zile. Beta Cephei se afla la aproximativ 690 de ani lumina distanta. Numele traditional al stelei deriva din cuvantul arab “al-firqah”, care inseamna “turma”.

Alfirk serveste ca prototip pentru o clasa de stele cunoscute drept stele variabile Beta Cephei. Acestea sunt stele de secventa principala cu mase cuprinse intre 7 si 20 de mase solare. Ele afiseaza variatii in luminozitate, ca rezultat al pulsatiilor de pe suprafetele lor. Aceste stele isi schimba luminozitatea de la magnitudinea 0,01 la magnitudinea 0,3, pe o perioada cuprinsa intre 0,1 si 0,6 zile. Cea mai stralucitoare componenta a sistemului Beta Cephei, Alfirk A, este o giganta albastra clasificata ca o stea de clasa B2IIIev (“ev” inseamna emisie spectrala care prezinta variabilitate). Aceasta stea se roteste foarte incet si ii ia aproximativ 51 de zile sa completeze o singura revolutie (viteza de rotatie este de 28 de kilometri pe secunda).

Alrai (Gamma Cephei) este o alta stea binara in constelatia Cepheus, care se afla la 45 de ani lumina distanta. Magnitudinea sa aparenta este de 3,22. Numele traditionale ale stelei sunt Alrai, Er Rai si Errai, toate derivand din cuvantul arab “ar-ra’i” care inseamna “pastorul”. Beta Ophiuchi este uneori mentionata tot cu numele de Alrai, insa numele utilizat cel mai frecvent este Cebalrai (cainele ciobanului). Gamma Cephei este clasificata ca o subgiganta portocalie de tip spectral K1III-IV. Se crede ca varsta acestei stele este de 6,6 miliarde de ani. Alrai poate fi vazuta cu ochiul liber. Insotitoarea sa are aproximativ 0,409 mase solare si se crede ca este o pitica rosie de clasa M4. Prima planeta extrasolara confirmata a fost descoperita in orbita celei mai stralucitoare componente a acestui sistem binar, in anul 1989. Mai tarziu, aceasta descoperire a fost retrasa din cauza dovezilor insuficiente, insa masuratorile din 2002 au aratat din nou existenta posibila a planetei. Datorita precesiei echinoctiilor, Gamma Cephei va inlocui steaua Polaris (Alpha Canis Minoris), in anul 3000, devenind noua Stea Polara.

Delta, Zeta si Eta Cephei

Delta Cephei este o stea dubla a carei magnitudine aparenta variaza intre 3,48 si 4,37. Aceasta se afla la aproximativ 891 de ani lumina distanta de sistemul nostru solar. Delta Cephei serveste drept prototip al unei clase de stele cunoscute drept stele variabile Cefeide (sau Cefeide). Singura stea care apartine acestei clase si care se afla aproape de sistemul nostru solar este Polaris din constelatia Canis Minor. Variatiile in luminozitate ale acestei stele si tipul sau spectral rezulta din pulsatia sa. Tipul spectral al stelei Delta Cephei variaza de la F5 la G3, pe o perioada de 5,36634 de zile (5 zile, 8 ore, 47 de minute si 32 de secunde). Componenta cea mai stralucitoare a acestui sistem binar este clasificata ca o supergiganta alb-galbuie de clasa F. Insotitoarea sa este considerata a fi o stea de clasa B, cu o magnitudine aparenta de 7,5. Distanta dintre aceste doua stele este de 41 secunde de arc.

De obicei, Cefeidele se formeaza cu mase de 3-30 de ori mai mare decat a soarelui nostru, iar apoi trec prin etapa de secventa principala ca stele de clasa B. Odata ce si-au epuizat rezerva de hidrogen, nucleul de heliu isi pierde stabilitatea si incepe sa se contracte si sa se extinda la intervale periodice, iar apoi Cefeidele trec prin etapele de ardere nucleara. Cefeidele sunt stele aflate pe moarte care au o masa mare. Ele sunt suficient de luminoase pentru a fi vazute cu ochiul liber si sunt usor de gasit in galaxiile vecine. Intrucat luminozitatile lor sunt legate in mod direct de perioadele lor de pulsatie, astronomii nu trebuie decat sa masoare magnitudinea vizuala a acestora pentru a determina distanta la care se afla si distantele pana la galaxiile in care sunt situate. Sistemul Delta Cephei are o magnitudine aparenta medie de 4,07.

Simbolul constelatiei Cepheus, Foto: en.wikipedia.org
Simbolul constelatiei Cepheus, Foto: en.wikipedia.org

Zeta Cephei este o subgiganta portocalie care apartine clasei spectrale K1 IV. Aceasta are o magnitudine aparenta de 3,39 si se afla la aproximativ 730 de ani lumina distanta. Steaua marcheaza umarul stang al constelatiei Cepheus. Zeta Cephei este de 8 ori mai masiva decat soarele, de aproximativ 3600 de ori mai luminoasa decat acesta si are o temperatura de suprafata de 4310 grade Kelvin. Se crede ca aceasta stea este o stea binara si o variabila. Eta Cephei este o giganta portocalie care apartine clasei spectrale K0 si se afla la aproximativ 45 de ani lumina distanta. Aceasta stea este cunoscuta uneori sub numele de Al Kidr.

Alte stele remarcabile

Steaua Garnet (Mu Cephei) este o supergiganta rosie, care se afla la aproximativ 2400 de ani lumina. Insa, aceasta stea se afla prea departe pentru ca distanta sa fie exacta. Garnet apartine clasei spectrale M2Ia. Mu Cephei are o magnitudine aparenta de 4,08 si este una din cele mai luminoase stele cunoscute. Uneori, aceasta stea este numita Steaua Garnet a lui Herschel, dupa astronomul William Herschel care a descoperit planeta Uranus in anul 1781. Acesta a descris Mu Cephei ca avand o culoare de un mov profund si fin, la fel ca steaua periodica o Ceti (Omicron).

Mu Cephei este o supergiganta luminoasa de clasa M si este una din cele mai mari stele observate vreodata in intreaga galaxie. Aceasta are o raza de 1650 de ori mai mare decat a soarelui (7,7 unitati astronomice). Daca nu ar fi ascunsa de praful interstelar, magnitudinea sa aparenta ar fi de 1,97. Mu Cephei este prototipul pentru o clasa de stele cunoscute drept variabile Mu Cephei. Magnitudinea aparenta a stelei variaza intre 3,62 si 5, intr-o perioada de 2 pana la 2,5 ani, fara un model recunoscut. Steaua a inceput sa fuzioneze heliu in carbon si se apropie de etapele finale ale vietii sale. Aceasta este instabila si este asteptata sa explodeze ca o supernova in viitorul destul de apropiat (cateva milioane de ani).

VV Cephei este o stea binara de eclipsa, care este aproape la fel de mare ca Steaua Garnet. Raza sa este cuprinsa intre 7,5 si 8,8 unitati astronomice. Steaua se afla la aproximativ 2400 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 4,91. VV Cephei consta intr-o hipergiganta rosie si o insotitoare albastra. Hipergiganta VV Cephei A este cea de-a treia cea mai mare stea cunoscuta. Aceasta are o raza solara cuprinsa intre 1600 si 1900. V381 Cephei este o supergiganta rosie care se afla la aproximativ 3663 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 5,66. Aceasta este o stea variabila pulsanta. V381 Cephei apartine clasei spectrale M1Ibpe+ si are in jur de 9 sau 10 mase solare.

Kruger 60 este o stea binara compusa din doua pitice rosii care orbiteaza una in jurul celeilalte, cu o perioada de 44,6 ani. Sistemul stelar se afla la numai 13,15 ani lumina distanta (4,03 parseci). Cele doua stele au magnitudini aparente de 9,59 si 11,40. In aproximativ 88 600 de ani, Kruger 60 va face abordarea cea mai apropiata de sistemul nostru solar, ajungand pana la distanta de 1,95 parseci.

Obiecte din constelatia Cepheus

Galaxia Focuri de artificii este o galaxie spirala intermediara ce se afla in constelatia Cepheus. Aceasta are o magnitudine aparenta de 9,6 si se afla la aproximativ 22 de milioane de ani lumina. Galaxia se afla la granita dintre Cepheus si Cygnus. Aceasta galaxie a fost descoperita de William Herschel in septembrie 1798. In ultimul secol, au fost observate noua supernove in aceasta galaxie: SN 1917A, SN 1939C, SN 1948B, SN, 1968D, SN 1969P, SN 1980K, SN 2002hh, SN 2004et si SN 2008s.

NGC 7380 este un roi de stele deschis, cunoscut si sub numele de nebuloasa Vrajitorul. Aceasta a fost descoperita de Caroline Herschel in anul 1787. Roiul este incorporat intr-o nebuloasa care are dimensiunea de aproximativ 110 ani lumina. Roiul este situat in galaxia noastra si se afla la aproximativ 7000 de ani lumina distanta de sistemul nostru solar. Stelele din acest roi au varste sub 5 milioane de ani, ceea ce face ca NGC 7380 sa fie un roi deschis tanar.

Nebuloasa Iris (NGC 7023) este o nebuloasa de reflectie, cu o magnitudine aparenta de 6,8. Aceasta se afla la aproximativ 1300 de ani lumina distanta. Obiectul este de fapt un roi de stele incorporat intr-o nebuloasa. Nebuloasa Iris este luminata de steaua SAO 19158 si se afla relativ aproape de doua stele stralucitoare (T Cephei, care este o stea variabila de tip Mira, si Beta Cephei).

VIDEO:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version